Prehrana Dojece Mamice Triplat

Katera hrana je najboljša za doječe mamice?

Katero hrano izbrati, da bo dojenček lepo napredoval?

Alenka Benedik, svetovalka za dojenje iz La Leche League Slovenija pravi, da doječa mamica potrebuje raznoliko, pestro hrano, ki je bogata s hranilnimi snovmi. Ta lahko zadosti potrebam, ki jih prinaša dojenje. Mamice se lahko v prvih mesecih izogibajo hrani, ki jo težko prebavijo, saj je mogoče, da bo napenjala tudi njihovega dojenčka. Primer: kis v solati raje zamenjajte z limono. Doječe mamice naj se izogibajo alkoholu, gaziranim pijačam, pretiravanju s kavo in pravimi čaji.

La Leche League priporoča uživanje hrane, ki naj bo čim bliže naravnemu stanju.

  • Ekološko pridelana, brez pesticidov, konzervansov in drugih škodljivih snovi.
  • Priporočajo žita, sveže sadje, zelenjavo in hrano beljakovinskega izvora.
  • In brez pretiravanja s sladkarijami!*

Priporočila iz Children’s Hospital of Philadelphia pobožajo ušesa vseh skrbnih mamic: »Dobra novica je, da bo pri normalni prehrani vaše mleko ravno pravšnje za potrebe vašega otroka. Vaše telo natančno ve katera hranila potrebuje vaš otrok v različnih stopnjah rasti in razvoja.«

970x250_triplat_v1

Hrana za doječo mamico:

Kaj jesti za več mleka?

• Beljakovine: 2 do 3-krat na dan si postrezite meso, ribe, jajca, mlečne izdelke ali oreščke. Če ne jeste mesa, poskrbite da zaužijete dovolj železa in cinka iz fižola, suhega sadja, oreščkov in mlečnih izdelkov.
• 3 porcije temno listnate in rumene zelenjave vsak dan.
• 2 porciji sadja na dan.
• Polnozrnat kruh, testenine, žitarice in ovseni kosmiči naj bodo vsak dan na krožniku.
• Voda. Pred dojenjem si pripravite kozarec vode. Veliko žensk prav med dojenjem začuti žejo.

Koliko jesti?

Med dojenjem telo porabi veliko kalorij. Ne skrbite, če imate nekaj kilogramov preveč še iz obdobja nosečnosti. Vaše telo jih bo porabilo med povečanimi potrebami po kalorijah med dojenjem. Če pa ste odvečno težo že izgubili, boste morali k prehrani dodati med 500 do 600 kalorij na dan. To velja za obdobje, ko izključno dojite. Ko bo dojenček začel uživati drugo hrano, lahko zmanjšate kalorični vnos.

Posebnosti pri prehrani doječe mamice:

Večinoma dojenčki lahko brez težav pijejo mleko, čeprav je mama jedla začinjeno hrano ali hrano, ki napenja. V primeru, da opazite, da dojenčka napenja, ima kolike ali mehko blato po določeni hrani, ki ste jo jedli se je nekaj tednov izogibajte.  Veliko mamic se sprašuje ali lahko jedo jagode med dojenjem. Odgovora, ki bi veljal za vse žal ni. Če je mamica kdaj imela alergijo na jagode, pa čeprav je izzvenela, verjetno ne bo poskušala jesti ravno jagod med dojenjem. Pri alergijah na sadje in oreške gre sicer v več primerih lahko za alergijo na pesticide in mikotoksine s katerimi so lahko okuženi. Ekološko pridelani so varnejša izbira.
Alergije: v redkih primerih lahko dojenčki razvijejo alergijo na hrano, ki jo je jedla mama. Najbolj običajen simptom je zeleno blato polno sluzi ali pa so v njem vidni sledovi krvi. Alergije na hrano običajno ne povzročajo kolik in refluksa.**.

Kako poskrbeti zase, da boste imeli dovolj mleka?

Ker pri dojenju velja sistem povpraševanje/ponudba, je pomembno, da se dojenček pogosto doji in da popije čim več mleka iz vsake dojke.
Če je dojenček zelo zaspan, ga boste morali vsaj na začetku zbujati in redno dojiti. Nekateri dojenčki so pravi zaspančki in zaspijo takoj, ko pogasijo prvo žejo. Najbolj kalorično mleko pa je na koncu, zato boste morda morali dojenčka zbuditi in ponovno pristaviti na isti strani, takoj ko podre kupček.
Prosite za pomoč pri skrbi za starejše otroke in za gospodinjska opravila. Vsaj na začetku dojenja je res pomembno, da mamica počiva, ko dojenček spi. Za obiske, pospravljanje in vse drugo boste imeli dovolj časa, ko bo dojenček malo starejši in ko bo dojenje že utečeno.

Med zdravilnimi rastlinami, ki pomagajo pri tvorbi več mleka lahko izpostavimo grško seno ali triplat. V študiji, ki so jo opravili v sodelovanju s 66 doječimi mamicami v oddelku za neonatalogijo medicinske fakultete v Ankari, se je izkazalo, da so novorojenčki mamic, ki so uživale grško seno hitreje dosegli in presegli porodno težo kot dojenčki iz kontrolne in placebo skupine. Izmerjena količina mleka pri mamicah, ki so jemale galaktagog – triplat je bila višja kot pri drugih dveh skupinah. Povzetek študije: dodajanje galaktagoga pomaga pri tvorbi večje količine mleka in spodbuja hitrejše doseganje porodne teže pri dojenčkih v prvih dneh po porodu.

Viri:
*Vizita.si
**Children’s Hospital of Philadelphia
*** Canan Turkyılmaz, MD et al. The Effect of Galactagogue Herbal Tea on Breast Milk Production and Short-Term Catch-Up of Birth Weight in the First Week of Life, The Journal of Alternative and Complementary Medicine. February 2011

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0