Košarica

Naša zgodba

iz ekoloških rastiščKako zelo drži ljudska modrost, da ima narava vedno prav, ter tudi, da ko se ena vrata zapro, se drugje odprejo nova, nam najbolje ilustrirata zgodbi o nastanku podjetja Soria Natural v Španiji in pri nas.

To sta zgodbi o pogumu, ki je potreben za nov začetek, o zaupanju,  ker se uspeh ne zgodi kar čez noč, pač po vztrajanju med vzponi in padci, ter zgodbi o naravi, ki je najgloblji motor sveta in srca:

Antonijeva zgodba

V poznih osemdesetih prejšnjega stoletja, ko je gospodarska kriza v Španiji že začela kazati zobe, je bil v manjšem kraju severne pokrajine Soria inženir Antonio Esteban vodja tovarne Transmisiones  Garray, ki je izdelovala menjalnike za kmetijska vozila.  Vsako jutro se je skozi zelene travnike vozil na delo, dokler niso on in njegovi delavci za lastnike postali predragi. V sredini osemdesetih so zato proizvodnjo preselili, Estebanovo tovarno pa zaprli. Kar naenkrat so vaščani sredi dišečih trat in bujnih visokogorskih gozdov ostali brez dela, tovarniško poslopje pa brez življenja

Oče Antonija Estebana je bil velik poznavalec in ljubitelj zdravilnih rastlin. Brezposelnega sina je pregovoril k podjetniškemu podvigu. Antonio je sprva imel pomisleke, a s pomočjo klica narave in izkušenega očeta jih je premagal. Z očetom sta začela hoditi na dolge sprehode in nabirala zdravilne rastline. Vztrajno in potrpežljivo ga je učil o zdravilnih in blagodejnih učinkih zeli, o pripravi ekstraktov in napitkov. Kmalu je njuna domača lekarna postala znana med sokrajani in v okolici. Ljudje od blizu in daleč so prihajali k njima po nasvete in naravna zdravila za najrazličnejše zdravstvene težave, zato sta okoliškim lekarnam  začela prodajati svoje zdravilne mešanice. Kmalu sta spoznala, da se morata za uresničitev podjetniških sanj v celoti postaviti na svoje noge. Leta 1988 sta skupaj s prijateljema, kasneje poslovnima partnerjema, sredi dišečih travnikov ustanovila sedež podjetja za obdelavo in predelavo zdravilnih rastlin.

Na A Zgodba

Začetki novega podjetja Soria Natural niso bili enostavni. To je bilo pred več kot štiridesetimi leti, ko ljudje še niso bili toliko ozaveščeni o škodljivosti prekomerne uporabe sintetičnih zdravil in uživanju hrane, pridelane s pomočjo umetnih gnojil in genskih posegov. Potreba po naravnih izdelkih še ni bila tako samoumevna kot danes. Pa vendar, očetu in sinu Estebanu ter njunima partnerjema je s trdim delom, stalnim izobraževanjem, modrim načrtovanjem in dobro prodajo uspelo ustvariti podjetje, ki danes zaposluje že več kot 400 okoliških prebivalcev,  svoje naravne proizvode pa uspešno prodaja v več kot 30 državah po svetu, med njimi tudi v Sloveniji.

Na A Zgodba

Iz gospodarske krize se je rodilo ljudem in okolju prijazno podjetje Soria Natural, v katerem se je sčasoma uspešno združilo tradicionalno zdravilsko znanje domačinov in sodobna tehnologija.

Danes Soria Natural večino rastlin vzgoji na svojih ekoloških plantažah; te se na več kot 480 hektarih lastne zemlje  razprostirajo ob izviru reke Duero na nadmorski višini 1200 metrov. Rastline vsebujejo visoke vrednosti aktivnih učinkovin, saj uživajo ostro celinsko podnebje. Sajenje, nabiranje in sušenje poteka ob pravem času, upoštevajoč lunine mene. Zalivata jih dež in deževnica s pomočjo naprednega in trajnostnega namakalnega sistema. Dodatno energijo prispevajo rastlinska organska gnojila.

