kako vem ali mi primankuje katerega vitamina ali minerala?

Kako vem ali mi primanjkuje katerega vitamina ali minerala?

Vitamini in minerali so hranila, ki so bistvenega pomena za zdravje organizma. Čeprav neposredno ne

zagotavljajo energije kot druga hranila: ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe, imajo zelo pomembno vlogo pri delovanju telesnih organov in procesov.

Vitamini in minerali so poznani kot mikrohranila, ker so potrebni v majhnih količinah. Nahajajo se v različnih živilih, zato je raznolika in uravnotežena prehrana pomembna.

Kaj se zgodi pri pomanjkanju katerega od mikrohranil?

V katerih primerih lahko pride do pomanjkanja? Kako vem ali mi primanjkuje katerega vitamina ali minerala?

Pomanjkanje se lahko pojavi iz različnih razlogov, zaradi neustrezne ali enolične prehrane, preveč predelane, industrijsko pripravljene hrane, kajenja ali prekomernega uživanja alkohola.

V določenih življenjskih obdobjih ali v posebnih situacijah imamo različne potrebe po vitaminih in mineralih.  Tako imamo drugačne potrebe med nosečnostjo in dojenjem, med ukvarjanjem s športom, pri zelo restriktivnih dietah za hujšanje, pri vegetarijanski prehrani, v primeru črevesnih bolezni, ki med drugim ovirajo tudi absorpcijo nekaterih mikrohranil.

Sprva, ko je primanjkljaj blag, so znaki pomanjkanja nespecifični ali splošni in jih običajno pripisujemo drugim vzrokom.

Počutimo se na primer apatični, utrujeni, razdražljivi … in to pripisujemo stresu, slabemu spancu, hitremu ritmu življenja… Vendar nas ti znaki opozarjajo, da nekaj ni v redu. Takrat je priporočljivo obiskati zdravnika. Krvni test pokaže ali nam primanjkuje katerega mikrohranila.

Ko telo ne prejme potrebnih količin mineralov ali vitaminov, organi, ki trpijo zaradi tega pomanjkanja, ne morejo opravljati svojih funkcij, zato se pojavijo različni simptomi ali znaki.

Po katerih znakih lahko opazim ali mi primanjkuje kakšen mineral ali vitamin?

Tako vitamini kot minerali opravljajo več funkcij v telesu in posledično vsaka dejavnost ali funkcija, ki jo izvajajo celice določenega tkiva ali organa, zahteva različne minerale in vitamine. Hkrati vam lahko primanjkuje več mikrohranil. Pomembno je tudi vedeti, da se pomanjkanje določenega vitamina ali minerala lahko kaže z različnimi simptomi.

Na primer, vitamini skupine B prispevajo k sproščanju energije pri presnovi in so koristni za živčni sistem in kožo, zato lahko njihovo pomanjkanje med drugim povzroči utrujenost, razdražljivost, težave pri  spanju ali kožne bolezni.

Najpogostejši simptomi pomanjkanja vitaminov in mineralov:

Otekle dlesni, krvavitev iz dlesni, krvavitev iz nosu

 

Vitamin C in K Vitamin C ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje žil, dlesni, zob. Vitamin K prispeva k normalnemu strjevanju krvi.
Utrujenost, izčrpanost, šibkost

 

B1, B12, železo, magnezij, vitamin D Prispevajo k presnovi celične energije.
Tesnoba, razdražljivost, slabo razpoloženje B1, B6, magnezij Vplivajo na delovanje živčnega sistema in na psihološko delovanje.
Počasno celjenje ran Vitamin C, cink Potrebna sta za tvorbo kolagena, ki je ključnega pomena pri celjenju tkiv.
Razpoke v ustnih kotičkih Vitamin B2, B6, železo Prispevajo k ohranjanju zdrave kože in sluznic.
Izguba vonja ali okusa cink Vpliva na zmožnost okušanja in vonjanja.
Pogoste okužbe Vitamin A, C, cink So ključnega pomena za delovanje imunskega sistema.
Mišični krči, zlasti v stegnih. Bolečine in otrplost mišic Magnezij, fosfor Prispevata k mišični aktivnosti prenosu živčnih impulzov.
Krhki nohti. Biotin, vitamini A,C, cink, selen, železo, kalcij Prispevajo k ohranjanju zdravih nohtov.
Tanki lasje. Prekomerno izpadanje las Vitamin B5, biotin, železo, cink, selen Krepijo lase in spodbujajo njihovo rast.
Dermatitis Vitamini B2, B3, B5, A Prispevajo k ohranjanju zdrave kože.
Pri veganski in vegetarijanski prehrani Vitamin B12 Vitamin B21 se nahaja izključno v živilih živalskega izbora in ga je nujno nadomeščati v obliki prehranskih dopolnil.

Vir: prevod članka Dr. Estrelle Gascón, Medicinski oddelek Soria Natural, QV maj 2022

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0