Košarica
soria-natural

Katere so najbolj popularne zdravilne rastline v Evropi?

Uporaba zdravilnih rastlin je zelo razširjena. Pri nas jih uporablja kar 72% prebivalcev*. Ste med njimi?

Katere so najpogosteje uporabljane zdravilne rastline v  Evropi?

Ginko za spomin in koncentracijo.

Artičoka za urejeno prebavo in proti napihnjenosti po obroku. Za izločanje žolča in lažjo prebavo mastne hrane. Za podporo jetrom in za zniževanje holesterola.

Šentjanževka  za lajšanje blažjih depresij in motenj razpoloženja. V Nemčiji je prva izbira, pred predpisovanjem sinteznih antidepresivov.

soria-natural

Baldrijan  za dober spanec in pomirjanje.

Ameriški slamnik za odpornost. Pomoč pri premagovanju prehlada, virusa herpes simplex.

Česen  za ožilje, zniževanje holesterola. Proti parazitom in otroškim glistam.

Pegasti badelj za čiščenje telesa, razstrupljanje in obnovo jeter.

Glog  za podporo delovanja srca.

Ginseng  za več energije.

Žagolistna palma  za težave s prostato.

Zgodovina uporabe zdravilnih rastlin

Tradicija uporabe zdravilnih rastlin sega daleč v preteklost. Najbrž so jih že v prazgodovini nabiralci poznali in uporabljali. Prvi zapisi uporabe pa so se ohranili na glinenih ploščah na področju Evfrata in Tigrisa izpred 5000 let. Navedena je uporaba cedrovega in cipresovega olja, mirte, volčje češnje, sene, konoplje, timijana, vrbe, sladkega korena, vrtnega maka in medu.

V starem Egiptu so zdravilna zelišča gojili v tempeljskih vrtovih in iz njih izdelovali prevretke, mazila in obkladke. soria-natural

V antični Grčiji je egipčansko zeliščarstvo dobilo nov zagon. Hipokrat je bolnikom porušeno ravnovesje pomagal vzpostaviti s primernim načinom življenja, pa tudi z bljuvali, zdravo prehrano, rastlinskimi zdravili ali s puščanjem krvi. Temeljni diagnozi je sledilo zdravljenje z zdravilnimi zelišči. Slednjim so pripisovali različne kakovosti, na primer toplo, vlažno, hladno ali suho. Za zdravljenje hladnih in vlažnih bolezni so uporabljali grejoča in sušeča zelišča, na primer timijan in meliso. Bolezni, ki so jih označevali kot vlažne in tople, denimo drisko, pa so zdravili s hladečimi in sušečimi rastlinami, na primer z listi sene ali rabarbarinimi koreninami.

 

V obdobju rimskega cesarstva je v 2. stoletju grški zdravnik Klavdij Galen nadaljeval z razvojem Hipokratove teorije o sokovih in ustvaril način zdravljenja s kompleksnimi zdravilnimi recepti. Zdravnik naj bi natančno poznal lastnosti zdravil, da bi jih lahko uporabljal v zdravilne namene. Enako kot Hipokrat je tudi Galen poudarjal individualen in kostitucijski pristop pri zdravljenju bolnikov z izpiljenimi zeliščnimi recepti; vsebovali so tudi do 200 sestavin.

soria-naturalV temnem srednjem veku je »zdravilstvo modrih žena« in njihove izkušenj, ki so temeljile na ustnem izročilu šamanskega znanja germanskih in keltskih zdravilcev skupaj z njimi zgorelo na grmadah. Tako se je izgubil večji del njihovega izročila in znanja o delovanju zelišč.

soria-natural

V začetku novega veka je zaživelo samostansko zdravilstvo. Tudi pri nas so v samostanih gojili zdravilne rastline, pripravljali pripravke iz njih in skrbeli za zdravje okoliškega prebivalstva.

soria-natural

Ohranila se je bogata zapuščina tradicionalne rabe posameznih rastlin, ki temelji na več desetletnih izkušnjah uporabe. Sodobna fitoterapija pa temelji na z dokazi podprti uporabi zdravilnih rastlin.

 

Viri:

S. Kreft in N. Kočevar Glavač (2013) Sodobna Fitoterapija,  Ljubljana: SFD

Wikipedia

Nutraingredients.com

 

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki