Kužni kašelj pri psih. Zdravilne rastline za lajšanje kašlja pri psih.

Kako pomagati psu, ki kašlja?

Dihalne težave pri psih so pogost pojav, s katerim se lastniki slej kot prej srečajo. Najbolj prepoznavna simptoma dihalnih težav pri psu sta kašelj in nosni izcedek. V tem članku bomo raziskali, kako pogosta je ta težava, zakaj nastane, kako lahko psu pomagate in kdaj uporabiti naravna sredstva, kot so ekstrakt timijana, propolis, janež in evkalipt, lahko pomagajo pri obvladovanju kašlja.

Pogostost dihalnih težav pri psih

Dihalne težave niso tako redek pojav pri psih. Kašelj in nosni izcedek se lahko pojavita pri psih vseh starosti in pasem. Težave s dihanjem so pogosto sezonske, zlasti v hladnejših mesecih, vendar se lahko pojavijo tudi v drugih letnih časih. Določene pasme, kot so francoski buldogi in mopsi, so bolj nagnjeni k dihalnim težavam zaradi anatomske posebnosti kratkih gobčkov.

Zakaj nastanejo dihalne težave pri psih?

Dihalne težave se lahko pojavijo zaradi več različnih vzrokov, vključno z:

1.  Okužbe: virusne ali bakterijske okužbe dihalnih poti so najpogostejši vzrok kašlja in nosnega izcedka pri psih.

2.  Alergije: tudi psi so lahko alergični na hrano, barvila, pelod…

3.  Anatomske posebnosti: nekatere pasme psov imajo anatomske značilnosti, ki lahko omejujejo pretok zraka, kar povečuje tveganje za dihalne težave.

4.  Kašelj kot simptom drugih bolezni: težave z dihanjem so lahko simptom drugih bolezni, kot so srčne bolezni ali rak.

Kako lahko vašemu psu pomagate pri lajšanju kašlja?

Če opazite, da ima vaš pes težave z dihanjem, je pomembno, da se posvetujete z veterinarjem. Veterinar bo opravil pregled in ugotovil vzrok težav. Glede na diagnozo bo predpisal ustrezno zdravljenje, ki lahko vključuje zdravila ali druge terapevtske posege.

Poleg veterinarske oskrbe pa lahko pomagate svojemu psu pri lajšanju dihalnih težav tudi z naravnimi sredstvi. V času, ko je vsepovsod prisotna antimikrobna rezistenca, lahko uporaba naravnih dopolnil pomaga zmanjšati uporabo antibiotikov.

Lajšanje kašlja pri virusnih okužbah

Kužni kašelj je nalezljiva bolezen gornjih dihal, ki je najpogostejša jeseni. Prenaša se po zraku s slino in izločki sluznic okuženih živali. Bolezen se začne z močnim kašljem, ob katerem lahko pes tudi bruha. Pri milejši obliki bolezni pes normalno je in je aktiven, vnete ime lahko očesne veznice, sicer pa je živahen. V takih primerih mu lahko pomagate s pripravki, ki vsebujejo zdravilne rastline za dihala. Ekstrakti zdravilnih rastlin, kot so timijan, propolis, janež in evkaliptus, lajšajo kašelj in delujejo protimikrobno. Timijan prispeva k lažjemu izkašljevanju. Pomaga razširiti dihalne poti, olajša kašelj in pomirja draženje v grlu in pljučih. Propolis ima antibakterijske in protivnetne lastnosti ter krepi imunski sistem psa. Janež in evkaliptus sta znana po sposobnosti razširjanja bronhijev in olajšanju dihanja. Janež prispeva k spazmolitičnem delovanju na nivoju dihalnega sistema, kar je še posebno pomembno pri umirjanju pretiranega siljenja na kašelj s spremljajočim bruhanjem.

Pasji kužni kašelj ni prenosljiv na ljudi, zato ni potrebno skrbeti, da bi se prenesel na vas ali druge družinske člane.

Naravni izdelki za vašega ljubljenčka: https://www.soria-natural.si/izdelki/za-pse-in-macke/

Naravna Wowzen Soria Natural dopolnila za pse in mačke

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0