Koncentracijo

Želite izboljšati koncentracijo? Nahranite možgane.

S pravilno in zdravo prehrano, ter s podporo fitoterapije, lahko izboljšate koncentracijo in pozornost.

Hrana je ključnega pomena za pravilno delovanje možganov. Določena živila vsebujejo hranila, ki stimulirajo funkcijo nevronov, pomagajo pri vzdrževanju strukture možganov in jih celo ščitijo pred posledicami staranja. Poskrbeti pa je potrebno tudi za dobro prekrvavitev možganov, da so vse celice preskrbljene s hrano in kisikom.  Tako boste povečali koncentracijo in sposobnost pomnjenja.

7 ključnih hranil za možgane:

 1. GLUKOZA: je nepogrešljiv vir energije za možgane. Vir so ogljikovi hidrati.
 2. DOBRE MAŠČOBE: linolna in linolenska maščobna kislina sta esencialni maščobni kislini, ki jih je v telo potrebno vnesti s prehrano. Sta pomemben del celičnih membran.  Vir linolne kisline so hladno stiskana olja: konopljeno olje (50–70 %), orehovo olje, oljčno olje, sončnično olje, kokosovo olje, jajčni rumenjak (16 %), sezamovo olje, makadamijino olje …  Rastlinska olja, ki so na večini prodajnih polic in vsebujejo linolensko kislino: laneno olje (okoli 50 %), konopljeno olje (okoli 17 %), orehovo olje (okoli 15 %), olje navadne ogrščice, sojino olje, bučno olje, gorčično olje.
 3. TAURIN: aminokislina, ki ima učinek na nevrone. Vir je morska hrana in meso.
 4. HOLIN: je del nevrotransmiterjev. Pomembno vpliva na mentalne aktivnosti in še posebno na spomin. Dobite ga v jajcih, oreščkih in rdečem mesu.
 5. FOSFATIDILSERIN IN FOSFATIDILHOLIN: fosfolipida, ki sta sestavni del celičnih membran v telesu. V visokih koncentracijah ju najdemo tudi v možganskih nevronih. Potrebna sta za normalno delovanja nevronov: tvorbo in prenos impulzov, sintezo in sproščanje nevrotransmiterjev… Pridobivajo ju tudi iz sojinih semen.
 6. VITAMINI: vitamini B skupine, A, C ter E, ki je antioksidant.
 7. MINERALI: fosfor, cink, selen in magnezij.

Trening možganov:

Možgani so kot mišica, ki mora biti natrenirana, da pridobite sposobnost dobre koncentracije in pomnjenja. Pomembno je, da ostanejo aktivni v vseh pogledih. Tako se tudi s staranjem ohrani njihova funkcija.

Zdravilne rastline, kot sta GINKO in glog vsebujeta aktivne snovi, ki pomagajo izboljšati prekrvavitev možganov in tako pomagajo pri aktiviranju umskih sposobnosti.

Tehnike za boljše pomnjenje in učinkovit študij ali delo:

 • Utrujenosti se izognite tako, da si po vsakih 50 minutah umskega dela vzamete kratek odmor. Vsako naslednjo uro naj bo za nekaj minut daljši – do največ 30 minut.
 • Da ublažite stre med odmorom naredite nekaj preprostih dihalnih vaj, ki vam bodo pomagale ponovno pridobiti pravo koncentracijo.
 • Načrtujte urnik delovnika ali učenja. Najtežje, najbolj zapletene ali monotone naloge naredite na začetku dneva. Takrat je koncentracija največja.
 • Odstranite vse stvari, ki odvračajo pozornost od dela ali študija.

Ohranite pozitiven odnos do študija ali dela.

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0