soria-natural
BREZPLAČNA poštnina za vsa plačila s kartico ali po predračunu.
soria-natural Št. izdelkov: 0 | Skupaj: 0,00 

Kaj pa, če je kriv vitamin B12?

soria-natural

Med predlogi za poletno branje je k nam priromala tudi knjiga »Kaj pa, če je kriv vitamin B12« avtorjev Sally M. Pacholok in Jeffrey J. Stuarta.

Navedene so različne študije o pomanjkanju vitamina B12 ter vplivu neodkritega pomanjkanja tega vitamina na številne simptome. Avtorja sta ugotovila, da pomanjkanje vitamina B12 vpliva na več sistemov v telesu, na številne žleze in dele presnovnega sistema.

Navajata, da za motnjo pomanjkanja vitamina B12 trpi 40 % starostnikov s hudimi duševnimi in telesnimi težavami. Večina ne pozna pravih vzrokov težav. Številni ljudje, ki naj bi imeli Alzheimerjevo bolezen, multiplo sklerozo, zgodnjo Parkinsonovo bolezen, avtizem, učne motnje, depresijo, bipolarno motnjo, izgubo vida, shizofrenijo, diabetično nevropatijo in druge hude ter pogosto neozdravljive motnje, so morda žrtev pomanjkanja vitamina B12 – težave, ki jo lahko odkrijemo in  odpravimo. Pomanjkanje vitamina B12 naj bi bilo zelo pogosto – ne le pri starostnikih in ljudeh srednji let, ampak celo pri najstnikih in otrocih.*

Kakšna je vloga vitamina B12?

**Vitamin B12 je v vodi topen vitamin, poznamo pa različne spojine, ki jih smatramo kot vitamin B12, to so kobalamini. Vsem je skupno to, da v molekuli vsebujejo kobaltov atom, od tod tudi ime kobalamini. V organizmu ta vitamin deluje kot koencim – skupaj z encimi vpliva na potek pomembnih reakcij v našem telesu. Sodeluje pri presnovi maščobnih kislin in aminokislin, sintezi DNK in beljakovin ter pri presnovi folata.

Vitamin B12:

-prispeva k delovanju živčnega sistema
-prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju
-prispeva k sproščanju energije pri presnovi
-ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk
-ima vlogo pri delovanju imunskega sistema
-prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti

Absorpcija vitamina B12:

V našem telesu vitamin B12 sicer tvorijo bakterije v debelem črevesu, vendar ga organizem absorbira že nad mestom nastajanja – iz tankega črevesa, zato je telo odvisno predvsem od prehranskih virov vitamina B12. V živilih je vitamin B12 večinoma vezan na beljakovine. Absorbcija vitamina B12 je sicer precej kompleksna, bolj kot pri drugih hranilih. Pri zdravih ljudeh se iz hrane absorbira približno 50 % zaužitega vitamina B12.

Pomanjkanje vitamina B12:

Pomanjkanje se pojavi predvsem ob prehrani, ki popolnoma izključuje meso, mlečne izdelke in jajca (veganstvo). Tovrstno prehranjevanje mater med nosečnostjo oziroma dojenjem je zato lahko zelo nevarno, saj pomanjkanje vitamina B12 pri dojenčkih vodi v nevrološke, metabolne in hematološke okvare ter motnje. V kasnejših življenjskih obdobjih se pomanjkanje vitamina kaže največkrat v obliki motenj nastajanja celic v kostnem mozgu, kar pripelje do slabokrvnosti s karakteristično velikimi rdečimi krvnimi telesci (megaloblastična anemija). Drastično pomanjkanje pa lahko povzroči tudi degeneracijo določenih predelov hrbtnega mozga (munikularna mieloza), kar lahko povzroči trajne okvare živčnega sistema. Pri pomanjkanje vitamina B12 lahko pride tudi do slabega spomina in demence, pojavijo pa se lahko tudi neplodnost in spontani splavi.

Viri:

*Sally Pacholok, Jeffrey Stuart: Kaj pa, če je kriv vitamin B12?, Epidemija napačnih diagnoz, Založba Ara 2012
**http://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/vitamini/123-vitamin-b12.html

Deli na

Sorodni članki

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaVrni se v trgovino
  Nina iz Soria Natural
  Potrebujete pomoč?
  soria-natural
  X
  X Spletno svetovanje
  soria-natural soria-natural
  Nina ali Boris
  vam bova takoj priskočila na pomoč
  Potrebujete več informacij o svojem naročilu ali želite svetovanje pri nakupu?
  Svetovalka vam bo z veseljem pomagala z nasvetom. Prosimo vnesite telefonsko številko, na katero vas bo poklicala.
  Potrebujete informacijo o vašem spletnem naročilu ali pomoč pri naročanju?
  Vnesite 5-mestno številko vašega spletnega naročila.
  Ne najdem naročila.
  Prosimo opišite težavo z vašim naročilom.
  Plačilo s kartico je neuspešno.
  Kartično plačilo je neuspešno zaradi različnih razlogov. Preverite ali ste uporabili pravo plačilno kartico. Če ste presegli časovno omejitev, poskusite ponovno in v krajšem časovnem roku vnesite podatke. Če plačilo kljub temu ni uspešno, izberite plačilo po predračunu ali nas pokličite na 030 280 271.
  Vaše naročilo je v obdelavi. Takoj ko se status naročila spremeni, vas bomo o tem obvestili po e-pošti. Če imate kakšna dodatna vprašanja, nas pokličite na 030 280 271.
  Vaše naročilo je zaključeno in odposlano [date]. Če imate kakšna dodatna vprašanja, nas pokličite na 030 280 271.
  Prosimo opišite težavo z vašim naročilom.