Dojenje Triplat Soria Natural

Top 3 nasveti za lažje dojenje. Kako se pripraviti na porod? Kako vzpostaviti dojenje?

Kako se pripraviti na porod? Kako lahko družina in prijatelji pomagajo doječi mamici?

Nasveti iz prve roke: preberite kaj priporoča svetovalka za dojenje Mamami – Urška Repnik 

Top 3 Nasveti Za La Je Dojenje Kako Se Pripraviti Na Porod Kako Vzpostaviti Dojenje

1. Kaj mamice v prvih dneh po porodu najbolj potrebujejo? Kako jim lahko partner, sorodniki ali prijatelji pomagajo?

Mamice po porodu predvsem potrebujejo mir, počitek, dovolj hrane in pijače in nepretrgan stik z otrokom. Širša družina jih lahko najbolj podpre s tem, da spoštuje mamino željo glede obiskov. Nekatere se obiskov veselijo, druge si želijo nekaj dni miru, da se povežejo s svojim otrokom in to je potrebno spoštovati.

2. Kaj svetujete staršem, ki se pripravljajo na prihod prvorojenega otroka?

Svetujem jim, da naj se obdajo s pozitivnimi zgodbami, ki jih bodo opogumljale in ne strašile, in da se ne ozirajo preveč na komentarje okolice. Če torej par meni, da bi jima prav prišla priprava na porod pri kakšni douli, naj se tega udeležita. Porod je pomembna prelomnica v življenju ženske in ja, drži, da pozabimo bolečino, nikoli pa ne pozabimo, kako smo se pri porodu počutile. Enako je pri pripravi na dojenje: mnogim je nepredstavljivo, da se ženska pripravlja na dojenje, ker v naši družbi še vedno velja prepričanje, da če steče, potem gre, sicer pa ženska pač ne doji. Pa to ni res. Dojenje ni odvisno od sreče. Mamice, ki se na dojenje pripravljajo, se po porodu počutijo bolj samozavestne, si bolj zaupajo, lažje rešujejo težave in tudi uspešneje dojijo.

3. Kakšno dodatno pomoč lahko ponudi svetovalka za dojenje ali poporodna doula?

Svetovalke za dojenje lahko pomagamo že pred porodom s pripravo, ko se otrok rodi, pa priskočimo na pomoč, če je potrebno. Nekaj nas hodi tudi na dom in v nekaterih primerih je ravno to tisto, kar mame potrebujejo. Z osebnim pristopom, časom, ki si ga vzamemo za vsako žensko in z znanjem ter izkušnjami se da rešiti marsikaj, vedno pa je seveda lažje, če situacijo vidimo. Pomagamo sicer tudi preko telefona, a tam pravzaprav ne vidiš, kako je otrok pristavljen, kako sesa, kako ga mama drži …

4. Pri kakšnih težavah vas najpogosteje pokličejo mladi starši? Kakšne nasvete iščejo?

dojenje_triplatNajpogosteje kličejo, ker si želijo polno dojiti in ne vedo, kako ukiniti dodatek. Nekatere imajo težave s preveč mleka in napetimi, bolečimi dojkami ter s sesalno zmedo, ko se je otrok navadil stekleničke in ne sesa več tako rad pri mami. Včasih je potrebnih zgolj nekaj usmeritev in malo vzpodbude, da naj si zaupa. Marsikatero povsem prestrašijo in potem je to zaupanje res težko pridobiti nazaj. Ko je ženska mirna in podprta, tudi dojenje lažje steče.

5. Vaši top 3 nasveti, da dojenje lažje steče:

  • Prvi nasvet je dobra priprava. Ko pa ženska rodi, je pomembno, da otroka pristavi že v porodni sobi in ga tudi kasneje na oddelku doji pogosto: pri dojenju je namreč tako, da več kot dojimo, več je mleka in ne obratno. Nekatere mamice čakajo, da se “mleko nateče” in da dojke postanejo trde, vendar to ni dobro. Dlje časa kot ne dojimo, več signalov dobi telo, da ni potrebno proizvajati mleka in obratno – pogosteje kot bomo dojile, hitreje bo mleko nastajalo in ponudba se bo ustrezno prilagajala povpraševanju.
  • Dojenček naj ima 10, 12 ali še več podojev v 24 urah, spremljajmo pa tudi polulane in pokakane pleničke.
  • Zelo pomembno je tudi, da se mama obda z ljudmi, ki jo pri dojenju podpirajo in jo vzpodbujajo. Komentarji, naj doda mleko, ker je še vsak otrok zrasel – pa bo njen tudi ali pa naj si izčrpa mleko, da vidi, koliko ga sploh ima ali pa naj otročka stehta pred in po podoju – tega ne potrebuje. Takšni nasveti so škodljivi in ji ne bodo pomagali, lahko samo še povečajo njeno stisko.
  • In predvsem polagam na srce, naj si vzame čas. Da se laktacija vzpostavi, včasih traja tudi teden, dva ali v nekaterih primerih več (če se dodaja tudi adaptirano mleko), zato naj bo potrpežljiva in mirna.
  • Pomoč v gospodinjstvu je tu ključna: širša družina naj poskrbi za starejšega otroka ali skuha kakšno juho in s tem razbremeni mamo.

 

6. Kako si lahko doječe mamice pomagajo za nastanek več mleka?

Najpomembneje je zagotovo pogosto pristavljanje na vsako otrokovo pobudo ali na mamino iniciativo, če je otrok npr. zaspanček in sam želje po dojenju ne kaže. Le s pogostim pristavljanjem se bo telo lahko odzvalo z več ponudbe. Za podporo nastajanju mleka pa lahko uživajo živila, ki pomagajo pri laktaciji (so galaktogogi), recimo grško seno (v kapsulah, kapljicah ali čaju), sladki komarček, sezam (ploščice ali čaj), brezalkoholno pivo, suh pivski kvas ali polento.

7. Kje vas lahko mamice dobijo?

Na spletni strani www.mamami.si, na facebooku (www.facebook.com/mamamiurska), v FB skupini Dojiva se ali pa na telefonski številki 051/224-345. Prosim pa, da naj bodo mame vztrajne, zaradi obilo dela se včasih ne oglasim takoj ali ne odpišem ravno hitro. V Sloveniji primanjkuje svetovalk in včasih v dnevu kar zmanjka ur za pomoč in obiskovanje mamic na domu.

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0