Zelenjava za zdravje. Katera zelenjavo jesti pri zaprtju? S katero spodbuditi delovanje ledvic?
Temno zelena zelenjava ima veliko koristnih učinkov na telo. Je dober vir klorofila, vlaknin, antioksidantov. Če jo vključimo v jedilnik, bomo lažje prebavili tudi kakšno bolj mastno in škrobnato jed.
POR vsebuje veliko vlaknin in pospešuje prebavo. Spodbuja delovanje ledvic in ima odvajalni učinek. Ker ima malo kalorij, ga lahko vključite tudi v dietno prehrano. Vsebuje vitamine C, B6, magnezij, železo in kalcij. V katere jedi ga lahko vključimo? V porovo juho in različne mineštre, v rižoto, omako za testenine, porovo pito…
BLITVA zaradi visoke vsebnosti vlaknin prispeva k odvajalnemu učinku in tako prečisti črevesje. Je dober vir folne kisline in drugih vitaminov B kompleksa, kalcija, kalija, magnezija, železa, mangana in fosforja, vitamina C in beta-karotena.
ZELENA spodbuja delovanje ledvic. Prispeva k izločanju vode in toksičnih ostankov s pomočjo urina.
VODNA KREŠA čisti kri. Vsebuje tudi veliko železa.
ŠPARGLJI vsebujejo malo kalorij in veliko vlaknin, ki prispevajo k redni prebavi in izločanju blata. Spodbujajo izločanje urina.
ARTIČOKA, kraljica spomladanske zelenjave z grenčinami pomaga pri prebavi in olajša občutek polnega želodca in napenjanja. Spodbuja nastajanje in izločanje žolča in tako prispeva k boljši presnovi maščob.
Predlog okusnih in zdravih receptov:
Zelenjavna juha za 4 osebe
- 1 por
- polovica čebule
- 3 korenčki
- manjši brokoli
- velika pest blitve
- steblo zelene
- česen
- oljčno olje
- sol in poper
- zelišča: timijan, origano, peteršilj
- skodelica kuhane prosene kaše
- sojina ali sladka smetana
Očistimo zelenjavo in jo narežemo na koščke. Na malo olja popražimo čebulo. Dodamo narezana stebla brokolija, prilijemo malo vode, zavremo in kuhamo pet minut. Nato dodamo še preostalo zelenjavo in toliko vode, da je zelenjava pokrita. Posolimo, zavremo in kuhamo dokler se ne zmehča.
Juho odstavimo in pretlačimo s paličnim mešalnikom. Začinimo s poprom. Postrežemo z žlico kuhane prosene kaše, nasekljanim peteršiljem in malo smetane.
Polnjene artičoke za prilogo
- 4 artičoke
- 4 žlice drobtin
- 4 stroke česna
- parmezan
- olivno olje
- sol in poper, peteršilj
- sveže stisnjen limonin sok
Artičoke operemo in odrežemo pecelj. Z nožem ali škarjami porežemo vršičke zunanjih listov. Za par minut jih potopimo v vodo z limoninim sokom, da ne potemnijo. V posodici zmešamo drobtine, sol, strt česen,parmezan in nasekljan peteršilj. Artičoke vzamemo iz vode, jih odcedimo in jim previdno razpremo liste. Nadev napolnimo med liste in v sredino. Položimo jih v posodo, pokapljamo z olivnim oljem in do polovice zalijemo s slano vodo. Kuhamo jih približno 30 minut.
Solata: kuhani šparglji z jajci in krešo.
Kaj pa bi skuhali za glavno jed? Pošljite predloge 🙂