 

DSC03001Strokovnjaki rastline budno spremljajo že v času rasti, kar velja tudi za nasade njihovih kooperantov.  V nasadih s sodobnimi metodami beležijo kakovost  zdravilnih učinkovin ob vseh letnih časih, kar obljubljeno kvaliteto in učinkovitost izdelkov zagotavlja že v izvoru. Nadaljnji postopki bere, obdelave in predelave rastlin so tako le še nadgradnja naravnega rastlinskega bogastva ter zdravilnih in blagodejnih učinkovin.

Iz nekoč domače kuhinje, kjer sta oče in sin pripravljala zdravilne čaje in ekstrakte, je v opuščeni tovarni zraslo sodobno podjetje z  vrhunsko tehnološko opremo in enim najsodobnejših raziskovalnih in inovacijskih centrov  za  raziskavo in predelavo zdravilnih rastlin v Evropi.

V Sorii Natural, ki danes proizvaja  fitoterapevtske izdelke, naravna prehranska dopolnila, homeopatska zdravila in biološko pridelano hrano, posvečajo veliko pozornosti tudi stalnemu izobraževanju zaposlenih in vseh partnerjev, od tistih, ki gojijo njihove rastline, do onih, ki Soriine izdelke prodajajo širom sveta. Tradicionalno znanje, obogateno z najsodobnejšimi znanstvenimi izsledki, je njihov moto za zadovoljstvo kupca.

Ninina zgodba

Tudi ta se je začela v Španiji zelo blizu vasice Soria. Vnovična gospodarska kriza je zapirala številna vrata, med drugim tudi v gradbeništvu, s katerim se je ukvarjala Nina. Nekoč ji zaide v roke brošura s pripravki iz zdravilnih rastlin, prijetno oblikovana, vzbuja zaupanje, kot da bi dišala po rož’cah in umirjenosti. Podzavestno jo spravi, že od malega je namreč, kljub temu da je izbrala povsem drugo poklicno pot, obdana z vedenjem o rastlinah in njihovi zdravilni moči. Njena mama je farmacevtka, ki je s svojimi zdravstvenimi težavami kmalu spoznala, da sintetična zdravila pač ne morejo vsega spraviti v red. Zato se je ves čas spogledovala še z drugimi načini zdravljenja in naravnimi pripravki, iz njih črpala znanje in ga razširjala med svoje najbližje. Nina torej spravi Soriino brošuro, jo odnese k svoji mami in nanjo pozabi. Ko pa se zapro njena gradbeniška vrata, se v iskanju rešitve najprej zateče znova k naravi. Takrat se spomni tudi nežnih cvetic in naravnega vonja zdravja iz majhne lekarnice v Sorii.

Zdaj sta poleg narave znova potrebna pogum in zaupanje. Zaupanje vase in v to, da je narava najgloblji motor sveta in srca, kar se neverjetno sklada tudi s poslanstvom Sorie Natural. Nina jo pripelje v Slovenijo. Danes je Soria Natural  pri nas prisotna tako rekoč  povsod. Slovenci zaupamo naravi, zaupamo Sorii Natural.

Ključ do uspeha Sorie Natural je torej slej ko prej v pogumu, zaupanju in spoštovanju narave. S trdim delom in znanjem se prenaša iz roda v rod, vrača pa se z zadovoljstvom kupcev, ki ji zaupajo že skorajda trideset let. Tako ves čas in tudi v prihodnje sledijo svojemu poslanstvu – pomagati ljudem.

Vrednote SORIA NATURAL

valores_1Poslanstvo Sorie Natural je pomagati ljudem, in to s kakovostjo, varnostjo in učinkovitostjo svojih izdelkov.
Pot do danes uspešnega uresničevanja našega poslanstva vodi preko nenehnega razvoja, številnih raziskav, inovacij, nujne dinamičnosti in zagotavljanja kakovosti, usposabljanja zaposlenih in skrbi za okolje.
Odgovornost do zvestih kupcev nas zavezuje k iskanju in razvoju novih rešitev in s tem višji kakovosti življenja.

Naša zgodba – soria-natural

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki