Noge

Vaje za lahkotne noge, ki jih lahko naredimo med službo!

Vam poleti otekajo noge? Če več ur sedite na delovnem mestu, se cirkulacija poslabša in noge otečejo. Voda zastaja v spodnjem delu nog in gležnji izgledajo kot napihnjeni. Zagotovo so nam poznani nasveti – ni dobro sedeti s prekrižanimi nogami, nositi ozkih hlač in previsokih pet… Težave z bolečimi in oteklimi nogami se navadno pogosteje  pojavijo poleti.

Kaj lahko naredimo sami za boljšo prekrvavitev, in to kar na delovnem mestu?

Izbrali smo 3 preproste, a učinkovite mini telovadne vaje:

Pumpanje

S to vajo spodbudimo delovanje mišic. Peti obeh nog postavimo na tla. Prste nog dvignemo navzgor.  Ta položaj zadržimo 3 sekunde, nato noge vrnemo v izhodiščni položaj. Zdaj dvignemo pete, prste in blazinice stopalapa pritiskamo ob tla. Znova zadržimo 3 sekunde.  Gibanje v tem ritmu ponavljamo vsaj 30 sekund.

Kroženje

Sede na stolu dvignimo noge in malo nad tlemi krožimo v gležnjih. Z eno nogo krožimo v smeri urinega kazalca, z drugo nogo pa v obratni smeri. Po 15 sekundah vrtenja smeri zamenjamo. Vajo štirikrat ponovimo.

Dvigovanje

Sede na stolu dvignemo nogo, da je vzporedna s sedalom stola. V položaju vztrajamo 5 sekund, nato nogo še nekoliko dvignemo ter zadržimo še 5 sekund. Nogo nato počasi spustimo na tla in vajo ponovimo še z drugo nogo. Z vsako nogo naredimo po štiri ponovitve.

 

 

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0