Konopljika Pms

PMS. Kako obvladati simptome?

Se vem približno enkrat na mesec:

  • poveča razdražljivost,
  • neznanska želja po sladkem,
  • občutljivost prsi,
  • napihnjenost trebuha,
  • izbruhnejo mozolji,
  • otekajo noge?

Se to običajno dogaja 5 do 10 dni pred začetkom menstruacije in težave izzvenijo ko se ta prične?

PMS_naslovna

Ja, potem ste čisto običajna ženska. Skoraj vsaka ženska v rodnem obdobju občuti vsaj enega od simptomov PMS (predmenstrualnega sindroma).1 Simptomi niso vsak mesec enako izraziti, niti se ne pojavljajo vsi naenkrat. So pa vsekakor zelo moteči. PMS pomembno zmanjšuje kvaliteto življenja in odnosov pri 40 % žensk.3 Če ste med njimi, se gotovo sprašujete kako si lahko pomagate.

970x250_konopljika_v1

Kaj povzroča PMS?

Težave so povezane s hormoni, ki urejajo menstrualni cikel. Simptomi se običajno stopnjujejo ob spremembah hormonskega ravnovesja. Z leti se lahko simptomi PMS stopnjujejo.

Kako ukrotiti simptome PMS?

Osnova je zdrava prehrana: brez sladkorja in bele moke, z veliko temnozelene zelenjave in zdravimi maščobami. Polnozrnata žita so vir vitaminov B skupine, banane poskrbijo za vnos magnezija, mlečni izdelki ali mandlji in sezam pa za kalcij. Redno gibanje pripomore k boljši cirkulaciji in proti zastajanju vode v nogah,  pa tudi k boljšemu razpoloženju.

menstruacija_konopljika_pms

Navadna konopljika pomaga ohranjati dobro počutje pred in med menstrualnim ciklom in lajša težave PMS. Kar 93% žensk, ki so 3 menstrualne cikle jemale konopljiko, je poročalo o zmanjšanju simptomov PMS.

Konopljika pripomore tudi k dobremu telesnemu in mentalnemu počutju in je prva izbira med zdravilnimi rastlinami za ženske, ki trpijo zaradi PMS, bolečih menstruacij in hormonskega neravnovesja.

Viri:

  1. Motnje v menstrualnem ciklusu, Tatjana Kitič, Zavod za razvoj družinske medicine in Združenje zdravnikov družinske medicine.
  2. Treatment of premenstrual syndrome with a phytopharmaceutical formulation containing  agnus castus.;Loch EG1, Selle H, Boblitz N.;J Womens Health Gend Based Med. 2000 Apr;9
  3. Psihiatrična bolnišnica Begunje, Eda Vrtačnik Bokal

 

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0