ženska pije čaj proti kašlju

Zdravilne rastline za lajšanje kašlja pri prehladu

Poznate moč zdravilnih rastlin za lajšanje kašlja? Zima je tu, in z njo pogosto pride tudi sezona prehladov in viroz. Kašelj je eden od neprijetnih simptomov, ki nas lahko spremljajo v teh hladnejših mesecih.

Ob prvih dneh prehlada, se pogosto soočamo s suhim pokašljevanjem, draženjem v žrelu in slabšim počutjem. V tem času lahko uporabljamo zdravilne rastline za blaženje kašlja in pomirjanje draženja v grlu in žrelu. Običajno se suh kašelj razvije v produktiven, moker kašelj. Suho pokašljevanje je pogosto rezultat draženja v dihalih, medtem ko se moker kašelj pojavi, ko se začne tvoriti sluz, ki jo telo poskuša odstraniti. Pri produktivnem kašlju je spodbujanje izkašljevanja ključno, saj pomaga odstraniti odvečno sluz iz dihalnih poti, kar prispeva k hitrejšemu okrevanju. Naravne rešitve, kot so topli napitki, hrana bogata z vitamini, in zdravilne rastline, kot je okroglolista rosika, timijan, propolis, evkalipt so odlična podpora telesu pri tem naravnem procesu.

Topli napitki in hrana za lajšanje kašlja

Topel čaj:

Topli zeliščni čaji kot je na primer ingverjev, timijanov, bezgov čaj so okusni topli napitki, ki pomagajo pri lajšanju draženja v grlu in prsnem košu.

Citrusi in med:

Limone, pomaranče in drugi citrusi so polni vitamina C, ki je ključen za krepitev imunskega sistema. Kombinacija citrusov z medom ne samo, da pomaga pri blaženju kašlja, ampak tudi zagotavlja potrebne hranilne snovi.

Kokošja juha:

To ni le priporočilo naših babic! Kokošja juha vsebuje hranilne snovi, ki pomagajo pri lajšanju prehlada in odprtju dihalnih poti. Skuhamo jo z obilico čebule, česna, korenja, zelene in peteršilja. Kokošjo juho jemo večkrat na dan, vročo kolikor le lahko.

Vitaminska bomba:

Vključite živila, bogata z vitaminom C, kot so paprika, jagode, brokoli, peteršilj. Med prehladom jejte tudi več korenja, buče, sladkega krompirja, špinače, ki so dober vir betakarotena, prokurzorja vitamina A.

Zdravilne rastline za dihala

  1. Okroglolista rosika ali drosera

Okroglolista rosika, znana tudi kot drosera, je rastlina, ki je že od 12. stoletja cenjena zaradi zdravilnih lastnosti v boju proti kašlju in težavam z dihanjem.  To je posebna, mesojeda zdravilna rastlina, ki raste tudi pri nas, na Ljubljanskem barju, vendar je zaščitena in je ne smemo nabirati. Brezalkoholni ekstrakt dobite v kapljicah, ki so preproste za uporabo. Prvi zapisi o uporabi drosere proti kašlju izvirajo iz 12. stoletja. Italijanski zdravnik Pletarius jo je imenoval rastlina sonca in jo opisal kot naravni pripravek proti kašlju. Evropski zeliščarji so jo priporočali pri suhem kašlju, bronhitisu, oslovskem kašlju in astmi. Francoska farmakopeja iz leta 1965 je okroglolisto rosiko navedla za lajšanje vnetnih stanj pri astmi, kroničnem bronhitisu in oslovskem kašlju. Zelo priznana je tudi v homeopatiji za blaženje suhega kašlja.

Aktivne učinkovine okrogloliste rosike ali drosere so naftakinoni, ki delujejo protimikrobno, spazmolitično in preprečujejo kašelj. Naftakinoni sproščajo mišice dihalnih poti in preprečujejo nastanek krčev.

Okroglolista rosika vsebuje tudi sluzi, ki ustvarijo gel, in s tem pomaga pomiriti trdovraten kašelj in razdraženo grlo zaradi pogostega kašljanja.

Izkašljevanje in mukolitik: zahvaljujoč encimom ima sposobnost raztapljanja viskoznosti sluzi in pomaga pri njenem izločanju.

Bronhodilatator: olajša vstop zraka v pljuča.

Kako deluje okroglolista rosika?

Prispeva k optimalnemu izločanju sluzi iz dihalnih poti.

Pomirja dražeče občutke v grlu in glasilkah, kar lahko prinese olajšanje pri siljenju na neprestano pokašljevanje.

Drosera prispeva k vzdrževanju normalnega delovanja dihalnega trakta, kar pripomore k lažjemu dihanju.

Poleg drosere nam pri kašlju lahko koristijo še druge zdravilne rastline.

2. Timijan:

Timijan pomaga pri lažjem izkašljevanju, pomirja draženje v grlu in pljučih ter učinkovito vpliva na dihala.

3. Evkaliptus

Pri naravnih rešitvah za lajšanje kašlja in prehlada ima evkaliptus pomembno vlogo. Eterično olje mu daje značilen svež vonj, ki lahko pomaga odpirati dihalne poti in olajšati dihanje.  Dodajanje nekaj kapljic evkaliptusovega eteričnega olja v vročo vodo za inhalacijo lahko prinese olajšanje pri dihanju in odpiranju zamašenega nosu.

Združite moč narave s toplimi napitki, vitamini in zdravilnimi rastlinami ter dajte svojemu telesu naraven zagon za boj proti prehladu in kašlju. Ne pozabite na počitek in zadostno hidracijo ter obisk zdravnika, če simptomi vztrajajo več kot teden dni ali se poslabšajo. Vaše zdravje je vredno najboljše skrbi.

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0