Menopavza

Pogoste težave v menopavzi – kaj ponuja fitoterapija?

Menopavza (izhaja iz grških korenov besed: mens, kar pomeni mesečno in pavza – prenehanje) je korak v življenjskem ciklusu vsake ženske. Obdobje po zadnji menstruaciji se začne obdobje življenja, znano kot menopavza ali klimakterij. Gre za prehod med plodnim obdobjem in starostjo. Spremenljivo obdobje v katerem se zaključuje reproduktivna funkcija in se vrstijo razne enokrine, telesne in psihične spremembe. Ženske običajno vstopijo v to obdobje med 48 in 54 letom.

Nekatere od najpogostejših motenj, ki se pojavljajo med menopavzo so motnje spanja, glavoboli, razdražljivost, živčnost in anksioznost, depresija, razbijanje srca in znojenje, suha koža in sluznice (zlasti vaginalne), povečana telesna teža in povišan krvni tlak. Naštete motnje lahko ublažite z zdravim življenjskim slogom in uporabo nekaterih zdravilnih rastlin.

Izbor zdravilnih rastlin:

  • Vročinski navali: Cimicifuga ali grozdnata svetlika prispeva k umirjeni in udobni menopavzi, saj pomaga pri simptomih kot so vročinski oblivi, potenje, nemir in razdražljivost.

 

  • Znojenje: žajbelj. Ime izhaja iz latinske besede “salvare», ker so verjeli, da bi lahko rešil skoraj vse bolezni. Uporablja za lajšanje znojenja in pri težavah povezanih z menstruacijo. Poživljajoče vpliva na živčni in prebavni sistem ter ima pomembno antiperspirantno delovanje.

 

  • Ohranjanje teže: pri ohranjanju teže vam lahko pomagajo rastline, ki imajo veliko vsebnost vlaknin, ki vplivajo na občutek sitosti. Primer so glukomanan ali guar gumi. Zeleni čaj poveča izgorevanje maščob, pomaga zniževati raven holesterola in ima pomembne antioksidativne lastnosti zaradi visoke vsebnosti polifenolnih spojin. Alge, kot Fucus in Laminaria, so bogate z minerali, vitamini in ogljikovimi hidrati, predvsem fukoidanom in alginsko kislino. Poleg tega, vsebujejo tudi vlaknine, ki vplivajo na občutek sitosti in s tem pomagajo zmanjšati apetit. Imajo blag odvajalni učinek. Vsebnost joda stimulira metabolizem, tako da se pogosto uporablja kot dodatek za nadzor telesne teže in ob dietah. Uporaba alg se odsvetuje v primeru bolezni ščitnice, visokega krvnega tlaka, živčnih bolezni ali pri motnjah spanja. Artičoka pospešuje prebavo maščob in pomaga vzdrževati normalno raven holesterola. Izboljšuje delovanje jeter in žolčnika.

 

  • Nemir,nespečnost: baldrijan, lipa, pasijonka in glog so dobro poznani zaradi svojih pomirjevalnih učinkov na živčni sistem. Pomagajo ohranjati mirnost, umiriti razdražljivost in lajšati nespečnost. Glog podpira delovanje srčno-žilnega sistema, s tem ko podpira cirkulacijo krvi in prispeva k sproščanju in pomirjanju.

 

  • Elastičnost kože: svetlinovo in olje borage pomagata ohranjati elastičnost kože. Drugi koristni dodatki za kožo so pivski kvas, pšenični kalčki ali sojin lecitin. Njivska preslica prispeva k ohranjanju las, nohtov in kože v dobrem stanju.

 

  • Počutje: šentjanževka je rastlina, poznana po tem, da izboljša simptome blage do zmerne depresije. Prispeva k ohranjanju pozitivnega razpoloženja, vlogo ima pri ohranjanju čustvenega ravnotežja in podpira občutek sproščenosti. Raziskovalci predvidevajo, da zaradi vsebnosti aktivnih snovi rastline: hipericin in hiperforin.

 

  • Glavobol: mešanica rastlin, kot so pomarančni cvetovi, melisa, vrba, lipa in kamilica imajo pomirjevalne lastnosti, ki lahko lajšajo glavobol.

 

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0