Ka Elj Otroci Odrasli

Katero rastlino uporabiti pri kašlju?

S kašljem čistimo dihalne poti in izločamo dražilne snovi, sluz in povzročitelje infekta.

Kašelj se pojavlja ob prehladu, bronhitisu, gripi, astmi … Čeprav je lahko znak resne bolezni, je v večini primerov povezan z blagimi patologijami virusnega izvora.

Da bi vedeli kako si pomagati pri kašlju, ga moramo najprej opredeliti. Ločimo lahko med:

  • suhim kašljem, kadar se izkašljevanje ne pojavi in
  • produktivnim kašljem, ko izločamo sluz.

Trenutne smernice, zlasti pri majhnih otrocih, pravijo, da produktivnega kašlja ne smemo zavirati, saj bi to lahko vodilo v zadrževanje sluzi in obstrukcijo dihalnih poti. V teh primerih uporabljamo zdravilne rastline, ki pomagajo pri izločanju sluzi. Uporabljamo jih lahko tudi v primeru suhega kašlja, ki spremlja prehlad, da ga spremenijo v produktivnega in se sluz izloči.

Zdravilne rastline, ki jih uporabljamo pri kašlju:

Drosera Timijan La Je Dihajmo Soria Natural

  • ČRNI BEZEG (Sambucus nigra L.) Plodove črnega bezga uporabljamo za lajšanje prehlada in gripe. Nekatere študije so pokazale njegovo protivirusno delovanje.
  • TIMIJAN (Thymus vulgaris L.) vsebuje močno eterično olje z baktericidnimi, antitusivnimi, fluidifikacijskimi in ekspektoransnimi lastnostmi. Pomaga sprostiti gladke mišice dihalnih poti.
  • EVKALIPTUS ( Eucalyptus globulus Labill) vsebuje eterično olje z antiseptičnimi, balzamičnimi in ekspektoransnimi lastnostmi. Olajša izločanje sluzi in pomirja kašelj.
  • OKROGLOLISTA ROSIKA oz. DROSERA (Drosera rotundifolia L.)  je rastlina, ki se pogosto uporablja pri otrocih. Deluje protivnetno, antibakterijsko in bronhodilatatorno. Sprošča gladke mišice bronhijev.
  • SLEZ (Althaea officinalis L.) vsebuje obilo sluzi, ki blažilno delujejo na sluznico dihal, zmanjšuje njihovo draženje in umirja kašelj.

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0