Trava

Spomladansko čiščenje

Pomlad je najboljše obdobje za celostno prečiščenje telesa. Poskrbite za dovolj tekočine, svežo zelenjavo in sadje, razstrupljevalne kopeli, savno. Kar sedaj naredite za razstrupljanje, se vam bo obrestovalo.

Najpomembnejši organi, ki skrbijo za izločanje nečistoč iz telesa so:

1. JETRA in ŽOLČNIK. Jetra so glavni filter v telesu. Izločajo toksine iz krvnega obtoka. Pretvorijo jih v vodotopno obliko, da jih lahko črevo, ledvice, pljuča in koža izločijo. Pegasti badelj zaščiti in obnavlja jetrne celice. Je najbolj raziskana in priznana zdravilna rastlina za jetra. Tudi spomladanska kraljica zelenjave, artičoka prispeva k delovanju jeter in razstrupljanju. Spodbuja nastajanje žolča in njegov pretok. Zato z grenčinami pomaga pri prebavi v primeru slabosti, občutka polnosti in napenjanja.

2. LEDVICE  vsak dan približno 40-krat prefiltrirajo vso kri v telesu in izločajo presnovne ostanke in neželene snovi. Delovanje ledvic otežuje uživanje preveč slane hrane, pretirano jemanje protibolečinskih tablet, preveč kave in premalo vode. Za vzdrževanja zdravja levic je priporočljivo ohranjati normalen krvni tlak,primerno telesno težo in pravo mero sladkorja v krvi. Delovanje ledvic lahko spodbudite z jemanjem ekstraktov spomladanskih zdravilnih rastlin: regrat, breza in njivska preslica, ki spodbujajo nastajanje iz izločanje urina. Ob tem je potrebno popiti 2 litra vode na dan.
3. PLJUČA izločajo škodljive pline, sluzi, nečistoče s pomočjo dihanja in kašlja. Zato kašlja, pri katerem čutimo, da je v pljučih katar, ne smemo ustavljati. Okroglolista rosika ali drosera prispeva k optimalnemu izločanju iz dihalnih poti.

4. KOŽA sicer ni primarni organ izločanja toksinov, vendar se na koži pozna, če so drugi organi izločanja preveč obremenjeni. Težave se kažejo kot rdečica določenih predelov, ekcem, suha in občutljiva ali razpokana koža, mozolji. Repinec prispeva k ohranjanju zdrave kože. Vlogo ima tudi pri podpori prebave in naravnih obrambnih mehanizmov telesa.

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0