Dsc 0600

Poznate vzrok svojih prebavnih težav?

Zdravilne rastline za pomoč pri prebavnih težavah

Za vas smo pripravili povzetek predavanja o prebavi, ki sta ga v sodelovanju z Lekarna Ljubljana pripravili ga. Marija Merljak, univ. dipl. inž. živ. tehnologije, svetovalka za zdravo prehrano in TV voditeljica in dr. Mateja Lobe Prebil, dr. vet. med.

Hrana je naše:

 • gorivo (ogljikovi hidrati so pogonsko gorivo za možgane in celice),
 • gradivo (beljakovine se razgradijo v gradnike telesa),
 • zaščita.

Dsc 0522

Kje se začne prebava?

Prebava se začne v ustih in hrano razgradi na gradnike, ki jih telo lahko uporabi. Zato moramo jesti počasi in dobro prežvečiti vsak grižljaj. Ogljikovi hidrati se začnejo razgrajevati že v ustih s pomočjo sline, ki vsebuje encime.

Encimi v želodcu beljakovine razgradijo na aminokisline, ki so pomembne tako za mišice kot tudi za počutje. Triptofan je aminokislina, ki ima pomembno vlogo pri dobrem spancu, iz tirozina nastajajo ščitnični hormoni, iz fenilalanina nastajajo hormoni za dobro voljo…

S hrano lahko vzdržujemo mladost, če jo pravilno izkoristimo in ne vre ali gnije v prebavilih.

Kakšna je prebava glede na količino želodčne kisline

Ko želodčna kislina deluje in imamo dovolj prebavnih encimov, hrano razgradimo in tudi uporabimo.

Kdor ne je grenkih stvari, ima skoraj gotovo premalo želodčne kisline. Že stari ljudje so rekli »bolj kot je grenko, bolj je zdravo«. Zato v prehrano dodajmo regrat, rukolo, rezan radič, endivijo, artičoko, zelene dele cikorije. Grenčine delujejo po celem prebavnem traktu. Spodbujajo izločanje sline in povečajo izločanje želodčne kisline. To spodbuja črevesje k delovanju.

Grenko solato moramo jesti pred beljakovinsko hrano. Na solato dodajmo še jajce, rdečo peso, česen in pripravimo polivko iz oljčnega ali bučnega in orehovega ali lešnikovega olja, začinimo s soljo in limoninim sokom.

Če v želodcu ni dovolj želodčne kisline, bomo po obroku napihnjeni.

Za tiste, ki se preveč sekirajo za vsako malenkost in imajo preveč želodčne kisline, pa je tu najboljši recept. Ta juhica je odlična in primerna čisto za vse je povedala ga. Merljak. Tudi za tiste, ki nimajo nobenih težav s prebavo.

Na malo maščobe nežno prepražimo na kocke narezano:

 • korenje (izberimo rumeno, oranžno in vijolično)
 • krompir
 • bučo (najbolje hokaido)
 • surovo zelje.

Zalijemo z vodo, solimo, dodamo timijan ali majaron. Na koncu pa še 1 žlico nepasteriziranega masla. Oranžna zelenjava je dober vir karatenoidov, ki se v črevesju pretvorijo v vitamin A, ki podpira zdravo želodčno sluznico. Za uporabo karotenoidov pa potrebujemo tudi cink in maščobo. Krompir uravnava kislost in mineralno razmerje v želodcu. Najbolje je izbirati ekološki krompir in ga uporabiti skupaj z olupkom. Seveda pa ne sme kaliti. Za zelje pa je znano, da ga bakterija helicobacter pylori sovraži.

Za želodčno sluznico vemo, da sta cink in vitamin B 6 na prvem mestu, potem pa pridejo še ostali. To je teorija. V loncu pa je praksa. Kdor ima težave z želodcem, naj 5 dni je zgoraj opisano juho.

Kitajski pregovor pravi, da si moramo vzeti čas, da se s hrano pozdravimo. Tudi bolezen je prišla počasi.

Kako lahko izkoristimo pomoč zdravilnih rastlin?

Dsc 0605

 • Pri zaprtju in napihnjenosti: artičoka. Pospeši izločanje žolča, podmaže črevesje in nežno pospeši izločanje blata.
 • Če občutite težo v želodcu takoj po obroku: Encijan kompleks.
 • Če imate občutek počasne prebave, da vam kosilo obleži v želodcu do večera: Encijan kompleks.
 • Če je vzrok za prebavne težave psihične narave: melisa.
 • Če imate krče v želodcu (nepsihičnega vzroka): rman.
 • Če imate vneto želodčno sluznico: sladki koren. Lahko ga jemljete tudi ob zdravilih za želodec (IPP, H2 blokatorji, alginat). Pripomore k zaščiti želodčne in črevesne sluznice.
 • Če imate 10 do 30 minut po obroku občutek napihnjenosti. Če po obroku občutite utrujenost: artičoka.
 • Če imate krče v črevesju: angelika.

Dsc 0473

Kako vemo ali imamo premalo ali preveč želodčne kisline?

Pri želodčnih tegobah običajno dobimo zdravila za zmanjšanje kisline. Kislo okolje želodca je pomembno in potrebno, saj uniči bakterije in omogoča izločanje encimov. Če imamo premalo želodčne kisline, se bakterije razrastejo in hrana vre. Nato nastane zgaga. Njen prvotni vzrok pa je premalo želodčne kisline.

Pripravimo preprost test. Zjutraj popolnoma na tešče v 1,5 dc vode zmešamo četrt čajne žličke jedilne sode bikarbone in popijemo. Mešanico popijemo preden popijemo ali pojemo karkoli drugega. Če se v roku 3 minut ne začne spahovanje, je v želodcu zelo verjetno premalo želodčne kisline.

 

Foto: Tilen Rebolj

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0