Gibanjenazraku

5 najboljših za imunski sistem

Gibanje na svežem zraku

Redna vadba, po možnosti na svežem zraku in soncu poskrbi za dobro prekrvavitev. Sonce pa je pomembno za tvorbo vitamina D.

Pravi izbor hrane

  • Fermentirane jedi (kefir, jogurt, kislo zelje in repa) s katerimi vnesete dobre bakterije v telo. Več kot 70% imunskih celic je v črevesju.
  • Sadje in zelenjava- vir vitaminov in mineralov.
  • Ribe, oreški, chia semena – viri dobrih omega 3 maščob.
  • Česen, znan po protibakterijskem delovanju.
  • Izogibajte se sladkorju, predelani in pogreti hrani in pakiranim jedem.

Voda

Voda pomaga čistiti telo in odstranjevati toksine, med njimi tudi viruse. Pitje dovolj tekočine prispeva k pravočasnem izločanju nepotrebnih snovi iz telesa. Priporočila so vsaj 8 kozarcev vode na dan.

Dovolj spanja

V študiji o spanju, ki je bila objavljena 2001 v ediciji Seminars in Clinical Neuropsychiatry, so ugotovili, da že nekaj neprespanih noči vpliva na slabše obrambne sposobnosti imunskega sistema. Odrasli v povprečju potrebujejo 7 do 8 ur neprekinjenega nočnega spanja.

Upravljanje s stresom

V vsakodnevnem hitenju in usklajevanju službenih, družinskih ali partnerskih in prostočasnih aktivnosti, se stresu težko izognemo. Pomembno pa je, kako reagiramo na stres. Če probleme pometamo pod preprogo, namesto, da bi jih sproti reševali, se kratkotrajni stres spremeni v kroničnega. Ta pa negativno vpliva na zdravstveno stanje. Pri kroničnem stresu se poviša raven kortizola, ki je rizični faktor za pojav debelosti, srčnih bolezni, raka… Ta stresni hormon lahko deluje na dva načina. Lahko zmanjša delovanje belih krvničk ali pa sproži preveč aktivnosti imunskega sistema, kar vodi v razvoj avtoimunih bolezni. Zato je pomembno, da poiščemo način kako upravljati s stresom. Izberite dejavnost, ki vas sprošča. Na primer telovadba, joga, meditacija ali sproščujoča kopel in to redno prakticirajte.

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0