Regaliz

Sladki koren – Glycyrrhiza glabra L.

I. Uporabni deli sladkega korena

Uporabljajo se olupljena korenina in podzemni stranski poganjki tri leta po sajenju.

II. Aktivne učinkovine sladkega korena

– Triterpenski saponini (2–15 %), med katerimi sta glicirizin in 24-hidroksi-glicirizin, ki imata 50- do 100-krat večjo sladilno moč kot surovi sladkor. Glicirizin sestavljajo kalcijeve in amonijeve soli glicirizinske kisline (= gliciretinična kislina: kislina (20 ß-karboksil-11-okso-30-norolean-12-en-3ß-il-2-o-ß-D-glukopiranozil-a1)-D- glukopiranoziduron), katerega aglikon je gliciretinska kislina, in dve molekuli d-glukoronične kisline, ki sestavljata karbohidratni del. Obstajajo številni derivati glicirizina s točkovnimi modifikacijami, kot so 3-okso, 11-okso, 3-oksourozolni, 11-oksourozolni, dioksourozolni itd., ki se med seboj razlikujejo v moči svoje biološke aktivnosti. V korenini golostebelnega sladkega korena najdemo tudi mnoge druge triterpenske saponine, kot so glabranin A in B, gliciretol, glabrolid, izoglabrolid, glabrična kislina, uralenska kislina itd. RFE 1 (Kraljeva španska farmakopeja) zahteva vsebnost najmanj 4,0 % glicirizinske kisline v korenini golostebelnega sladkega korena.

Po peroralni uporabi se glicirizin zaradi črevesne flore delno transformira v svoj aglikon in v 3-dehidro-18-gliciretinsko kislino; glicirizin se po oralni poti ne absorbira, zaradi česar je ta biotransformacija potrebna, da se absorbira v obliki svojega aglikona, gliciretinske kisline. Pri intravenozni uporabi se 80 % odmerka izloči iz jeter skozi žolč ter preide spet v črevo ter tako sledi enterohepatičnemu ciklusu.

– Številni flavonoidi, ki spadajo v različne skupine:
. Flavoni: glukolikviritozid, apiozid, izolikoflavonol, 7-dihidroksiflanonol.
. Flavanoni: likviritozid, likviritigenin, likviritin, likoricidin.
. Bisprenilflavoni: prenilikoflavon A.
. Prenilirani piranoflavoni: sinflavon.
. Izoflavoni: glabron.
. Izoflavonoidi: glabrol, neolikviritin, hispaglabridin A in B, glabridin, likobenzofuran, formononetin, glicirizoflavon.
. Izoflaveni (glabren) in izoflavani.
. Kalkoni: izolikviritozid, izolikviritin, ramnolikviritin, izolikviritigenin.
. Piranopterokarpani: metoksifazeolozid, simpterkarpozid.

– Druge sestavine:
– Kumarini: umbeliferon, harniarin, glicikumarin, likopiranokumarin.
– Kumestrani: glicirol, izoglicirol, likokumarin, glicin, ferulna in sinapična kislina.
– Triterpenoidi: likviritična kislina, likorna kislina, -amirin, 18-gliciretinska kislina.
– Steroli: -sitosterol, stigmasterol, 22-23-dihidrostigmasterol, estriol, estradiol in estron.
– Amini: asparagin, betain in holin.
– Ogljikovi hidrati (3–14 %) (glukoza in saharoza), škrob (20–25 %), polisaharidna frakcija (glicirizan GA).
– Grenke snovi (6 %): gliciramarin.
– Eterično olje, ki golostebelnemu sladkemu korenu daje značilno aromo: acetol, propionična kislina, -acetilfuran, -acetil-pirol, benzaldehid, pentanol, heksanol, – terpineol, butirolakton, tujon, fenkon, linalol, linalil oksid, anetol, estragol, eugenol.

III. Farmakološko delovanje sladkega korena

* Notranja uporaba:

Antiinflamatorik (18- gliciretinska kislina, glicirizin). Kot so pokazale študije in vitro, ima glicirizin antiinflamatorne učinke in zavira degradacijo ali inaktivacijo kortizola, hormona nadledvičnih žlez, ki organizmu pomaga, da se prilagodi na stres in zmanjšuje bolečino. Neposredno spodbuja kortikoide: glicirizinska kislina zmanjšuje degradacijo kortizola v kortizon in pri tem zavira ledvično 11-ß- hidroksisteroid-dehidrogenazo, pri čemer se poviša ledvični kortizol. Klinične študije na preparatih podganjih jeter in vitro so pokazale tudi, da glicirizinska kislina zavira ∆4-5β-reduktazo, ki je odgovorna za ledvično aktivacijo steroidnih hormonov, pri čemer pride do večje razpoložljivosti teh hormonov (kortikoidi in aldosteroni). V zadnjem času je bilo potrjeno, da delovanje glicirizina in gliciretina temelji predvsem na zaviranju ∆4-5 -reduktaze, z upočasnjevanjem katabolizma endogenih kortikosteroidov in podaljševanjem plazemske razpolovne dobe hidrokortizona in aldosterona. Zavira tudi 3β-hidroksidehidrogenazo. V Rusiji se preparati na osnovi korenine golostebelnega sladkega korena uporabljajo kot podpora pri dolgotrajnem zdravljenju s kortikosteroidi, saj se z njihovo uporabo odmerki predpisanih steroidov lahko zmanjšajo, s tem pa se zmanjšajo tudi neželeni učinki. Terapevtska učinkovitost je bila dokazana tako na kliničnem kakor tudi na eksperimentalni ravni. Kljub temu pa gre tu za zelo zapleten proces, ki še ni v celoti razjasnjen. Glicirizinska kislina in njen aglikon gliciretinska kislina predstavljata osnovni aktivni učinkovini z antiinflamatornim delovanjem, kar dokazujejo številni ekperimentalni modeli. Te sestavine zavirajo migracijo levkocitov na vneto področje. Glicirizin zavira delovanje fosfolipaze A in tvorbo prostaglandina E2 v aktiviranih peritonealnih makrofagih.
Mineralokortikoidno delovanje (gliciretinska kislina). Gliciretinska kislina povzroča zadrževanje natrija, klora in vode, povečanje izločanja kalija in zmanjšanje diureze. Tudi to delovanje si lahko razložimo, kot smo videli že prej, s kompetitivno inhibicijo encimov, ki sodelujejo pri degradaciji steroidov: kortizol, ki se akumulira zaradi zaviranja 11-ß-hidroksidehidrogenaze, ki ga povzroča gliciretinska kislina, stimulira receptorje mineralokortikoidov. Kortizol se veže na receptorje mineralokortikoidov (aldosteron) ter proizvaja podobne učinke. Zdi se, da se čez nekaj časa gliciretinska kislina veže neposredno na receptorje aldosterona ter nadaljuje to delovanje. Golostebelni sladki koren torej povečuje ledvično reabsorbcijo natrija in vode ter izločanje kalija.

Antiulkusno delovanje (glicirizin, flavonoidi: 3-di-(metil-heksunorat)-4, 7- dihidroksiflavonol): aktivirata izločanje želodčne sluzi in zavirata tvorbo pepsinogena. Zdi se, da je za ta učinek odgovorno povečanje sproščanja sekretina, odvisno od odmerka. Poleg tega gliciretinska kislina zavira vrsto encimov iz skupin dehidrogenaza in reduktaza, kar vodi v povečanje števila prostaglandinov E2 in F2α in posledično v povečanje izločanja, viskoznosti in kakovosti sluzi; obenem se ob izboljšanju mikrocirkulacije in celične proliferacije želodčne sluzi podaljša tudi življenjska doba celic s površja gastrointestinalnega trakta, kar ugodno vpliva na zdravljenje ulkusov.

Obstajajo tudi ekstrakti, ki ne vsebujejo glicirizina in delujejo kot zaščita ter so učinkoviti pri zdravljenju gastričnih ulkusov. Ti ekstrakti zmanjšujejo izločanje želodčnih sokov zaradi neposredne inhibicije na celični ravni (vendar ob tem ne zavirajo inhibicije gastrina) in preprečujejo ali zmanjšujejo vnetje gastrične sluznice, ki ga povzroča acetilsalicilna kislina. To dokazuje sinergija med antiulkusnim delovanjem glicirizinske kisline in drugimi sestavinami ekstrakta. Tako ima korenina golostebelnega sladkega korena pri podganah večji zaščitni učinek na gastrični ulkus, ki ga povzroča acetilsalicilna kislina, kot drugi preparati, kot je deglicirizirana rastlinska snov ali celo rastlinska snov s pretirano količino glicirizina. S semisintezo gliciretinske kisline se pridobiva karbenoksolon (hemisukcinat gliciretinske kisline), ki se uporablja pri zdravljenju gastričnih ulkusov, saj povzroča povečanje izločanja želodčne sluzi in njeno boljšo viskoznost. Kljub temu ta molekula povzroča neželene učinke, kot so arterijska hipertenzija, edemi in hipokalemija. In vitro študije so pokazale tudi, da flavonoidi uničujejo Helicobacter pylori, bakterijo, ki povzroča večino ulkusov in želodčnih vnetij. Zaradi svojih antiinflamatornih in spazmolitičnih učinkov se golostebelni sladki koren uporablja tudi pri gastritisu in zdravljenju ter profilaksi gastričnega ulkusa, predvsem pri tistih, ki jih povzroča actilsalicilna kislina.
Antispazmodično delovanje (flavonoidi: likviritozid in izolikviritozid).
Zaščita jeter (flavonoidi, glicirizin). Glicirizin in njegov aglikon sta tako in vitro (primarne kulture hepatocitov podgan) kot in vivo (podgane) dokazala svoje delovanje pri zaščiti jeter proti intoksikaciji z ogljikovim tetrakloridom in D-galaktozaminom, pri čemer sta delovala kot antioksidanta z delno drugačnim mehanizmom delovanja od mehanizma delovanja vitamina E. Glicirizin ne lovi reaktivnih kisikovih spojin (ROS), kljub temu pa in vitro zmanjšuje stopnje ROS, ki jih tvorijo človeški nevtrofilci, kar lahko prispeva k njegovemu antiinflamatornemu delovanju.
– Povečuje skladiščenje glikogena v jetrih, pri čemer povečuje fizično odpornost in histamin.
Antioksidantno delovanje (flavonoidi, glicirizin).
Protivirusno delovanje. Glicirizinska kislina je bila predlagana kot protivirusno zdravilo, saj preprečuje replikacijo različnih virusov in vitro in in vivo, tako pri DNK kot pri RNK (VZV, HIV, influenca tipa A in B, herpes simpleks HHV1 in 2, hepatitis B in C in druge). Glicirizinska kislina zmanjšuje replikacijo virusov v zgodnji fazi. Poleg tega preprečuje, da bi virion zapustil svojo kapsido ter tako penetriral v celice. Tem učinkom lahko dodamo še selektivno zaviranje in odmerek, ki je odvisen od fosforilacije kinaze P. K temu protivirusnemu delovanju prispeva tudi glicirizin zaradi svoje sposobnosti povzročanja in stimuliranja tvorbe interferona.Virusni hepatitis se na Japonskem pogosto zdravi z injekcijami glicirizinske kisline in mnogo študij je to potrdilo kot učinkovito. Kljub temu so neželeni učinki lahko resni. Opravljena ni bila še nobena resna raziskava, ki bi potrdila, ali golostebelni sladki koren po oralni poti pomaga pri drugih tipih virusnega hepatitisa. Tudi okužbo z virusom HIV so do sedaj vedno zdravili samo z injekcijami spojin golostebelnega sladkega korena. Uporabnost golostebelnega sladkega korena per os ni znana.
Antibakterijsko delovanje (glicirizin) in antimikrobno delovanje (izoflavonoidi: hispaglabridini A in B, glabridin in likobenzofuran).
Ekspektorantno, mukolitično in antitusično delovanje (glicirizin). Saponini golostebelnega sladkega korena povečujejo tvorbo bronhialnih izločkov zaradi draženja bronhialne sluznice in ugodno vplivajo na premikanje teh izločkov.
Antialergijsko delovanje (glicirizin). Zavira tvorbo prostaglandinov in levkotrienov podobno kot kortikosteroidi.
Estrogensko delovanje (stigmasterol, β-sitosterol).
Antiagregacijsko učinkovanje (izolikviritozid). Zavira tvorbo eikozanoidov, med njimi tromboksana B2, pri čemer pride do antiagregacijskega učinkovanja, tako in vivo kot in vitro, podobno kot pri aspirinu. Zavira ciklooksigenazo, lipooksigenazo in peroksidazo trombocitov.
Stimulator imunskega sistema, krepi fagocitno delovanje retikuloendotelijskega sistema (polisaharidi).
– Krepi in stimulira interferon (polisaharidna frakcija: glicirizan GA).
– Drugo delovanje: citostatik in cikatrizant.
– Emulgator (glicirizin), ki je lahko uporaben v primeru zaprtja, saj prispeva k mehčanju blata, kar skupaj z njegovim antispazmodičnim delovanjem omogoča zmanjšanje odmerkov antrakinoznih odvajal.
– Sladilo (glicirizin ima močno sladilno moč, približno 50-krat večjo od saharoze).
– Izolikviritigenin pri podganah zavira encim aldoza reduktaza v očesni leči, zato bi ga lahko uporabljali pri preprečevanju očesnih težav pri diabetesu.
– Zaviranje hepatične mitohondrijske monoaminoksidaze (MAO) pri podganah in vitro (izolikviritigenin).

