Košarica
soria-natural

Znanstveni dokazi naravnih terapij. Raziskave o protitumorski aktivnosti.

Dr. Juan Pedro Ramírez, profesor naravne medicine na Univerzi v Barceloni redno sodeluje z medicinskim oddelkom Soria Natural. Na kongresu “Znanstveni dokazi naravnih terapij”, ki je potekal od 3. do 5. maja 2019 v Peñíscoli (Castellón), je predstavil obetavne rezultate študije o protitumorski aktivnosti ekstrakta kreše.

Na konferenci je predstavil rezultate več kot 10 let trajajoče študije o protitumorski aktivnosti Lepidium latifolium in identifikaciji CETP (epionitrila 1-ciano-2,3-epitiopropana) kot njegove glavne aktivne učinkovine. V ekipi številnih španskih raziskovalcev je sodelovala tudi ga.  María Conde Rioll, vodja oddelka za celične kulture iz Oddelka za raziskave in razvoj Soria Natural,.

Študija, ki je bila 2018 objavljena v reviji Molecular Carcinogenesis opisuje postopek identifikacije in izolacije CETP,  glavne aktivne učinkovine  s protitumorsko aktivnostjo iz kreše Lepidium latifoliumOpisuje protitumorski mehanizem delovanja CETP  na celicah različnih vrst raka.

Uživanje zelenjave vrste križnic (Cruciferae), med katere sodi tudi kreša je povezano z zmanjšanjem tveganja za nastanek raka. Raziskovalna skupina, v katero je bila vključena tudi Maríe Conde Rioll iz Soria Natural, je več kot desetletje študij posvetila kreši Lepidium latifolium in iskanju spojine, ki je zaslužna za njeno protitumorsko delovanje.

Raziskave potrjujejo, da ima ekstrakt kreše s CETP sposobnost uničenja rakavih celic. V zadnjem delu video posnetka vidite kako molekula CETP iz kreše uniči rakave celice.

Levo v video posnetku so zdrave celice popkovnične krvi (HUVEC). Desno pa celice raka materničnega vratu (HELA). Po 24 urni izpostavljenosti ekstraktu CETP iz kreše lahko vidite kako zdrave HUVEC celice še vedno ohranjajo svojo strukturo in gostoto celic na plošči. Rakave HELA celice pa izgubijo svojo morfologijo. Beli krogci kažejo, da so rakave celice umrle.

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki