Ženske težave in naravne rešitve

Ženske, veste kako ohraniti dobro počutje v vseh življenjskih obdobjih?

Zdravje žensk je izrazito povezano s spolom, saj se za razliko od moških celo življenje soočajo s biološkimi in hormonskimi spremembami, še posebno v rodnem obdobju. Poleg menstruacije, nosečnosti, poroda in menopavze, so ženske podvržene še drugim zdravstvenim izzivom, ki lahko vplivajo na počutje. Raziskali bomo nekaj teh izzivov in predstavili naravne pomoči, ki ženskam lahko pomagajo ohranjati hormonsko ravnovesje in dobro počutje.

Motnje menstrualnega cikla

Menstrualni ciklus zelo zaznamuje zdravje žensk. Poleg tega, da je povezan z reproduktivno funkcijo, je povezan tudi s hormonskimi spremembami in vpliva na telesno in psihično počutje. Včasih menstruacijo spremljajo bolečine, močne krvavitve, v nekaterih primerih pa je menstruacija neredna ali odsotna.

Konopljika se pogosto uporablja za izboljšanje simptomov predmenstrualnega sindroma in za urejanje hormonskega ravnovesja ter nepravilnosti menstrualnega cikla. Pomaga ženskam z nizko stopnjo progesterona, da lahko ponovno vzpostavijo ravnovesje med estrogenom in progesteronom.

Menopavza

Navali vročine in prekomerno nočno potenje sta dva najpogostejša simptoma, ki   doletita

ženske v prehodnem obdobju v menopavzo. To so motnje, ki izhajajo iz pomanjkanje estrogena.

Med rastlinami, ki dokazano vplivajo pri izboljšanju simptomov menopavze kot so vročinski oblivi in motnje razpoloženja,  je cimicifuga.

 Vaginalna kandidoza

Okužba, ki jo povzročajo glivice Candida albicans največkrat prizadene ženske med 20. in 45. letom starosti. Običajno je neravnovesje vaginalne mikrobiote krivec za razrast glivice Candida albicans, ki jo  sicer običajno najdemo v majhnih količinah na tem območju.

Eterično olje origana velja za enega izmed najboljših naravnih antiseptikov. Izstopa po protiglivičnih lastnostih in prispeva k ravnovesju mikrobiote.  Ne pozabimo še na dobre bakterije, ki pomagajo obnoviti vaginalno floro in ščitijo pred okužbami.

Utrujene noge in krčne žile

Občutek težkih nog, krči, otekanje, mravljinčenje, občutek vročine in razširjene vene ali pojav krčnih žil se pojavi zaradi motenj v venskem pretoku.

Vene s težavo pošiljajo kri iz okončin do srca. Kri zastaja v nogah, vene se razširijo in zato noge zatečejo.  Te težave so zaradi hormonskih dejavnikov pogostejše pri ženskah in se povečujejo s starostjo, ker žile z leti izgubljajo elastičnost. Divji kostanj deluje proti otekanju nog in protivnetno.

Slabokrvnost

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije, vsaka tretja ženska v rodni dobi (med

15. in 49. letom) trpi za anemijo. Izguba krvi med menstruacijo je lahko eden od vzrokov

anemije zaradi pomanjkanja železa. Ta se kaže kot utrujenost, pomanjkanje koncentracije, glavobol…

Nosečnost je drugo obdobje ženskega življenja, v katerem se poveča tveganje za slabokrvnost.

Prehranska dopolnila, ki vsebujejo železo in vitamin C, so koristna za vzdrževanje ustreznih ravni železa v krvi.

Osteoporoza

Ženske po menopavzi so bolj nagnjene k osteoporozi zaradi zmanjšanja ravni estrogena. Po oceni Španskega inštituta za revmatologijo ima 40% ženske med 70 in 79 letom osteoporozo. Kalcij v kombinaciji z vitaminom D3, magnezijem in vitaminom K2 lahko pomaga ohranjati kostno maso.

Motnje spanja

Hormonske spremembe v času menopavze lahko poslabšajo kakovost spanja. 60% žensk v obdobju menopavze zaznava motnje spanja. Posledica hormonskih sprememb je sprememba biološke ure spanja in budnosti, ker telo proizvaja manj melatonina. Vročinski oblivi pa so drugi razlog zakaj se ženske ponoči večkrat prebujajo. Rastline, kot so pasijonka, baldrijan in kalifornijski mak, lahko pomagajo pri sproščanju in izboljšanju spanja.

Okužbe sečil

Ženske so bolj nagnjene k okužbam sečil zaradi krajše sečnice, kar bakterijam olajša dostop do mehurja.  Zdravljenje poteka z antibiotično terapijo. Te okužbe so pogosto trdovratne in se rade ponavljajo, zato je priporočljivo tudi po terapiji še nekaj časa vztrajati s pitjem veliko tekočine ob pomoči izbranih zdravilnih rastlin kot so brusnice, uva-ursi, breza, koruzni laski, pirnica in preslica.

Zdravilne rastline lahko pomagajo pri ohranjanju dobrega počutja.  Z vsakodnevno skrbjo zase lahko ženske izboljšajo zdravje in dobro počutje v vseh življenjskih obdobjih.

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0