* Zunanja uporaba:
– Antiinflamatorno delovanje (glicirizinska kislina in njen aglikon).
– Delovanje proti herpesu (glicirizinska kislina).
– Cikatrizant (glicirizin).
– Nekateri avtorji trdijo, da golostebelni sladki koren pomaga pri ohranjanju lepih las, saj zavira tvorbo hormona dehidrotestosterona.

IV. Indikacije

* Notranja uporaba:

Bolezni prebavil: gastritis, gastroduodenalni ulkus, gastroezofagealni refluks, zgaga, gastrointestinalni krči, meteorizem, zaprtje, dispepsije.
Respiratorna obolenja: neproduktivni kašelj, nahod, prehlad, bronhitis, astma in vnetja zgornjih dihalnih poti.
Alergije.
Revmatska obolenja, artralgije, revmatoidni artritis.
Dismenoreje.
Spremembe na jetrih: ciroza jeter in kronični hepatitis.
Adrenokortikalna insuficienca (Addisonova bolezen).
Sindrom kronične utrujenosti.

Treba je povečati vnos kalija ob vsakodnevnem jemanju golostebelnega sladkega korena, ki ni degliciriziran.

* Zunanja uporaba:

– Dermatološka obolenja: herpes simpleks, herpes zoster, seboroični dermatitis obraza, atopični ekscem, plenični izpuščaj, sončne opekline, pruritus vulgaris, piki žuželk, rane itd.
– Parodontopatije in vnetja ustno-žrelne sluznice (glositis, stomatitis).
– Blefarokonjunktivitis.

IV. Kontraindikacije

– Pri pacientih, ki so alergični ali neobičajno občutljivi na katero od sestavin formule.
– Nosečnost: Izvedene so bile raziskave na živalih, pri katerih so uporabili nekajkrat višje odmerke, kot so običajni za človeka. Pokazale so embriotoksične in/ali teratogene učinke na eni ali več proučevanih vrstah. Vendar na ljudeh ni bila izvedena nobena klinična raziskava, zato je uporaba golostebelnega sladkega korena sprejemljiva le v primeru, ko varnejših terapevtskih alternativ ni. Poleg tega lahko zaradi svoje estrogenske aktivnosti povzroči spontani splav. Topična uporaba: Čeprav ga telo lokalno dobro prenaša in kljub splošni varnosti uporabe formule v raztopini za topično nanašanje, ni dovolj podatkov o njeni varni uporabi pri nosečnicah.
– Dojenje: Golostebelni sladki koren se med dojenjem ne sme uporabljati zaradi estrogenskih spojih, ki jih vsebuje in ki bi lahko prehajale v materino mleko ter povzročile neželene učinke pri dojenčku. Zato je v tem času priporočljivo prenehati dojiti ali pa se izogibati uporabi golostebelnega sladkega korena.

Običajna uporaba golostebelnega sladkega korena (razen v primeru degliciriziranega golostebelnega sladkega korena) ni priporočljiva brez soglasja zdravnika v primeru:
– Arterijske hipertenzije, srčne aritmije in srčnega popuščanja. Golostebelni sladki koren bi lahko zaradi svojega mineralokortikoidnega učinka lahko povečal reabsorbcijo vode in natrija ter tako povzročil hipertenzivno nujno stanje ter elektrolitično neravnovesje s hipernatremijo, ki lahko poslabša aritmijo. Poleg tega lahko tudi poveča izločanje kalija, kar bi lahko okrepilo učinek kardiotoničnih heterozidov.
– Diabetes: Povzroči lahko hiperglikemijo zaradi svoje vsebnosti ogljikovih hidratov in tudi zato, ker se večina spojin med desikacijo transformira deloma v glukozo.
– Hiperestrogenizem.
– Bolezni jeter: holestatični hepatitis in ciroza jeter.
– Ledvična okvara in hipokaliemija (poveča lahko izgubo kalija, ki jo povzročajo diuretiki).

V. Previdnostni ukrepi in interakcije z drugimi zdravili

Dolgotrajno uporabo mora nadzorovati zdravnik, še posebej pri hipertenziji, srčnem popuščanju ali ledvičnih okvarah.

Interakcije z drugimi zdravili:

– Tiazidni diuretiki (spirolakton, triamteren, amilorid). Tiazidni diuretiki lahko povečajo izgubo kalija, če se jemljejo skupaj z golostebelnim sladkim korenom.
– Odvajala, ki dražijo črevesno sluznico. Golostebelni sladki koren lahko poveča izgubo kalija, če se jemlje skupaj z odvajali, ki dražijo črevesno sluznico.
– Zdravila, ki vsebujejo digitalis. Golostebelni sladki koren poveča toksičnost zdravil, ki vsebujejo digitalis, zaradi izgube kalija.
– Antiaritmitiki tipa kinidin. Golostebelni sladki koren lahko poveča pojavnost aritmij, če se ga jemlje skupaj s kinidinom zaradi hipokaliemije, ki jo le-ta povzroča.
– Antihipertoniki. Golostebelni sladki koren poveča zadrževanje natrija ter tako zmanjša učinkovitost antihipertonikov.
– Kortikoidi. Golostebelni sladki koren zavira degradacijo kortikoidov, podaljšuje njihov razpadni čas in krepi njihove neželene učinke. Po drugi strani kortikoidi lahko povečajo izgubo kalija, če se jemljejo sočasno z golostebelnim sladkim korenom.
– Loratadin. Podaljša OT-interval in lahko povzroči odvisnost.
– Interferon. Zdravljenje skupaj z interferonom je lahko uporabno, saj lahko okrepi njegove učinke.

VI. Neželeni učinki in toksičnost

Ni znana nobena nevarna reakcija na priporočene terapevtske odmerke. Pri visokih odmerkih, pri dolgotrajnem zdravljenju ali posebno občutljivih posameznikih pride lahko do naslednjih neželenih učinkov:

– Kardiovaskularni: Redko se pojavijo hipertenzija, tahikardija ali palpitacije. Visoki odmerki (50 g rastlinske snovi na dan) lahko povzročijo izgubo kalija (hipokaliemija) in zadrževanje natrija z nadaljnjim zadrževanjem vode, kar lahko povzroči hipertenzijo, motnje kontrakcije in nereden srčni utrip, glavobole, edeme, poliurijo s hiperkalciurijo in hipokalcemijo, šibkost mišic ali mišične krče. Te motnje popustijo ob zmanjšanju odmerka ali prenehanju jemanja golostebelnega sladkega korena. Priporočeno je uživanje večjih količin svežega sadja in zelenjave, da se zveča vnos kalija, kar pripomore k zmanjšanju možnosti zvišanja krvnega tlaka.
– Nevrološki/psihološki: Zelo redko se pojavijojo cefaleja, letargija ali parestezija.
– Genitourinarni: Zelo redko se pojavita mioglobinurija, odpoved ledvic. Zaradi svoje vsebnosti estrogenov lahko povzroči spremembo tona glasu. Dokazano
je bilo, da zaužitje 7 gramov golostebelnega sladkega korena (s 500 mg glicirizina) dnevno sedem dni zaporedoma zmanjša količino testosterona v krvnem serumu zdravih moških, ker golostebelni sladki koren zavira potrebne encime za sintetizacijo testosterona. Zaradi zgoraj opisanih možnih neželenih učinkov dolgotrajno uživanje večjih količin glicirizina ni priporočljivo. Biti mora predpisano in pod nadzorom usposobljenega strokovnjaka na tem področju.
– Osteomuskularni: Redko se pojavijo mišični krči. Še redkeje pride do primerov rabdomilioze.
– Hidroelektrolitski: Pogosti sta hipokaliemija in hipernatremija.
– Metabolni: V redkih primerih se pojavi hipokalemična metabolna alkaloza. Kljub njegovi nizki toksičnosti se ne smejo uživati izdelki, ki vsebujejo več kot 1 gram glicirizina (količina, ki je prisotna v približno 10 gramih korenine) dnevno na dolgi rok (več kot dva ali tri tedne): glicirizin lahko povzroči sekundarni hiperaldosteronizem s povečanim krvnim tlakom, edeme zaradi zadrževanja natrija in povečanega izločanja kalija. Ni moč predvideti, ali izvlečki golostebelnega sladkega korena, iz katerih je bil odstranjen glicirizin (to so deglicirizirani (DGL) izvlečki), povzročajo te neželene učinke, saj ne vsebujejo glicirizina.
– Splošni: Pogosto se pojavijo edemi.
Poleg teh neželenih učinkov so v bazi podatkov španskega sistema za nadzor zdravil FEDRA (Farmakovigilanca Španije, podatki o neželenih učinkih) navedeni tudi podatki o naslednjih možnih neželenih učinkih:
– Prebavni. Diareja, stomatitis, gingivitis.
– Hepatični. Povečanje gamma-glutamil transpeptidaze (GGT), glutamat-oksaloacetat-transaminaze (GOT) in glutamat-piruvat transaminaze (GPT), hepatitis, hepatomegalija.
– Respiratorni. Dispneja.
– Nevrološki/psihološki. Tetanija, delirij, konvulzije, vnemirjenost, anksioznost.
– Endokrini. Hipotiroidizem.
– Osteomuskularni. Artralgija.
– Alergijski/dermatološki. Izbruh eksantema, eritem, makulopapulozni izpuščaj, pruritus.
– Metabolni. Povečanje alkalne fosfataze, zvečanje količine globulinov, hipomagneziemija.
– Splošni. Vročina.

