Razpolo Enje Entjan Evka Depresija

Kako uporabljati šentjanževko za boljše razpoloženje?

Negativno razpoloženje vpliva tudi na telesno slabo počutje. Vzrokov za slabo razpoloženje je veliko. Največkrat gre za stresno službo ali izgubo zaposlitve, razne omejitve in zapovedi s katerimi se srečujemo, neizpolnjeni partnerski odnosi ali napetosti v družini, kronične bolezni…
S pozitivno naravnanostjo je vse te težave veliko lažje premagati. Se strinjate? Včasih zaleže pogovor z zaupno osebo, obisk svetovalca, ukvarjanje z aktivnostmi, ki vas sproščajo in notranje bogatijo. V nekaterih primerih pa je vsaj na začetku poti potrebna pomoč, da dvignemo razpoloženje. Predvsem je pomembno, da ne čakate če vi ali vaši bližnji tonejo v globine slabega razpoloženja. Ukrepajte in poiščite pomoč. Več v članku o depresiji.

Šentjanževka za izboljšanje razpoloženja

Šentjanževka je v Nemčiji in ZDA najbolj uporabljana zdravilna rastlina za lajšanje depresije. V Nemčiji uporaba pripravkov iz šentjanževke pri lajšanju depresije štirikrat presega uporabo predpisanih sinteznih antidepresivnih zdravil. V ZDA je šentjanževka drugi najbolje prodajani rastlinski pripravek. Ocenjujejo, da jo je jemalo ali jo jemlje okoli 17 % Američanov.

Kdaj je jemanje šentjanževke smiselno?

  • Pri potrtosti in brezvoljnosti.
  • Pri motnjah razpoloženja. Pri občutkih žalosti, izgubi zanimanja za okolico. V primerih, ko ne najdete več veselja in užitka v stvareh in odnosih. Pri občutkih brezupa in nemoči. Motnje razpoloženja velikokrat spremljajo tudi pomanjkanje zaupanja vase nizka samozavest, slaba koncentracija, neodločenost.
  • Pri blagi depresiji.

Depresijo pogosto spremljajo tudi fizičnimi simptomi, kot so utrujenost, anoreksija in bulimija, nespečnost, pri ženskah so lahko prisotne motnje v ciklusu mesečnega perila, izguba telesne teže, izguba želje po spolnosti ali impotenca.

Kako šentjanževka vpliva na počutje?

  • Šentjanževka prispeva k ohranjanju pozitivnega razpoloženja.
  • Vlogo ima pri ohranjanju čustvenega ravnotežja.
  • Podpira občutek sproščenosti.

V katerih primerih šentjanževke ne smete jemati?

Ni primerna za bolnike, ki se zdravijo zaradi HIV-a. Prav tako ni namenjena nosečnicam in doječim materam.

Izvlečka šentjanževke ne priporočamo pri sočasnem jemanju:
• antidepresivov,
• imunosupresivov,
• antikoagulantov kumarinskega tipa,
• peroralnih kontraceptivov (čeprav nekatere raziskave zavračajo interakcije).

V knjigi Sodoba fitoterapija je v znanstvenem prispevku o šentjanževki navedeno: “zaključimo z ugotovitvijo, da so pripravki iz šentjanževke v primernem dnevnem odmerku in ob upoštevanju možnih interakcij z drugimi zdravili ter ob primerni izbiri bolnika varna in učinkovita alternativa sinteznim antidepresivom v primeru blage in srednje hude depresije.”

Viri:
Sodobna fitoterapija Z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin, S. Kreft in N. Kočevar Glavač; 2013, SFD
Agenda Operativa Soria Natural

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0