Maria Conde Soria Natural

Preboj na področju raziskav o vplivu zdravilnih rastlin na rakave celice

Špansko fitoterapevtsko podjetje Soria Natural je naredilo preboj na področju raziskav o vplivu zdravilnih rastlin na rakave celice. Uspeli so izolirati molekulo iz divje rastoče rastline, ki ima dokazano protitumorske lastnosti. Divje rastoča zdravilna rastlina, ki ubija rakave celice je vrsta kreše Lepidium latifolium.

»Odkrili smo (in vitro ter in vivo), da ekstrakt rastline Lepidium latifolium sproži smrt človeške rakave celice. Naslednji korak so humane klinične študije, s katerimi bi potrdili dosežene rezultate« je povedala Maria Conde, vodja oddelka za raziskave in razvoj  Soria Natural.

Maria Conde Soria Natural

Na sliki: Maria Conde, vodja oddelka za raziskave in razvoj  Soria Natural

Zdravilne rastline že tisočletja uporabljamo za blaženje in preprečevanju vseh vrst težav. Za marsikatero pa še ni bilo mogoče znanstveno dokazati kako pravzaprav deluje.

V podjetju Soria Natural, ki mu predseduje Antonio Esteban Villalobos, so se posvetili pionirski raziskavi divje rastoče zdravilne rastline Lepidium latifolium, ki je bila tradicionalno sicer poznana bolj po zmožnosti odstranjevanja ledvičnih kamnov. Vsebuje pa tudi aktivne sestavine, ki uničujejo rakave celice. »Dokazali smo, da ima ta zdravilna rastlina apoptično delovanje, ki povzroči programirano celično smrt oz. celični samomor tumorskih celic različnih tkiv (slinavka, pljuča, črevesje, prsi in prostata), pri čemer ne vpliva na zdrave celice. Deluje na trdne tumorje in na fluidne, kot so hematološki« je povedala Maria Conde, vodja oddelka za celične kulture R + D + i Soria Natural.

Kljub temu, da obstaja veliko indikacij, ki kažejo, da uživanje sadja in zelenjave preprečuje raka, do danes še ni bilo izvedene nobene znanstvene raziskave, ki bi dokazala, da imajo aktivne snovi iz Lepidium latifolium pomembno antitumorsko delovanje ter poznan mehanizem delovanja.

Študija se je pričela z željo raziskati kako lahko ta zdravilna rastlina, ki sodi v družino križnic kot brokoli, zelje, ohrovt, vpliva na zmanjšanje vnetja pri benigni hiperplaziji prostate in raziskati ali ima tudi proti tumorsko delovanje na prostato. Zaradi pozitivnih rezultatov so v Soria Natural raziskavo razširili še na druge vrste raka in se povezali s Centrom za raziskave raka (Cancer Research Centre) iz Salamance.

Med študijo so v podjetju Soria Natural opravili vrsto raziskav pri katerih so uporabili celotno rastlino, samo sok in različne ekstrakte. Prvič so z rezultati dokazali antitumorsko dejavnost nekaterih sestavin te rastline. Za te raziskave so uporabljali  vrsto kreše, ki jo gojijo na lastnih ekoloških poljih na več kot 550 hektarih v pokrajini Garray na severu Španije.

» Ko smo z in vitro študijo potrdili da je ekstrakt Lepidium latifolium povzročil celično smrt različnih človeških tumorskih celic, smo želeli natančno ugotoviti katere aktivne snovi so to povzročile. Brez dvoma se je izkazalo, da je ta močna snov  CETP oziroma 1-ciano-2,  3-epitiopropan. Tako smo pred petimi leti na trg dali izdelek z imenom CTP detoksor tablete«, je razložila ga. Conde.

Z željo, da bi dokazali učinkovitost izdelka, smo opravili in vitro raziskave v oddelku za razvoj in raziskave Soria Natural in v laboratorijih Centra za raziskave raka v Salamanci. Pri tem smo uporabili človeške rakave celice. Opravili smo tudi  in vivo študije na miših z rakom na črevesju. 25 dni  smo jim dajali sok kreše Lepidium latifolium. Izkazalo se je, da so se tumorji zmanjšali za 60% in da ni bilo toksičnih učinkov na organe.

Na podlagi teh rezultatov, je Soria Natural vztrajala pri pomembnosti nadaljnjih raziskav in sodelovanju fitoterapevtov in znanstvene skupnosti, saj je rak ena izmed najpogostejših bolezni s smrtnim izidom, ki je v porastu (18,1 milijonov leta 2018 in napovedi kažejo na 29,5 milijonov bolnikov leta 2040).

V Soria Natural poudarjajo pomen nadaljnjega raziskovanja terapevtskih lastnosti te zdravilne rastline. Osredotočiti se želijo na raziskovanje spojin, ki bi povečale ali stabilizirale delovanje CETP. Zavedajo se pomembnosti nadaljnjih raziskav in humanih kliničnih študij s katerimi bi dokazali učinkovitost te zdravilne rastline. Pri tem sodelujejo s Centrom za raziskave raka iz Salamance, Univerzo Santiago de Compostela in Inštitutom za bio organsko  kemijo »Antonio Gonzalez« Centra za biomedicinske raziskave Univerze La Laguna iz Tenerife.

Video posnetek smrti rakavih celic po izpostavljenosti CETP iz kreše si poglejte na https://www.soria-natural.si/clanki/raziskave-o-vplivu-cetp-na-celice-razlicnih-vrst-raka/

Vir: Članek iz revije El Mundo

El Mundo Ctp Detoxor Soria Natural

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0