Kljub temu je verjetnost za zastrupitev zaradi uživanja čajev zelo nizka.

Viri

Študije:

Estudios sobre su efecto antiinflamatorio:

* Ohuchi K, Kamada Y, Levine L, Tsurufuji S. Glycyrrhizin inhibits prostaglandin E2 production by activated peritoneal macrophages from rats. Prostaglandins Med. 1981 Nov;7(5):457-63. PMID: 6798590 [PubMed-indexed for MEDLINE].

En este estudio se observó que la glicirricina inhibe la síntesis de prostaglandina E2 en macrófagos peritoneales activados, de una forma similar a la cortisona lo que le confiere un efecto antiinflamatorio.

La raíz de regaliz contiene aproximadamente 6-14% de glicirricina, la cual en el cuerpo es transformada para formar ácido glicirretínico. El ácido glicirretínico muestra profunda actividad farmacológica incluyendo propiedades antiinflamatorias. Es capaz de unirse a receptores de cortisol, pero su principal efecto está pensado para prevenir la degradación y extender la vida media del cortisol endógeno.
* Capasso F, Mascolo N, Autore G, Duraccio MR. Glycyrrhetinic acid, leucocytes and prostaglandins. J Pharm Pharmacol. 1983 May;35(5):332-5. PMID: 6134809 [PubMed-indexed for MEDLINE].

En este estudio se observó que el ácido glicirrícico y su aglicón, el ácido glicirrético, inhiben la migración de los leucocitos hacia la zona inflamada.

* Okimasu E, Moromizato Y, Watanabe S, Sasaki J, Shiraishi N, Morimoto YM, Miyahara M, Utsumi K. Inhibition of phospholipase A2 and platelet aggregation by glycyrrhizin, an antiinflammation drug. Acta Med Okayama. 1983 Oct;37(5):385-91. PMID: 6689106 [PubMed-indexed for MEDLINE].

En este estudio se observó la acción antiinflamatoria, antialérgica y antiagregante plaquetaria de la glicirricina al inhibir la fosfolipasa A2,.

La administración puede ser efectiva cuando se da sólo o como un complemento al tratamiento de corticosteroides.

* Chen MF, Shimada F, Kato H, Yano S, Kanaoka M. First Department of Internal Medicine, Toyama Medical and Pharmaceutical University, Japan. Effect of glycyrrhizin on the pharmacokinetics of prednisolone following low dosage of prednisolone hemisuccinate. Endocrinol Jpn. 1990 Jun;37(3):331- 41. PMID: 2253583 [PubMed-indexed for MEDLINE].

Estudio experimental controlado: Cada sujeto (n=6) recivía una dosis IV de prednisolona (PSL) con o sin 200mg de glicirricina (GL). GL incrementó significativamente la concentración de PSL total y PSL libre por inhibición de la descomposición de PLS. Los efectos de PLS fueron potenciados por GL.

* Khaksa G, Zolfaghari ME, Dehpour AR, Samadian T. Pharmaceutical Research Center Darou Pakhsh Co., Tehran, Iran. Anti-inflammatory and anti- nociceptive activity of disodium glycyrrhetinic acid hemiphthalate. Planta Med. 1996 Aug;62(4):326-8. PMID: 8792664 [PubMed-indexed for MEDLINE].
Estudios sobre su efecto beneficioso sobre el reflujo gastroesofágico:

La raíz de regaliz contiene aproximadamente 6-14% de glicirricina, la cual en el cuerpo se transforma para formar ácido glicirretínico. Las preparaciones del ácido glicirretínico (carbenoxolona) han demostrado ser útiles en esofagitis y úlcera péptica. La raíz de regaliz puede ofrecer beneficios similares.

La dosis de raíz de regaliz se basa en el contenido de ácido glicirretínico. Estudios clínicos positivos con ácido glicirretínico o carbenoxolona típicamente usado a dosis de 150-300mg/d. Esta cantidad correspondería a unos 3-6gr de raíz cruda de regaliz diariamente.
* Young GP, Nagy GS, Myren J, Kronborg IJ, Logan KR, Reed PI, Hopper JL. Treatment of reflux oesophagitis with a carbenoxolone/antacid/alginate preparation. A double-blind controlled trial. Scand J Gastroenterol. 1986 Nov;21(9):1098-104. PMID: 3544188 [PubMed-indexed for MEDLINE].

En este estudio experimental a doble ciego: 29 pacientes fueron tratados con Pyrogastrone ® y 30 con alginato/antiácido sólo, cuatro veces al día durante 8 semanas para determinar el valor de carbenoxolona en el tratamiento de pacientes con reflujo esofágico endoscópicamente confirmado. Los síntomas revisados cada 2 semanas y los resultados endoscópicos cada 4 semanas se convirtieron en un sistema de graduación de 6 puntos para facilitar la comparación estadística, usando un modelo estadístico para predecir el índice de cambio en grados durante el tratamiento. Los pacientes tratados con ácido glicirretínico mostraron un 82% de mejoría en el grado de los síntomas a las 8 semanas y mejoraron un 50% más rápido de los pacientes controlados, los cuales mostraron un 63% de mejorías. Las mejoras endoscópicas no fueron significativamente diferentes en las primeras 4 semanas, aunque la curación se mantuvo mejor en pacientes tratados con carbenoxolona durante las segundas 4 semanas. A las bajas dosis usadas (5 x 20mg diarios) no se encontraron efectos secundarios importantes del ácido glicirretínico

* Maxton DG, Heald J, Whorwell PJ, Haboubi NY. Department of Medicine, University Hospital of South Manchester. Controlled trial of pyrogastrone and cimetidine in the treatment of reflux oesophagitis. Gut. 1990 Mar;31(3):351-4. PMID: 2157637 [PubMed-indexed for MEDLINE].

El siguiente estudio utilizó Pyrogastrone®, un producto comercial que contiene 20 mg de carbenoxolona sódica, 600 mg de ácido algínico, 240mg de hidróxido de aluminio, 60 mg de trisilicato de magnesio y 210mg de bicarbonato sódico por cápsula. Se experimentó con 80 pacientes con reflujo esofágico de manera aleatoria al recibir 5 tabletas diarias de Pyrogastrone® o 400 mg de cimetidina dos veces al día (uno u otro) durante 6 semanas, extendiéndose a 12 si es necesario. A las 6 semanas, el 49% de los pacientes tratados con Pyrogastrone® y el 37% de los pacientes tratados con cimetidina se curaron. Después de 12 semanas el nivel de curaciones acumulado fue del
64% para Pyrogastrone® y del 66% para cimetidina. Comparadas con la línea patrón ambas drogas alcanzaron mejoras significantes similares en el grado
de los síntomas, clasificación histológica y endoscópica, en aquellos pacientes que no se curaron completamente. La respuesta no se relacionó con la extensión de los síntomas o la gravedad inicial de la esofagitis. A las 6 semanas, 5 pacientes de los tratados con cimetidina habían reincidido comparados a ninguno en el grupo de Pyrogastrone® (p=0 ,05). 11/25 (44%) pacientes curados con Pyrogastrone® reincidieron después de un año comparados con 15 de 27 (56%) curados con cimetidina. Sin embargo esta tendencia a favor de Pyrogastrone® no era significante al año, el índice de recaida temprana fue significativamente más grande en los pacientes tratados con cimetidina.

* Reed PI, Davies WA. Controlled trial of a carbenoxolone/alginate antacid combination in reflux oesophagitis. Curr Med Res Opin. 1978;5(8):637-44. PMID: 361348 [PubMed-indexed for MEDLINE].
Estudio experimental a doble ciego que demuestra que la porción de ácido glicirretínico de la fórmula es el principal componente activo de Pyrogastrone: A 37 pacientes con esofagitis, confirmada endoscópicamente e histológicamente, se les dió Pyrogastrone ® o el compuesto alginato-antiácido usado sólo. La dosis total diaria de ácido glicirretínico fue de 100mg. Durante el periodo de 8 semanas de los ensayos, los pacientes fueron vistos cada 2 semanas y con endoscopio a la semana 4 y a la 8. La respuesta al tratamiento fue evaluada sintomáticamente y endoscópicamente usando escalas graduadas de 6 puntos y se cogieron múltiples biopsias esofágicas en cada endoscopia. La adición de ácido glicirretínico al compuesto antiácido alginato se demostró para el aumento del alivio sintomático y para incrementar la curación de esofagitis y úlcera esofágica significativamente. No hubo efectos secundarios serios en ningún grupo.

* Reed PI, Davies WA. Controlled trial of a new dosage form of carbenoxolone (Pyrogastrone) in the treatment of reflux esophagitis. Am J Dig Dis. 1978
Feb;23(2):161-5. PMID: 341689 [PubMed-indexed for MEDLINE]. Estudios sobre su acción antiulcerosa:
* Bianchi Porro G, Petrillo M, Lazzaroni M, Mazzacca G, Sabbatini F, Piai G, Dobrilla G, De Pretis G, Daniotti S. Comparison of pirenzepine and carbenoxolone in the treatment of chronic gastric ulcer. A double-blind endoscopic trial. Hepatogastroenterology. 1985 Dec;32(6):293-5. PMID: 3912314 [PubMed-indexed for MEDLINE].

En este estudio experimental a doble ciego: 66 pacientes con úlcera gástrica probada endoscópicamente, recibieron 50 mg de pirenzepina durante 6 semanas, o bien ácido glicirretínico 100mg tres veces al día durante una semana seguido por 50mg durante las restantes 5 semanas. A las 6 semanas, las úlceras se habían curado en 20/34 pacientes (59%) tratados con pirenzepina, y en 15/29 pacientes (52%) de los tratados con ácido glicirretínico. Mejora sintomática. Efectos secundarios (edema, hipocalemia e hipertensión) se producían aproximadamente en el 30% de los pacientes tratados con ácido glicirretínico.

* Young GP, St John DJ, Coventry DA. Treatment of duodenal ulcer with carbenoxolone sodium: a double-masked endoscopic trial. Med J Aust. 1979 Jan 13;1(1):2-5. PMID: 368533 [PubMed-indexed for MEDLINE].

