Razpolo Enje Entjan Evka Depresija

Kako zaustaviti upadanje razpoloženja in razvoj depresije?

Vas jeseni spremlja neprestano upadanje razpoloženja? Če se prejšnje zime spominjate po turobnem počutju. Če že jutranje vstajanje predstavlja nepremostljivo oviro, je zdaj čas, da naredite nekaj več zase.

Vsakdo doživlja obdobja, ko življenje ne teče ravno najbolj gladko. Če žalost postane trajna, se razvije depresija. Ne čakajte tako dolgo. Kdaj se iz upadanja razpoloženja razvije depresija?

Kako prepoznamo depresijo?

  • Splošna potrtost, brezvoljnost.
  • Izguba veselja do življenja.
  • Motnje spanja.
  • Občutek praznine.
  • Glavobol, vrtoglavica, pomanjkanje apetita.
  • Tiščanje ali teža v prsnem predelu.

Kako si lahko pomagate v jesenskem obdobju, če ste nagnjeni k depresiji?

Kaj lahko naredite preden se simptomi stopnjujejo?

  1. Hrana:

Povečajte uživanje hrane, ki je vir vitamina B12: klapavice, telečja jetra, losos, govedina. Vegetarijanci pa posezite po kvalitetnih prehranskih dopolnilih.

Folna kislina. »Pomanjkanje folne kisline zaradi sladkorne bolezni ali jemanja kontracepcijskih tablet lahko prav tako izzove depresivne motnje.« Pšenični kalčki, rdeči fižol, špinača in brokoli so rastlinski viri folne kisline.”*

Magnezij vsebujejo sojina moka, neobdelan ječmen in riž, pšenični otrobi in čokolada.

  1. Svetloba in gibanje:

Izkoristite vsako sončno popoldne za sprehod ali kolesarjenje. “Sončna svetloba izboljšuje razpoloženje, ker spodbuja nastajanje določenih hormonov in posrednikov v možganih.”* V zimskem času pa lahko pomanjkanje naravne sončne svetlobe nadomesti obsevanje – fototerapija.

  1. Šentjanževka

Šentjanževka je sončna rastlina z izjemno močjo. »Več kot 30 kliničnih raziskav je potrdilo občutno zmanjšanje značilnih simptomov depresivnih motenj ob uživanju izvlečkov z visokim odmerkom šentjanževke.«*

Šentjanževka prispeva k ohranjanju pozitivnega razpoloženja.
Vlogo ima pri ohranjanju čustvenega ravnotežja.
Podpira občutek sproščenosti.

V Nemčiji je uporaba šentjanževke v zdravilne namene še posebno razširjena. “Pripravki z izvlečkom zeli šentjanževke so med najbolj pogosto uporabljanimi antidepresivi za lajšanje blagih in v zadnjem času tudi srednje hudih depresivnih motenj”. “Antidepresivno delovanje izvlečka šentjanževke so preizkusili s pomočjo biokemijskih modelov in ugotovili, da učinkovine v izvlečku zaviraj ponovni privzem noradrenalina, serotonina in dopamina.”**

Prve učinke šentjanževke uporabniki začutijo že kmalu, za dlje časa trajajoče učinke pa je potrebno redno jemanje zadostnih odmerkov. Zato je primerno začeti z jemanjem šentjanževke v jesenskem obdobju, če se vam pozimi običajno poslabša počutje in se nad vas spusti brezvoljnost in potrtost.

  1. Psihoterapija

Pri premagovanju depresije lahko pomagata vedenjska terapija in pogovorna psihoterapija. S komunikacijskim treningom in igro vlog se lahko znova naučite pozitivnega odnosa do sebe.

Viri:

* Alternativna medicina, praktični in strokovni priročnik. Christof Janicke, dr. Jorg Grunwald, Modrijan 2009

**Sodobna fitoterapija, z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin. Urednika: Samo Kreft in Nina K. Glavač, SFD, 2013

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0