O zvišanem krvnem tlaku govorimo, kadar je višji kot 140/90 mm Hg. Osebe s kronično povišanim krvnim tlakom so bolj ogrožene za nastanek možganske kapi in srčno-žilnih bolezni.
Običajno nas bolečina opozori na neko stanje. Pri povišanem krvnem tlaku pa tega opozorila ni, zato številni pri povišanem krvnem tlaku ne spremenijo navad.
Kdo je v bolj ogroženi skupini za povišan krvni tlak?
Osebe z dedno predispozicijo, katerih sorodniki imajo povišan krvni tlak, morajo biti bolj pozorni na spremembe. Na ta dejavnik žal ne moremo vplivati, na vse ostale, ki niso zanemarljivi pa lahko:
- stres,
- nezdrave prehranjevalne navade,
- prekomerna telesna teža,
- telesna neaktivnosti.
Katere jedi so priporočljive pri visokem krvnem tlaku?
- ribe,
- zelenjava: paradižnik,buča, rdeča pesa, paprika (vir kalija),
- kuhan krompir,
- riž,
- fižol,
- olivno olje,
- neslani oreški,
- sadje: banane, papaja, avokado, melona, pomaranče, breskve, suhe slive, rozine (bogati s kalijem) in ostale.
Čemu se izogniti?
- salame, klobase (visoka vsebnost natrija, nasičenih maščob),
- instant juhe (visoka vsebnost natrija),
- nasičene maščobe,
- sir v velikih količinah,
- konzervirana tuna,
- čips,
- slani oreški.
Katere zdravilne rastline lahko uporabljate, če še ne jemljete zdravil za nižanje krvnega tlaka?
Oljka ima vlogo pri zaščiti srčno-žilnega sistema pred oksidativnimi poškodbami.
Glog ima vlogo pri vzdrževanju delovanja srca.
Bela omela pa pri zniževanju krvnega tlaka in umirjanju srčnega ritma.