En este estudio experimental a doble ciego: 40 pacientes con una sintomática úlcera duodenal,confirmada endoscópicamente, fueron asignados al azar para tratamiento con ácido sódico glicirretínico o placebo. El examen endoscópico de la úlcera después de seis semanas de tratamiento, mostró que 12 pacientes (60%) recibieron ácido glicirretínico y curaron sus úlceras, comparados con 5 (25%) que recivieron placebo. La remisión sintomática apareció en la cuarta semana en 17 pacientes (85%) de los que recibieron ácido glicirretínico, comparados con 6 (30%) de los que recibieron placebo. El nivel inferior (geométrico) del ácido glicirretínico en pacientes con úlceras curadas fue de 31.11 mgm/mL comparados con 17.75 mgm/mL en aquellos con úlceras no curadas (placebo). Se observaron efectos secundarios de la terapia con ácido glicirretínico, pero no necesitaron retiro de la droga y fueron prontamente controlados en todos los  casos. Estos resultados confirman la eficacia terapéutica del ácido glicirretínico en la úlcera duodenal. Además, se observó una relación entre los niveles del ácido glicirretínico y los casos de curación de úlcera.

* Cook PJ, Vincent-Brown A, Lewis SI, Perks S, Jewell DP, Reed PI. Carbenoxolone (duogastrone) and cimetidine in the treatment of duodenal ulcera therapeutic trial. Scand J Gastroenterol Suppl. 1980;65:93-101. PMID: 7010531 [PubMed-indexed for MEDLINE].

En este estudio experimental a doble ciego: 31 pacientes con úlcera duodenal fueron tratados con ácido glicirretínico y 29 con cimetidina. El endoscopio después de 6 semanas de terapia mostró curación en el 61% de los pacientes que recibieron ácido glicirretínico y el 72% de aquellos que recibieron cimetidina.

* Loginov AS, Speransky MD, Speranskaya IE, Vasilyev UV, Alecseev VF. The effectiveness of carbenoxolone in the treatment of gastro-duodenal ulcer patients. Scand J Gastroenterol Suppl. 1980;65:85-91. PMID: 7010530 [PubMed-indexed for MEDLINE].

En este estudio experimental a doble ciego: 24 pacientes con úlcera gástrica y 46 pacientes con úlcera duodenal recibieron ácido glicirretínico 300 mg/d durante la primera semana, seguidos por 150 mg/d durante las siguientes 6 semanas. La evaluación endoscópica mostró un nivel de curación por encima del 70% en ambas úlceras, gástrica y duodenal; la curación se producía normalmente entre la 3-5 semanas. Se observó una curación de placebo del 36% aprox. en ambas úlceras, gástrica y duodenal. Las preparaciones fueron bien toleradas y los efectos secundarios raramente observados.

* Schenk J, Schmack B, Rosch W, Domschke W. Controlled trial of carbenoxolone sodium vs. cimetidine in duodenal ulcer. Scand J Gastroenterol Suppl. 1980;65:103-7. PMID: 7010527 [PubMed-indexed for MEDLINE].

Estudio experimental a doble ciego: El índice de curación de la úlcera duodenal después de un tratamiento a corto plazo con ácido glicirretínico no era significativamente diferente del de otro tratamiento con cimetidina.

* Davies WA, Reed PI. Controlled trial of Duogastrone in duodenal ulcer. Gut. 1977 Jan;18(1):78-83. PMID: 320112 [PubMed-indexed for MEDLINE].

Estudio experimental a doble ciego: La completa curación de la úlcera se da en un número significativamente más grande de pacientes que recibieron ácido glicirretínico (200mg/d) que los que recibieron placebo, siendo significativamente más grande después de cuatro y ocho semanas de tratamiento que después de
12 semanas. Mientras una mejora sintomática significante también se producía, pero sólo después de 12 semanas en el ácido glicirretínico, había una correlación muy cercana entre la curación de la úlcera y el alivio de los síntomas, el 69% en el ácido glicirretínico volvían a la situación normal, comparados con el 22% de los controles. El aumento de la presión sanguínea sistólica y la reducción de los niveles de potasio sérico, especialmente durante las últimas cuatro semanas de tratamiento, fueron los efectos secundarios más comunes notados en los pacientes tomando ácido glicirretínico, y 5 pacientes necesitaron diuréticos tiazida y suplementos de potasio. Se encontraron niveles de ácido glicirretínico sérico más altos en pacientes con úlceras curadas, así como también en aquellos con efectos secundarios más marcados.
* La Brooy SJ, Taylor RH, Hunt RH, Golding PL, Laidlaw JM, Chapman RG, Pounder RE, Vincent SH, Colin-Jones DG, Milton-Thompson GJ, Misiewicz JJ. Controlled comparison of cimetidine and carbenoxolone sodium in gastric ulcer. Br Med J. 1979 May 19;1(6174):1308-9, 1979. PMID: 376054 [PubMed- indexed for MEDLINE].

Estudio experimental a doble ciego: 54 pacientes con úlcera gástrica benigna diagnosticada endoscópicamente fueron asignados al azar para tratamiento con cimetidina 800 mg diariamente durante 6 semanas o con ácido glicirretínico 300mg durante una semana y después 150 mg diariamente durante 5 semanas. Las úlceras fueron valoradas de nuevo con el endoscipio al final del ensayo. 21 de los 27 pacientes (78%) de los dados cimetidina y 14 de los 27 (52%) de los dados ácido glicirretínico tenían la úlcera curada.

* Nagy GS. Evaluation of carbenoxolone sodium in the treatment of duodenal ulcer. Gastroenterology. 1978 Jan;74(1):7-10. PMID: 336453 [PubMed-indexed for MEDLINE].

Estudio experimental a doble ciego: A 44 pacientes con úlceras duodenales se les dió ácido glicirretínico o placebo y se evaluó por endoscopia en un periodo superior a 6 semanas. Los dos grupos fueron adecuadamente igualados con la excepción de las úlceras más grandes que predominaban en el grupo del ácido glicirretínico. 14 de los 21 pacientes en el grupo del ácido glicirretínico y 7 de los 23 en el grupo de placebo mostraron evidencia endoscópica de completa curación. Los efectos secundarios de la terapia del ácido glicirretínico se observaron en la forma de aumento de peso, subida de la presión sanguínea diastólica e hipocaliemia, pero los pacientes no sufrieron ningún efecto de enfermedad.

* Fukai T, Marumo A, Kaitou K, Kanda T, Terada S, Nomura T. Department of Physico-chemical Analysis, School of Pharmaceutical Sciences, Toho University, 2-2-1 Miyama, Funabashi, Chiba 274-8510, Japan. Anti- Helicobacter pylori flavonoids from licorice extract. Life Sci 2002 Aug 9;71(12):1449-63. PMID: 12127165 [PubMed-indexed for MEDLINE].

* Das SK, Das V, Gulati AK, Singh VP. Deglycyrrhizinated liquorice in aphthous ulcers. J Assoc Physicians India. 1989 Oct;37(10):647. PMID: 2632514 [PubMed-indexed for MEDLINE].

* Khayyal MT, el-Ghazaly MA, Kenawy SA, Seif-el-Nasr M, Mahran LG, Kafafi YA, Okpanyi SN. Department of Pharmacology, Faculty of Pharmacy, Cairo University, Cairo, Egypt. Antiulcerogenic effect of some gastrointestinally acting plant extracts and their combination. Arzneimittelforschung 2001;51(7):545-53. PMID: 11505785 [PubMed-indexed for MEDLINE].

* Bardhan KD, Cumberland DC, Dixon RA, Holdsworth CD. Clinical trial of deglycyrrhizinised liquorice in gastric ulcer. Gut. 1978 Sep;19(9):779-82. PMID: 361512 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Bardhan KD, Cumberland DC, Dixon RA, Holdsworth CD. Proceedings: Deglycyrrhizinated liquorice in gastric ulcer: a double blind controlled study. Gut. 1976 May;17(5):397. PMID: 776752 [PubMed-indexed for MEDLINE].

* Kassir ZA. Endoscopic controlled trial of four drug regimens in the treatment of chronic duodenal ulceration. Ir Med J. 1985 Jun;78(6):153-6. PMID:
3891678 [PubMed-indexed for MEDLINE].

* Bennett A, Melhuish PB, Stamford IF. Carbenoxolone and deglycyrrhized liquorice have little or no effect on prostanoid synthesis by rat gastric mucosa ex vivo. Br J Pharmacol. 1985 Nov;86(3):693-5. PMID: 3840708 [PubMed- indexed for MEDLINE].

* Dehpour AR, Zolfaghari ME, Samadian T, Vahedi Y. Darou Pakhsh Pharmaceutical Research Center, Tehran, Iran. The protective effect of liquorice components and their derivatives against gastric ulcer induced by aspirin in rats. J Pharm Pharmacol. 1994 Feb;46(2):148-9. PMID: 8021806 [PubMed-indexed for MEDLINE].

Estudios sobre su acción antihelicobacter pylori:
* Fukai T, Marumo A, Kaitou K, Kanda T, Terada S, Nomura T. Department of Physico-chemical Analysis, School of Pharmaceutical Sciences, Toho University, 2-2-1 Miyama, Funabashi, Chiba 274-8510, Japan. Anti- Helicobacter pylori flavonoids from licorice extract. Life Sci. 2002 Aug 9;71(12):1449-63. PMID: 12127165 [PubMed-indexed for MEDLINE].

* Beil W, Birkholz C, Sewing KF. Institut fur Allgemeine Pharmakologie, Medizinische Hochschule Hannover, Germany. Effects of flavonoids on parietal cell acid secretion, gastric mucosal prostaglandin production and Helicobacter pylori growth. Arzneimittelforschung. 1995 Jun;45(6):697-700. PMID: 7646573 [PubMed-indexed for MEDLINE].

Estudios sobre su acción mineralocorticoide:

* Al-Qarawi AA, Abdel-Rahman HA, Ali BH, El Mougy SA. Liquorice (Glycyrrhiza glabra) and the adrenal-kidney-pituitary axis in rats. Food Chem Toxicol 2002 Oct;40(10):1525-7. PMID: 12387318 [PubMed-indexed for MEDLINE].

* Forslund T, Fyhrquist F, Froseth B, Tikkanen I. Department of Medicine, Mjolbolsta Hospital, Finland. Effects of licorice on plasma atrial natriuretic peptide in healthy volunteers. J Intern Med. 1989 Feb;225(2):95-9. PMID: 2522135 [PubMed-indexed for MEDLINE].

* Farese RV Jr, Biglieri EG, Shackleton CH, Irony I, Gomez-Fontes R. General Clinical Research Center, San Francisco General Hospital Medical Center. Licorice-induced hypermineralocorticoidism. N Engl J Med. 1991 Oct 24;325(17):1223-7. PMID: 1922210 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Soma R, Ikeda M, Morise T, Miyamori I, Takeda R. Second Department of Internal Medicine, School of Medicine, Kanazawa University, Japan. Effect of glycyrrhizin on cortisol metabolism in humans. Endocr Regul. 1994 Mar;28(1):31-4. PMID: 7949011 [PubMed-indexed for MEDLINE].

* Armanini D, Wehling M, Weber PC. Istituto Semeiotica Medica Universita di Padova, Italy. Mineralocorticoid effector mechanism of liquorice derivatives in human mononuclear leukocytes. J Endocrinol Invest. 1989 May;12(5):303-6. PMID: 2549114 [PubMed-indexed for MEDLINE].

* Walker BR, Williams BC, Edwards CR. Department of Medicine, Western General Hospital, University of Edinburgh, UK. Regulation of 11 beta- hydroxysteroid dehydrogenase activity by the hypothalamic-pituitary-adrenal axis in the rat. J Endocrinol. 1994 Jun;141(3):467-72. PMID: 8071645 [PubMed-indexed for MEDLINE].

* Whorwood CB, Sheppard MC, Stewart PM. Department of Medicine, University of Birmingham, Queen Elizabeth Hospital, Edgbaston, United Kingdom. Licorice inhibits 11 beta-hydroxysteroid dehydrogenase messenger ribonucleic acid levels and potentiates glucocorticoid hormone action. Endocrinology. 1993 Jun;132(6):2287-92. PMID: 8504732 [PubMed-indexed for MEDLINE].

* Estudios sobre su efecto hipertensivo:

* Morris DJ, Lo YH, Lichtfield WR, Williams GH. Department of Pathology and Laboratory Medicine, The Miriam Hospital, Brown University School of Medicine, Providence, RI 02906, USA. Impact of dietary Na+ on glycyrrhetinic acid-like factors (kidney 11beta-(HSD2)-GALFs) in human essential hypertension. Hypertension. 1998 Jan;31(1 Pt 2):469-72. PMID: 9453347 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Schambelan M. Department of Medicine, San Francisco General Hospital, University of California 94110. Licorice ingestion and blood pressure regulating hormones. Steroids. 1994 Feb;59(2):127-30. PMID: 8191541 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Luchon L, Meyrier A, Paillard F. Service de Nephrologie, Hopital Avicenne, Bobigny. Hypokalemia without arterial hypertension by licorice poisoning. Nephrologie. 1993;14(4):177-81. PMID: 8232712 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Walker BR, Edwards CR. Department of Medicine, University of Edinburgh, Western General Hospital, Scotland, United Kingdom. Licorice-induced hypertension and syndromes of apparent mineralocorticoid excess. Endocrinol Metab Clin North Am. 1994 Jun;23(2):359-77. PMID: 8070427 [PubMed- indexed for MEDLINE].
* Stewart PM, Krozowski ZS, Gupta A, Milford DV, Howie AJ, Sheppard MC, Whorwood CB. Department of Medicine, University of Birmingham, Queen Elizabeth Hospital, Edgbaston, UK. Hypertension in the syndrome of apparent mineralocorticoid excess due to mutation of the 11 beta-hydroxysteroid dehydrogenase type 2 gene. Lancet. 1996 Jan 13;347(8994):88-91. PMID: 8538347 [PubMed-indexed for MEDLINE].

Estudios sobre su capacidad de estimular y potenciar el efecto del interferón:

* Hayashi J, Kajiyama W, Noguchi A, Nakashima K, Hirata M, Hayashi S, Kashiwagi S. Department of General Medicine, Kyushu University Hospital, Fukuoka, Japan. Glycyrrhizin withdrawal followed by human lymphoblastoid interferon in the treatment of chronic hepatitis B. Gastroenterol Jpn. 1991
Dec;26(6):742-6. PMID: 1765247 [PubMed – indexed for MEDLINE].
* Acharya SK, Dasarathy S, Tandon A, Joshi YK, Tandon BN. Department of Gastroenterology & Human Nutrition, All India Institute of Medical Sciences, New Delhi. A preliminary open trial on interferon stimulator (SNMC) derived from Glycyrrhiza glabra in the treatment of subacute hepatic failure. Indian J Med Res. 1993 Apr;98:69-74. PMID: 8344734 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Abe Y, Ueda T, Kato T, Kohli Y. Second Department of Internal Medicine, Fukui Medical School. Effectiveness of interferon, glycyrrhizin combination therapy in patients with chronic hepatitis C. Nippon Rinsho. 1994 Jul;52(7):1817-22. PMID: 7521424 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Okuno T, Arai K, Shindo M. Department of Internal Medicine, Akashi Municipal Hospital. Efficacy of interferon combined glycyrrhizin therapy in patients with interferon-resistant chronic hepatitis C. Nippon Rinsho. 1995 Sep;53 Suppl(Pt 1):1022-5. PMID: 7563661 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Acharya SK, Dasarathy S, Tandon A, Joshi YK, Tandon BN. Department of Gastroenterology & Human Nutrition, All India Institute of Medical Sciences, New Delhi. A preliminary open trial on interferon stimulator (SNMC) derived from Glycyrrhiza glabra in the treatment of subacute hepatic failure. Indian J Med Res. 1993 Apr;98:69-74. PMID: 8344734 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Shinada M, Azuma M, Kawai H, Sazaki K, Yoshida I, Yoshida T, Suzutani T, Sakuma T. Enhancement of interferon-gamma production in glycyrrhizin- treated human peripheral lymphocytes in response to concanavalin A and to surface antigen of hepatitis B virus. Proc Soc Exp Biol Med. 1986 Feb;181(2):205-10. PMID: 3080754 [PubMed-indexed for MEDLINE].
Estudios sobre su acción hepatoprotectora:
* Thyagarajan S, Jayaram S, Gopalakrishnan V, Hari R, Jeyakumar P, Sripathi M. Herbal medicines for liver diseases in India. J Gastroenterol Hepatol 2002 Dec;17 Suppl 3:S370-S376. PMID: 12472966 [PubMed-as supplied by publisher].
* Arase Y, Ikeda K, Murashima N, Chayama K, Tsubota A, Koida I, Suzuki Y, Saitoh S, Kobayashi M, Kumada H. Department of Gastroenterology, Tonanomon Hospital, Minato-ku, Tokyo, Japan. The long term efficacy of glycyrrhizin in chronic hepatitis C patients. Cancer. 1997 Apr 15;79(8):1494-500. PMID: 9118029 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Nakagiri R, Oda H, Kamiya T. Kyowa Hakko Kogyo Co., Ltd., Tsukuba Research Laboratories, 2 Miyukigaoka, Tsukuba-shi, Ibaraki 305-0841, Japan. Small scale rat hepatocyte primary culture with applications for screening hepatoprotective substances. Biosci Biotechnol Biochem. 2003 Aug;67(8):1629-35. PMID: 12951493 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Yamamura Y, Kotaki H, Tanaka N, Aikawa T, Sawada Y, Iga T. University of Tokyo Hospital, Faculty of Medicine, University of Tokyo, Japan. The pharmacokinetics of glycyrrhizin and its restorative effect on hepatic function in patients with chronic hepatitis and in chronically carbon-tetrachloride- intoxicated rats. Biopharm Drug Dispos. 1997 Nov;18(8):717-25. PMID: 9373728 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Chen TS, Chen PS. Department of Pathology, East Orange Veterans Affairs Medical Center, New Jersey 07018, USA. The liver in traditional Chinese medicine. J Gastroenterol Hepatol. 1998 Apr;13(4):437-42. PMID: 9641312 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Eisenburg J. Internen Abteilung, Krankenhaus der Barmherzigen Bruder, Munchen. Treatment of chronic hepatitis B. Part 2: Effect of glycyrrhizic acid on the course of illness. Fortschr Med. 1992 Jul 30;110(21):395-8. PMID: 1516877 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Galitskii LA, Barnaulov OD, Zaretskii BV, Malkov MI, Konenkov SI, Gol’m NP, Tomakov VS, Ogarkov PI, Batskov SS. Military Medical Academy, Saint- Petersburg. Effect of phytotherapy on the prevention and elimination of hepatotoxic responses in patients with pulmonary tuberculosis, carriers of hepatitis B virus markers. Probl Tuberk. 1997;(4):35-8. PMID: 9333815 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Thyagarajan S, Jayaram S, Gopalakrishnan V, Hari R, Jeyakumar P, Sripathi M. Herbal medicines for liver diseases in India. J Gastroenterol Hepatol. 2002
Dec;17 Suppl 3:S370-S376. PMID: 12472966 [PubMed-as supplied by publisher].
* Luper S. Southwest College of Naturopathic Medicine: 2140 East Broadway Rd. Tempe, AZ 85282, USA. A review of plants used in the treatment of liver disease: part two. Altern Med Rev. 1999 Jun;4(3):178-88. PMID: 10383482 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Moon A, Kim SH. College of Pharmacy, Duksung Women’s University, Seoul, Korea. Effect of Glycyrrhiza glabra roots and glycyrrhizin on the glucuronidation in rats. Planta Med. 1997 Apr;63(2):115-9. PMID: 9140223 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Coon JT, Ernst E. Complementary Medicine, Peninsula Medical School, Universities of Exeter and Plymouth, 25 Victoria Park Road, Exeter EX2 4NT, UK. Complementary and alternative therapies in the treatment of chronic hepatitis C: a systematic review. J Hepatol. 2004 Mar;40(3):491-500. PMID: 15123365 [PubMed-in process].
* van Rossum TG, Vulto AG, de Man RA, Brouwer JT, Schalm SW. Department of Hepatogastroenterology, Erasmus University Hospital, Rotterdam, The Netherlands. Review article: glycyrrhizin as a potential treatment for chronic hepatitis C. Aliment Pharmacol Ther. 1998 Mar;12(3):199-205. PMID: 9570253 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Kitagawa I, Chen WZ, Hori K, Harada E, Yasuda N, Yoshikawa M, Ren J. Faculty of Pharmaceutical Sciences, Osaka University, Japan. Chemical studies of Chinese licorice-roots. I. Elucidation of five new flavonoid constituents from the roots of Glycyrrhiza glabra L. collected in Xinjiang. Chem Pharm Bull (Tokyo). 1994 May;42(5):1056-62. PMID: 8069956 [PubMed- indexed for MEDLINE].

