Nespe Nost Odpornost Baldrijan Kapljice Soria Natural

Kako nespečnost vpliva na imunski sistem?

Dober spanec je eden od koščkov sestavljanke dobro delujočega imunskega sistema. V obdobju povečanega tveganja za virusna obolenja je še toliko pomembneje poskrbeti za pomirjanje in kvaliteten spanec. Na spanec ima poleg različnih dejavnikov veliko vlogo tudi prehrana, ki je vir vitaminov in mineralov, nujnih za normalno delovanje imunskega sistema.

Kako deluje imunski sistem?

Imunski sistem je obrambni mehanizem telesa, s katerim se brani pred škodljivimi vplivi virusov, bakterij, glivic in parazitov iz okolja. Imunske celice se nahajajo v različnih organih: bezgavke, prebavila, kostni mozeg, limfne žleze, jetra, vranica in v drugih organih.

Prednosti dobrega imunskega sistema poznamo. Hitro prepozna vdor škodljivih snovi iz okolja in prepreči razvoj okužbe. Prepozna tudi spremembe v celicah telesa, ki so se nepravilno razmnožile in prepreči nastanek rakavih obolenj. Zato je pomembno, da s prehrano, gibanjem na svežem zraku in na soncu ter z dovolj spanja in počitka podpiramo imunski sistem, da nas bo lahko učinkovito ščitil.

Kako je imunski sistem povezan s spanjem?

Spomnite se na počutje med virozo ali gripo. Precej ste utrujeni in veliko več spite kot običajno, kajne? Imunski odziv, natančneje proizvodnja vnetnih citokinov, povzroči večjo potrebo po spanju in počitku, ki je potreben, da si telo opomore.(1)

Spanje in imunski sistem pa nista povezana samo v času bolezni.  Ljudje, ki jih pesti pomanjkanje spanca imajo zmanjšano proizvodnja protiteles v primerjavi s spočitimi posamezniki.

Kako pomanjkanje spanja vpliva na imunski sistem?

Nespečnost oz. pomanjkanje spanja slabi delovanje imunskih celic. Vse več raziskav kaže, da ima dolgotrajno delno pomanjkanje spanca večji negativni vpliv na delovanje imunskega kot občasno neprespana noč. (1) V moderni družbi pa je dolgotrajno pomanjkanje spanja precej pogosto.(2) Velik del populacije trpi zaradi nezadostnega spanja, kar lahko občutno zmanjša kvaliteto njihovega življenja. Najpogostejši motnji spanja sta insomnia (nezmožnost spanja zaradi različnih vzrokov) ter sindrom obstruktivne apneje v spanju, ki je posledica zaprtja dihalnih poti zaradi relaksacije mišic žrela med spanjem. (3)

Običajni vzroki za dolgotrajno delno pomanjkanje spanca:

 • Bedenje pozno v noč, gledanje razburljivih vsebin na elektronskih napravah zvečer in ponoči.
 • Izmensko delo in moten ritem spanja in budnosti.
 • Telovadba pred spanjem.
 • Večerja prepozno zvečer.
 • Slabe spalne navade (dremanje čez dan in prepozen odhod v posteljo ponoči)…

Kako poskrbeti za dober spanec?

 • Umirjanje: pred spanjem počnite umirjene stvari, pojdite na počasen sprehod, berite prijetno knjigo…
 • Svetloba: pred spanjem ne glejte TV in uporabljajte računalnikov in telefonov, ker sevajo modro svetlobo. Po sončnem zahodu uporabljajte samo rumenkaste odtenke svetlobe.
 • Večerja: ne večerjajte prepozno, ker pozen obrok obleži v želodcu in otežuje uspavanje. Prav tako pa ne izpuščajte večerje, saj lačni tudi ne boste mogli zaspati. Večerja naj bo lahka.
 • Poživila: popoldan in zvečer ne pijte kave in alkohola. Zvečer ne jejte čokolade in sladic. Tudi nikotin je poživilo.
 • Urnik: urejen urnik spanja (vsak dan pojdite spati ob istem času).
 • Spalnica: naj bo prezračena in ne pretopla. Rahla zatemnitev je priporočljiva. Posteljnina iz naravnih vlaken zmanjša potenje. Spalnico zvečer pospravite v mirno oazo. Odstranite TV, računalnik, delovne ali športne pripomočke…

Katere zdravilne rastline pomirjajo in prispevajo k boljšemu spanju?

Zdravilne rastline s pomirjevalnim delovanjem so v uporabi že stoletja. Pri nas so najbolj poznane kamilica, sivka, hmelj, melisa, pasijonka in baldrijan.
Najbolj raziskano in z raziskavami dokazano učinkovitost lahko potrdimo pri baldrijanu. Različne raziskave so potrdile, da baldrijan sprošča in pripomore k boljšemu spancu.

Kdaj priporočamo uporabo baldrijana?

 • Pri nespečnosti.
 • Pri prebujanju ponoči.
 • V obdobju, ko ste pod stresom, vznemirjeni, napeti, nervozni.
 • Pri bolečinah v vratu in ramenih zaradi napetosti in stresa.

Ali lahko postaneš odvisen od baldrijana?

Ne, baldrijan ne povzroča odvisnosti. Prav tako ne povzroča jutranje zaspanosti ali omotičnosti.

Zakaj priporočamo brezalkoholne XXI kapljice iz korenine baldrijana?

 • XXI kapljice Soria Natural so zaradi sodobnih postopkov priprave do 25-krat učinkovitejše od običajnih kapljic.
 • Ekstrakti zdravilnih rastlin so sušeni z zamrzovanjem, pri čemer se ohranijo vse hitro hlapljive aktivne snovi, ki se pri sušenju z vročim zrakom hitro uničijo.
 • Rastline so pridelane na lastnih ekoloških poljih v bližini tovarne, kjer pripravljamo ekstrakte.
 • Kapljice so popolnoma naravne in ne vsebujejo konzervansov, alkohola, sladil, sladkorja, glutena, arom…
 • Uporaba je zelo preprosta. V kozarček z malo vode 3 x na dan kanete po 1 ml kapljic (označeno na kapalki) in popijete.

Viri: 
1. https://www.nature.com/articles/nri1369
2.https://www.researchgate.net
3. http://www.medenosrce.net/component/attachments/download/4818

Sorodni članki

Comments are closed.

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0