Pritisk Bela Omela Tensivel

Kako ohraniti primerno raven krvnega tlaka?

O zvišanem krvnem tlaku govorimo, kadar je višji kot 140/90 mm Hg. Osebe s kronično povišanim krvnim tlakom so bolj ogrožene za nastanek možganske kapi in srčno-žilnih bolezni.
Običajno nas bolečina opozori na neko stanje. Pri povišanem krvnem tlaku pa tega opozorila ni, zato številni pri povišanem krvnem tlaku ne spremenijo navad.

Kdo je v bolj ogroženi skupini za povišan krvni tlak?

Osebe z dedno predispozicijo, katerih sorodniki imajo povišan krvni tlak, morajo biti bolj pozorni na spremembe. Na ta dejavnik žal ne moremo vplivati, na vse ostale, ki niso zanemarljivi pa lahko:

  • stres,
  • nezdrave prehranjevalne navade,
  • prekomerna telesna teža,
  • telesna neaktivnosti.

Katere jedi so priporočljive pri visokem krvnem tlaku?

  • ribe,
  • zelenjava: paradižnik,buča, rdeča pesa, paprika (vir kalija),
  • kuhan krompir,
  • riž,
  • fižol,
  • olivno olje,
  • neslani oreški,
  • sadje: banane, papaja, avokado, melona, pomaranče, breskve, suhe slive, rozine (bogati s kalijem) in ostale.

Čemu se izogniti?

  • salame, klobase (visoka vsebnost natrija, nasičenih maščob),
  • instant juhe (visoka vsebnost natrija),
  • nasičene maščobe,
  • sir v velikih količinah,
  • konzervirana tuna,
  • čips,
  • slani oreški.

Katere zdravilne rastline lahko uporabljate, če še ne jemljete zdravil za nižanje krvnega tlaka?

Oljka ima vlogo pri zaščiti srčno-žilnega sistema pred oksidativnimi poškodbami.
Glog ima vlogo pri vzdrževanju delovanja srca.
Bela omela pa pri zniževanju krvnega tlaka in umirjanju srčnega ritma.

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0