Estudio sobre su efecto colerético:

* Raggi MA, Bugamelli F, Nobile L, Curcelli V, Mandrioli R, Rossetti A, Cantelli Forti G. Dipartimento di Scienze Farmaceutiche, Universita di Bologna. The choleretic effects of licorice: identification and determination of the pharmacologically active components of Glycyrrhiza glabra. Boll Chim Farm.
1995 Dec;134(11):634-8. PMID: 8820979 [PubMed-indexed for MEDLINE]. Estudio sobre su efecto hipocolesterolemiante:
* Sitohy MZ, el-Massry RA, el-Saadany SS, Labib SM. Biochemistry Department, Faculty of Agriculture, Zagazig University, Egypt. Metabolic effects of licorice roots (Glycyrrhiza glabra) on lipid distribution pattern, liver and renal functions of albino rats. MS. Nahrung. 1991;35(8):799-806. PMID: 1780004 [PubMed-indexed for MEDLINE].
Estudios sobre su acción antioxidante:
* Oganesyan KR. Department of Human and Animal Physiology, Erevan State University, Armenia. Antioxidant effect of licorice root on blood catalase activity in vibration stress. Bull Exp Biol Med 2002 Aug;134(2):135-6. PMID: 12459833 [PubMed-in process].
* Shetty TK, Satav JG, Nair CK. Radiation Biology Division, Bhabha Atomic Research Centre, Mumbai 400 085, India. Protection of DNA and microsomal membranes in vitro by Glycyrrhiza glabra L. against gamma irradiation. Phytother Res 2002 Sep;16(6):576-8. PMID: 12237818 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Belinky PA, Aviram M, Mahmood S, Vaya J. Laboratory of Natural Compounds for Medical Use, Migal, Galilee Technological Center, Kiryat Shmona, Israel. Structural aspects of the inhibitory effect of glabridin on LDL oxidation. Free Radic Biol Med. 1998 Jun;24(9):1419-29. PMID: 9641259 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Belinky PA, Aviram M, Fuhrman B, Rosenblat M, Vaya J. Laboratory of Natural Compounds for Medical Use, Migal, Galilee Technological Center, Kiryat Shmona, Israel. The antioxidative effects of the isoflavan glabridin on endogenous constituents of LDL during its oxidation. Atherosclerosis. 1998 Mar;137(1):49-61. PMID: 9568736 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Morteza-Semnani K, Saeedi M, Shahnavaz B. Department of Medicinal Chemistry, Faculty of Pharmacy, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran. Comparison of antioxidant activity of extract from roots of licorice (Glycyrrhiza glabra L.) to commercial antioxidants in 2% hydroquinone cream. J Cosmet Sci. 2003 Nov-Dec;54(6):551-8. PMID: 14730371 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Fukai T, Satoh K, Nomura T, Sakagami H. Department of Physico-Chemical Analysis, School of Pharmaceutical Sciences, Toho University, 2-2-1 Miyama, Funabashi, Chiba 274-8510, Japan. Preliminary evaluation of antinephritis and radical scavenging activities of glabridin from Glycyrrhiza glabra. Fitoterapia. 2003 Dec;74(7-8):624-9. PMID: 14630165 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Biondi DM, Rocco C, Ruberto G. Istituto del CNR di Chimica Biomolecolare, Sezione di Catania, Via del Santuario 110, I-95028 Valverde CT, Italy. New dihydrostilbene derivatives from the leaves of Glycyrrhiza glabra and evaluation of their antioxidant activity. J Nat Prod. 2003 Apr;66(4):477-80. PMID: 12713396 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Konovalova GG, Tikhaze AK, Lankin VZ. Laboratory of Biochemistry of Free Radical Processes, AL Myasnikov Institute of Cardiology, Russian Cardiology Research-and-Production Center, Russian Ministry of Health, Moscow. Antioxidant activity of parapharmaceutics containing natural inhibitors of free radical processes. Bull Exp Biol Med. 2000 Jul;130(7):658-60. PMID: 11140579 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Haraguchi H, Yoshida N, Ishikawa H, Tamura Y, Mizutani K, Kinoshita T. Faculty of Engineering, Fukuyama University, Japan. Protection of mitochondrial functions against oxidative stresses by isoflavans from Glycyrrhiza glabra. J Pharm Pharmacol. 2000 Feb;52(2):219-23. PMID: 10714953 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Vaya J, Belinky PA, Aviram M. Migal, Galilee Technological Center, Kiryat Shmona, Israel. Antioxidant constituents from licorice roots: isolation, structure elucidation and antioxidative capacity toward LDL oxidation. Free Radic Biol Med. 1997;23(2):302-13. PMID: 9199893 [PubMed-indexed for MEDLINE].

Estudios sobre su actividad estrogénica:

* Piersen CE. UIC/NIH Center for Botanical Dietary Supplements Research in the Program for Collaborative Research in the Pharmaceutical Sciences, University of Illinois at Chicago, College of Pharmacy, 60612, USA. Phytoestrogens in botanical dietary supplements: implications for cancer. Integr Cancer Ther. 2003 Jun;2(2):120-38. PMID: 15035899 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Liu J, Burdette JE, Xu H, Gu C, van Breemen RB, Bhat KP, Booth N, Constantinou AI, Pezzuto JM, Fong HH, Farnsworth NR, Bolton JL. Department of Medicinal Chemistry and Pharmacognosy, UIC/NIH Center for Botanical Dietary Supplements Research, College of Pharmacy, M/C 781, University of Illinois at Chicago, 833 South Wood Street, Chicago, Illinois 60612, USA. Evaluation of estrogenic activity of plant extracts for the potential treatment of menopausal symptoms. J Agric Food Chem. 2001
May;49(5):2472-9. PMID: 11368622 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Zayed SM, Hassan A, Elghamry MI. Estrogenic substances from Egyptian Glycyrrhiza glabra. II. Beta-sitosterol as an estrogenic principle. Zentralbl Veterinarmed A. 1964 Jul;11(5):476-82. PMID: 4954505 [PubMed-indexed for MEDLINE].

Estudios sobre su efecto antimicrobiano:

* Fukai T, Marumo A, Kaitou K, Kanda T, Terada S, Nomura T. School of Pharmaceutical Sciences, Toho University, 2-2-1 Miyama, Funabashi, Chiba 274-8510, Japan. Antimicrobial activity of licorice flavonoids against methicillin- resistant Staphylococcus aureus. Fitoterapia 2002 Oct;73(6):536-9. PMID: 12385884 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Statti GA, Tundis R, Sacchetti G, Muzzoli M, Bianchi A, Menichini F. Dipartimento di Scienze Farmaceutiche, Universita degli Studi della Calabria, via Pietro Bucci, I-87036 Arcavacata di Rende (CS), Italy. Variability in the content of active constituents and biological activity of Glycyrrhiza glabra. Fitoterapia. 2004 Jun;75(3-4):371-4. PMID: 15158998 [PubMed-in process].
* Nam C, Kim S, Sim Y, Chang I. Skin Reserach Institute, Pacific R&D Center, Yongin, Korea. Anti-acne effects of Oriental herb extracts: a novel screening method to select anti-acne agents. Skin Pharmacol Appl Skin Physiol. 2003 Mar-Apr;16(2):84-90. PMID: 12637783 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Li W, Asada Y, Yoshikawa T. Antimicrobial flavonoids from Glycyrrhiza glabra hairy root cultures. Planta Med. 1998 Dec;64(8):746-7. PMID: 9933991 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Fukui H, Goto K, Tabata M. Two antimicrobial flavanones from the leaves of Glycyrrhiza glabra. Chem Pharm Bull (Tokyo). 1988 Oct;36(10):4174-6. PMID: 3245990 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Zani F, Cuzzoni MT, Daglia M, Benvenuti S, Vampa G, Mazza P. Dipartimento Farmaceutico, Facolta di Farmacia, Universita di Parma, Italy. Inhibition of mutagenicity in Salmonella typhimurium by Glycyrrhiza glabra extract, glycyrrhizinic acid, 18 alpha- and 18 beta-glycyrrhetinic acids. Planta Med. 1993 Dec;59(6):502-7. PMID: 8302947 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Kuo S, Shankel DM, Telikepalli H, Mitscher LA. Department of Microbiology, University of Kansas, Lawrence 66045. Glycyrrhiza glabra extract as an effector of interception in Escherichia coli K12+. Mutat Res. 1992 Jun;282(2):93-8. PMID: 1377357 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Mitscher LA, Park YH, Clark D, Beal JL. Antimicrobial agents from higher plants. Antimicrobial isoflavanoids and related substances from Glycyrrhiza glabra L. var. typica. J Nat Prod. 1980 Mar-Apr;43(2):259-69. PMID: 7381508 [PubMed-indexed for MEDLINE].

Estudios sobre su actividad antiviral:

* Hattori T, Ikematsu S, Koito A, Matsushita S, Maeda Y, Hada M, Fujimaki M, Takatsuki K. Second Department of Internal Medicine, Kumamoto University Medical School, Japan. Preliminary evidence for inhibitory effect of glycyrrhizin on HIV replication in patients with AIDS. Antiviral Res. 1989 Jun-Jul;11(5-
6):255-61. PMID: 2572198 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Badam L. National Institute of Virology, Pune, India. In vitro antiviral activity of indigenous glycyrrhizin, licorice and glycyrrhizic acid (Sigma) on Japanese encephalitis virus. J Commun Dis. 1997 Jun;29(2):91-9. PMID: 9282507 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Pompei R, Flore O, Marccialis MA, Pani A, Loddo B. Glycyrrhizic acid inhibits virus growth and inactivates virus particles. Nature. 1979 Oct 25;281(5733):689-90. PMID: 233133 [PubMed-indexed for MEDLINE].
Estudios sobre su actividad antifúngica:

* Motsei ML, Lindsey KL, van Staden J, Jager AK. Research Centre for Plant Growth and Development, School of Botany and Zoology, University of Natal Pietermaritzburg, Private Bag X01, Scottsville 3209, South Africa. Screening of traditionally used South African plants for antifungal activity against Candida albicans. J Ethnopharmacol. 2003 Jun;86(2-3):235-41. PMID: 12738093 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Trovato A, Monforte MT, Forestieri AM, Pizzimenti F. Pharmaco-Biological Department, School of Pharmacy, Vill. SS. Annunziata, 98168 Messina. In vitro anti-mycotic activity of some medicinal plants containing flavonoids. Boll Chim Farm. 2000 Sep-Oct;139(5):225-7. PMID: 11213443 [PubMed-indexed for MEDLINE].

Estudio sobre su acción antiviral y antiinflamatoria en uso tópico:

* Segal R, Pisanty S. Glycyrrhizin gel as a vehicle for idoxuridine-I. Clinical investigations. J Clin Pharm Ther. 1987 Jun;12(3):165-71. PMID: 3611213 [PubMed-indexed for MEDLINE].

Estudios sobre su capacidad de aumentar la absorción a nivel tópico del diclofenaco de sodio:
* Nokhodchi A, Nazemiyeh H, Ghafourian T, Hassan-Zadeh D, Valizadeh H, Bahary LA. Department of Pharmacy, School of Health and Life Sciences, Franklin-Wilkins Building, 150 Stamford Street, London SE1 9NN, UK. The effect of glycyrrhizin on the release rate and skin penetration of diclofenac sodium from topical formulations. Farmaco 2002 Nov;57(11):883-8. PMID: 12484536 [PubMed-in process].

Estudios sobre su efecto beneficioso sobre la dermatitis atópica:

* Saeedi M, Morteza-Semnani K, Ghoreishi MR. Department of Pharmaceutics, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran. The treatment of atopic dermatitis with licorice gel. J Dermatolog Treat. 2003 Sep;14(3):153-7. PMID: 14522625 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Evans FQ. The rational use of glycyrrhetinic acid in dermatology. Br J Clin Pract. 1958 Apr;12(4):269-74. PMID: 13523052 [PubMed-OLDMEDLINE for Pre1966].
En este estudio 9 de 12 pacientes con eccema intratable han notado una marcada mejoría y 2 pacientes notaron una moderada mejoría cuando utilizaron una pomada conteniendo ácido glicirretínico aplicado tópicamente. En un estudio separado, el 93% de pacientes que se aplicaron ácido glicirretínico demostraron mejoría comparado con el 83% que usaron cortisona.
Estudios sobre su acción antiinflamatoria y antialérgica:
* Kroes BH, Beukelman CJ, van den Berg AJ, Wolbink GJ, van Dijk H, Labadie RP. Research Centre for Natural Products and Phytopharmaceuticals, Faculty of Pharmacy, University of Utrecht, The Netherlands. Inhibition of human complement by beta-glycyrrhetinic acid. Immunology. 1997 Jan;90(1):115-20. PMID: 9038721 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Homma M, Oka K, Niitsuma T, Itoh H. Department of Clinical Pharmacology, Tokyo College of Pharmacy, Japan. A novel 11 beta-hydroxysteroid dehydrogenase inhibitor contained in saiboku-to, a herbal remedy for steroid- dependent bronchial asthma. J Pharm Pharmacol. 1994 Apr;46(4):305-9. PMID: 8051615 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Homma M, Oka K, Yamada T, Niitsuma T, Ihto H, Takahashi N. Division of Clinical Pharmacology, Tokyo College of Pharmacy, Japan. A strategy for discovering biologically active compounds with high probability in traditional Chinese herb remedies: an application of saiboku-to in bronchial asthma. Anal Biochem. 1992 Apr;202(1):179-87. PMID: 1352438 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Azimov MM, Zakirov UB, Radzhapova ShD. Pharmacological study of the anti-inflammatory agent glyderinine. Farmakol Toksikol. 1988 Jul-Aug;51(4):90-3. PMID: 3191985 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Taniguchi C, Homma M, Takano O, Hirano T, Oka K, Aoyagi Y, Niitsuma T, Hayashi T. Department of Clinical Pharmacology, Tokyo University of Pharmacy and Life Science, Japan. Pharmacological effects of urinary products obtained after treatment with saiboku-to, a herbal medicine for bronchial asthma, on type IV allergic reaction. Planta Med. 2000 Oct;66(7):607- 11. PMID: 11105563 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Gujral ML, Sareen KN, Tangri KK, Roy AK, Gupta GP, Amma MK. Antiarthritic activity of glycyrrhiza glabra Linn. Indian J Psychol. 1959 Jan;3(1):39-47. PMID: 13653795 [PubMed-OLDMEDLINE for Pre1966].
* Okimasu E, Moromizato Y, Watanabe S, Sasaki J, Shiraishi N, Morimoto YM, Miyahara M, Utsumi K. Inhibition of phospholipase A2 and platelet aggregation by glycyrrhizin, an antiinflammation drug. Acta Med Okayama. 1983 Oct;37(5):385-91. PMID: 6689106 [PubMed-indexed for MEDLINE]. Estudios sobre su acción estimulante de las defensas:
* Wagner H, Jurcic K. Department of Pharmacy, Center of Pharma Research, Institut of Pharmaceutical Biology, University of Munich, Germany. H. Immunological studies of Revitonil, a phytopharmaceutical containing Echinacea purpurea and Glycyrrhiza glabra root extract. Phytomedicine 2002 Jul;9(5):390-7. PMID: 12222657 [PubMed-in process].
* Yue Q, Ni ZY. Affiliated Hospital of Hubei College of TCM, Wuhan. Effect of ma-xin-shi-gan tang on the immune function in children with acute lower respiratory tract infection. Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi. 1990 Oct;10(10):600-2, 581. PMID: 2268918 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Nose M, Terawaki K, Oguri K, Ogihara Y, Yoshimatsu K, Shimomura K. Department of Pharmacognosy and Plant Chemistry, Faculty of Pharmaceutical Sciences, Nagoya City University, Nagoya, Japan. Activation of macrophages by crude polysaccharide fractions obtained from shoots of Glycyrrhiza glabra and hairy roots of Glycyrrhiza uralensis in vitro. Biol Pharm Bull. 1998 Oct;21(10):1110-2. PMID: 9821821 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Shimizu N, Tomoda M, Takada K, Gonda R. Kyoritsu College of Pharmacy, Tokyo, Japan. The core structure and immunological activities of glycyrrhizan UA, the main polysaccharide from the root of Glycyrrhiza uralensis. Chem Pharm Bull (Tokyo). 1992 Aug;40(8):2125-8. PMID: 1423767 [PubMed-indexed for MEDLINE].

Estudios sobre su actividad antitrombótica:
* Mendes-Silva W, Assafim M, Ruta B, Monteiro RQ, Guimaraes JA, Zingali RB. Departamento de Bioquimica Medica, Instituto de Ciencias Biomedicas, Centro de Ciencias da Saude, Universidade Federal do Rio de Janeiro, 21941-590, Rio de Janeiro, Brazil. Antithrombotic effect of Glycyrrhizin, a plant- derived thrombin inhibitor. Thromb Res. 2003;112(1-2):93-8. PMID: 15013279 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Francischetti IM, Monteiro RQ, Guimaraes JA, Francischetti B. Department of Medical Biochemistry, ICB/CCS, Federal University of Rio de Janeiro, Brazil. Identification of glycyrrhizin as a thrombin inhibitor. Biochem Biophys Res Commun. 1997 Jun 9;235(1):259-63. Erratum in: Biochem Biophys Res Commun 1997 Aug 8;237(1):203. Francischetti B[corrected to Francischetti IM]. PMID: 9196073 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Tawata M, Aida K, Noguchi T, Ozaki Y, Kume S, Sasaki H, Chin M, Onaya T. Third Department of Internal Medicine, University of Yamanashi Medical School, Japan. Anti-platelet action of isoliquiritigenin, an aldose reductase inhibitor in licorice. Eur J Pharmacol. 1992 Feb 25;212(1):87-92. PMID: 1555643 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Tawata M, Yoda Y, Aida K, Shindo H, Sasaki H, Chin M, Onaya T. Third Department of Internal Medicine, University of Yamanashi Medical School, Japan. Anti-platelet action of GU-7, a 3-arylcoumarin derivative, purified from glycyrrhizae radix. Planta Med. 1990 Jun;56(3):259-63. PMID: 2392489 [PubMed-indexed for MEDLINE].
Estudios sobre su acción anticancerosa:

* Akimoto M, Kimura M, Sawano A, Iwasaki H, Nakajima Y, Matano S, Kasai M. Prevention of cancer chemotherapeutic agent-induced toxicity in postoperative breast cancer patients with glycyrrhizin (SNMC). Gan No Rinsho. 1986 Jul;32(8):869-72. PMID: 3091882 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Steinberg D, Sgan-Cohen HD, Stabholz A, Pizanty S, Segal R, Sela MN. Hebrew University, Jerusalem, Israel. The anticariogenic activity of glycyrrhizin: preliminary clinical trials. Isr J Dent Sci. 1989 Oct;2(3):153-7. PMID: 2490930 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Kanazawa M, Satomi Y, Mizutani Y, Ukimura O, Kawauchi A, Sakai T, Baba M, Okuyama T, Nishino H, Miki T. Department of Urology, Kyoto Prefectural University of Medicine, Kawaramachi-Hirokoji, Kyoto 602-8566, Japan. Isoliquiritigenin inhibits the growth of prostate cancer. Eur Urol. 2003 May;43(5):580-6. PMID: 12706007 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Rafi MM, Vastano BC, Zhu N, Ho CT, Ghai G, Rosen RT, Gallo MA, DiPaola RS. Department of Food Science and Center for Advanced Food Technology, Rutgers University, 65 Dudley Road, New Brunswick, New Jersey 08901-8520, USA. Novel polyphenol molecule isolated from licorice root (Glycrrhiza glabra) induces apoptosis, G2/M cell cycle arrest, and Bcl-2 phosphorylation in tumor cell lines. J Agric Food Chem. 2002 Feb 13;50(4):677-84. PMID: 11829627 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Razina TG, Zueva EP, Amosova EN, Krylova SG. Tomsk Scientific Center, Siberian Division, Russian Academy of Medical Sciences, Russia. Medicinal plant preparations used as adjuvant therapeutics in experimental oncology. Eksp Klin Farmakol. 2000 Sep-Oct;63(5):59-61. PMID: 11109531 [PubMed- indexed for MEDLINE].
* Agarwal R, Wang ZY, Mukhtar H. Department of Dermatology, University Hospitals of Cleveland, OH. Inhibition of mouse skin tumor-initiating activity of DMBA by chronic oral feeding of glycyrrhizin in drinking water. Nutr Cancer. 1991;15(3-4):187-93. PMID: 1907733 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Shankel DM, Clarke CH. University of Kansas, Lawrence. Specificity of antimutagens against chemical mutagens in microbial systems. Basic Life Sci.
1990;52:457-60. PMID: 2327947 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Mitscher LA, Drake S, Gollapudi SR, Harris JA, Shankel DM. Isolation and identification of higher plant agents active in antimutagenic assay systems: Glycyrrhiza glabra. Basic Life Sci. 1986;39:153-65. PMID: 3094492 [PubMed- indexed for MEDLINE].

Estudio sobre su capacidad de mejorar la memoria:

* Dhingra D, Parle M, Kulkarni SK. Pharmacology Division, Department of Pharmaceutical Sciences, P.O. Box 38, Guru Jambheshwar University, Hisar 125001, Haryana, India. Memory enhancing activity of Glycyrrhiza glabra in mice. J Ethnopharmacol. 2004 Apr;91(2-3):361-5. PMID: 15120462 [PubMed- in process].

Estudio sobre la prevención de las complicaciones oculares del cristalino en la diabetes:

* Aida K, Tawata M, Shindo H, Onaya T, Sasaki H, Yamaguchi T, Chin M, Mitsuhashi H. Third Department of Internal Medicine, University of Yamanashi Medical School, Japan. Isoliquiritigenin: a new aldose reductase inhibitor from glycyrrhizae radix. Planta Med. 1990 Jun;56(3):254-8. PMID: 2118267 [PubMed-indexed for MEDLINE].

Estudio sobre su efecto beneficioso frente a heridas cutáneas experimentales:

* Gibson MR. Glycyrrhiza in old and new perspectives. Lloydia. 1978 Jul- Aug;41(4):348-54. PMID: 353426 [PubMed-indexed for MEDLINE].

Estudio sobre su actividad antimutagénica:

* Alekperov UK. Institute of Genetics, 155 Prospect Azadliq, 370106, Baku, Azerbaijan Republic. Plant antimutagens and their mixtures in inhibition of genotoxic effects of xenobiotics and aging processes. Eur J Cancer Prev. 2002 Aug;11 Suppl 2:S8-11. PMID: 12570329 [PubMed-indexed for MEDLINE]. Estudios sobre su capacidad de interacción con medicamentos:
* Tumova L. Katedra farmakognozie Farmaceuticke fakulty Univerzity Karlovy, Hradec Kralove. Interactions between herbal medicines and drugs. Ceska Slov Farm. 2000 Jul;49(4):162-7. PMID: 10953464 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Williamson EM. The School of Pharmacy, University of London, United Kingdom. Synergy and other interactions in phytomedicines. Phytomedicine 2001 Sep;8(5):401-9. PMID: 11695885 [PubMed-indexed for MEDLINE].

* Fugh-Berman A. George Washington University School of Medicine and Health Sciences, Department of Health Care Sciences, Washington, DC 20037, USA. Herb-drug interactions. Lancet. 2000 Jan 8;355(9198):134-8. Review. Erratum in: Lancet 2000 Mar 18;355(9208):1020. PMID: 10675182 [PubMed-indexed for MEDLINE].

* Potencia la acción de los corticoides:

* MacKenzie MA, Hoefnagels WH, Kloppenborg PW. Glycyrrhetinic acid and potentiation of hydrocortisone activity in skin. Lancet. 1990 Jun
23;335(8704):1534. PMID: 1972469 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Edwards CR, Teelucksingh S. Glycyrrhetinic acid and potentiation of hydrocortisone activity in skin. Lancet. 1990 Aug 4;336(8710):322-3. PMID:
1974017 [PubMed-indexed for MEDLINE]. El ácido glicirretínico potencia la acción de la hidrocortisona al inhibir la 11- beta-hidroxiesteroide dehidrogenasa que cataliza la conversión de la hidrocortisona en una forma inactiva.
* Teelucksingh S, Mackie AD, Burt D, McIntyre MA, Brett L, Edwards CR. Department of Medicine, Western General Hospital, Edinburgh, UK. Potentiation of hydrocortisone activity in skin by glycyrrhetinic acid. Lancet. 1990 May 5;335(8697):1060-3. PMID: 1970371 [PubMed-indexed for MEDLINE].

Estudio sobre su capacidad de estimular la melanogénesis:

* Jung GD, Yang JY, Song ES, Par JW. Department of Dermatology, Presbyterian Medical Center, Chonju, Korea. Stimulation of melanogenesis by glycyrrhizin in B16 melanoma cells. Exp Mol Med 2001 Sep 30;33(3):131-5. PMID: 11642548 [PubMed-indexed for MEDLINE].

Estudios sobre su capacidad de inhibir la enzima MAO:

* Hatano T, Fukuda T, Liu YZ, Noro T, Okuda T. Faculty of Pharmaceutical Sciences, Okayama University, Japan. Phenolic constituents of licorice. IV. Correlation of phenolic constituents and licorice specimens from various sources, and inhibitory effects of licorice extracts on xanthine oxidase and monoamine oxidase. Yakugaku Zasshi. 1991 Jun;111(6):311-21. PMID: 1941536 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Tanaka S, Kuwai Y, Tabata M. Isolation of monoamine oxidase inhibitors from Glycyrrhiza uralensis roots and the structure-activity relationship. Planta Med. 1987 Feb;53(1):5-8. PMID: 3575512 [PubMed-indexed for MEDLINE].
Estudios sobre sus efectos secundarios:

* MacKenzie MA, Hoefnagels WH, Jansen RW, Benraad TJ, Kloppenborg PW. Department of Medicine, University Hospital, Nijmegen, The Netherlands. The influence of glycyrrhetinic acid on plasma cortisol and cortisone in healthy young volunteers. J Clin Endocrinol Metab. 1990 Jun;70(6):1637-43. PMID:
2161425 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Baron JH, Nabarro JD, Slater JD, Tuffley R. Metabolic studies, aldosterone secretion rate, and plasma renin after carbenoxolone sodium. Br Med J. 1969 Jun 28;2(660):793-5. PMID: 5784614 [PubMed-indexed for MEDLINE]. ADVERTENCIA: Si se ingesta regularmente, raíz de regaliz (>3g/d durante más de 6 semanas) o glicirricina (>100mg/d), puede causar retención de agua y sodio, hipertensión, hipocaliemia y supresión del sistema renina-aldosterona a través de una acción pseudoaldosterona del ácido glicirretínico. Se propone un aumento en la toma de potasio. Los efectos secundarios de glicirricina (pseudo-aldosteronismo) de las preparaciones de la raíz cruda de regaliz o ácido glicirretínico (carbenoxolona) se pueden prevenir con una dieta rica en potasio y baja en sodio. Aunque no se han hecho ensayos formales, pacientes que normalmente consumen comidas ricas en potasio y restringen la toma de sodio, incluso aquellos con angina e hipertensión, han resultado estar libres de los efectos secundarios tipo aldosterona de la glicirricina.
* Trovato A, Monforte MT, Rossitto A, Forestieri AM. Pharmaco-Biological Department, School of Pharmacy, Messina, Italy. In vitro cytotoxic effect of some medicinal plants containing flavonoids. Boll Chim Farm. 1996 Apr;135(4):263-6. PMID: 8913055 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Armanini D, Lewicka S, Pratesi C, Scali M, Zennaro MC, Zovato S, Gottardo C, Simoncini M, Spigariol A, Zampollo V. Istituto Semeiotica Medica, University of Padova, Italy. Further studies on the mechanism of the mineralocorticoid action of licorice in humans. J Endocrinol Invest. 1996 Oct;19(9):624-9. PMID:
8957748 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Scali M, Pratesi C, Zennaro MC, Zampollo V, Armanini D. Istituto di Semeiotica Medica, University of Padova, Italy. Pseudohyperaldosteronism from liquorice-containing laxatives. J Endocrinol Invest. 1990 Nov;13(10):847-8. PMID: 2096161 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Pratesi C, Scali M, Zampollo V, Zennaro MC, De Lazzari P, Lewicka S, Vecsei P, Armanini D. Istituto di Semeiotica Medica, University of Padua, Italy. Effects of licorice on urinary metabolites of cortisol and cortisone. J Hypertens Suppl. 1991 Dec;9(6):S274-5. PMID: 1818967 [PubMed-indexed for MEDLINE].

Estudios sobre su composición química:

* Hayashi H, Zhang SL, Nakaizumi T, Shimura K, Yamaguchi M, Inoue K, Sarsenbaev K, Ito M, Honda G. Gifu Pharmaceutical University, Japan. Field survey of Glycyrrhiza plants in central Asia (2). Characterization of phenolics and their variation in the leaves of Glycyrrhiza plants collected in Kazakhstan. Chem Pharm Bull (Tokyo). 2003 Oct;51(10):1147-52. PMID: 14519919 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Iuldashev MP, Batirov EKh, Vdovin AD, Abdullaev ND. Yunusov Institute of the Chemistry of Plant Substances, Academy of Sciences of Uzbekistan, prosp. Akademika Abdullaeva 77, Tashkent, 700170 Uzbekistan. Glabrizoflavone-a novel isoflavone from Glycyrrhiza glabra L. Bioorg Khim. 2000 Nov;26(11):873-6. PMID: 11696898 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Kusano G, Shibano M, Watanabe H, Ozaki K. Osaka University of Pharmaceutical Sciences, a 4-20-1, Nasahara, Takatsuki 569-1094, Japan. Pharmaceutical botanical studies on some Glycyrrhiza species. Yakugaku Zasshi. 2003 Aug;123(8):619-31. PMID: 12931658 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Li W, Asada Y, Yoshikawa T. School of Pharmaceutical Sciences, Kitasato University, Tokyo, Japan. Flavonoid constituents from Glycyrrhiza glabra hairy root cultures. Phytochemistry. 2000 Nov;55(5):447-56. PMID: 11140606 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Kiss T, Gyemant G, Danos B, Nanasi P. Kossuth Lajos Tudomanyegyetem Biokemiai Tanszek, Debrecen, Hungary. Polysaccharides of Glycyrrhiza glabra L. and Glycyrrhiza echinata L. Medicinal plants II. Acta Pharm Hung. 1998 Sep;68(5):263-8. PMID: 9805811 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Hayashi H, Hiraoka N, Ikeshiro Y, Yamamoto H, Yoshikawa T. Niigata College of Pharmacy, Japan. Seasonal variation of glycyrrhizin and isoliquiritigenin glycosides in the root of Glycyrrhiza glabra L. Biol Pharm Bull. 1998 Sep;21(9):987-9. PMID: 9781853 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* van Hulle C, Braeckman P, Vandewalle M. Isolation of two new flavonoids from the root of Glycyrrhiza glabra var. typica. Planta Med. 1971 Nov;20(3):278-82. PMID: 5125495 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Elgamal MH, Hady FK, Hanna AG, Mahran GH, Duddeck H.National Research Centre, Laboratory of Natural Products, Dokki-Cairo, Egypt. A further contribution to the triterpenoid constituents of Glycyrrhiza glabra L. Z Naturforsch [C]. 1990 Sep-Oct;45(9-10):937-41. PMID: 2291771 [PubMed- indexed for MEDLINE].
* Elgamal MH, El-Tawil BA. Constituents of local plants. XVIII. 28- hydroxyglycyrrhetic acid, a new triterpenoid isolated from the roots of Glycyrrhiza glabra. Planta Med. 1975 Mar;27(2):159-63. PMID: 1121529 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Hoton-Dorge M. Identification of some flavonic aglycones in root extracts of Glycyrrhiza glabra L. J Pharm Belg. 1974 Nov-Dec;29(6):560-72. PMID: 4465439 [PubMed-indexed for MEDLINE].
* Paris R, Guillot M. Liquiritoside, flavonoside from root of licorice, Glycyrrhiza glabra L. Ann Pharm Fr. 1955 Sep-Oct;13(9-10):592-5. PMID: 13292798 [PubMed-OLDMEDLINE for Pre1966].

BIBLIOGRAFIJA
– Real Farmacopea Española, 1997.
– British Herbal Pharmacopoeia, 1983.
– Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals. Norman Grainger Bisset (Ed). Max Wichtl. CRC Press.1994.
– Plantas Medicinales y Drogas Vegetales para infusión y tisana. Edición española a cargo de: Salvador Cañogueral, Roser Vila, Max Wichtl.1998.
– Plantas Medicinales. Margarita Fernandez y Ana Nieto. Ed Universidad de Navarra. EUNSA 1982.
– Fitoterapia: Vademecum de Prescripción. Plantas Medicinales. Colaboran: Asociación española de médicos naturistas. Colegio Oficial de Farmacéuticos de Vizcaya.
– Matière Médicale (tomo II). RR Paris- H. Moyse. Masson 1981.
– The Complete German Commission E Monographs. Therapeutic Guide To Herbal Medicines. Mark Blumenthal. American Botanical Council 1998.
– Fitoterapia Aplicada. J.B. Peris, G. Stübing, B.Vanaclocha. Colegio Oficial de Farmacéuticos de Valencia 1995.
– Pharmacognosy, Phytochemistry, Medicinal Plants. Jean Bruneton. Lavoisier Publishing.
– Plantas Medicinales. El Dioscórides Renovado. Pio Font Quer.
– Guía de Campo de las Flores de Europa. Oleg Polunin. Ediciones Omega S.A. Barcelona, 1977.
– Pharmacognosy 9th edition. Varro E. Tyler – Lynn R. Brady – James E. Robbers.
– Jean Bruneton. Farmacognosia. Fitoquímica Plantas Medicinales. 2ª Edición. 2001. Ed Acribia. S.A.
– Bulletin officiel Nº 90/22 bis” del “Ministère des Affaires Sociales et de la Solidarité, Médicaments a base de Plantes.
– French Public Health Code.
– Benigni, R; Capra, C; Cattorini, P. Piante Medicinali. Chimica, Farmacologia e Terapia. Milano: Inverni & Della Beffa, 1962.
– Bézanger-Beauquesne, L; Pinkas, M; Torck, M. Les Plantes dans la Therapeutique Moderne. 2ª. Paris: Maloine, 1986.
– Bézanger-Beauquesne, L; Pinkas, M; Torck, M; Trotin, F. Plantes Médicinales des Regions Tempérées. Paris: Maloine, 1980.

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0