Akne 256795846

Akne

Akne so kronična dermatološka bolezen, pri kateri nastopi vnetje dlačno-lojnega mešička.

Čeprav natančen vzrok nastanka aken ni poznan, so znani nekateri dejavniki, ki vplivajo na razvoj :

 • hormonske spremembe,
 • povečano izločanje lojnic,
 • povečana keratinizacija dlačno-lojnega mešička in posledično njegova zamašitev,
 • spremembe v normalni flori kože, kar omogoča širjenje mikroorganizmov, kot so acnes Corynebacterium, ki tvorijo vnetja in sproščajo mediatorje vnetja dlačno-lojnega mešička.

Najpogosteje se pojavljajo v puberteti (ko se poveča količina androgena, ki vpliva na večjo aktivnost žlez lojnic) in prizadenejo 80 odstotkov te starostne skupine. S težavami se, sicer redkeje, lahko srečujejo tudi starejši, običajno zaradi uživanja določenih zdravil (kortikosteroidi) ali nekaterih industrijsko pripravljenih živil. Pojavljajo se tudi pri novorojenčkih (akne neonatorum).

Akne se klinično izražajo z različnimi vrstami poškodb – lezij, največkrat na obrazu, hrbtu in prsih. Lahko se pojavijo tudi večkrat na istem mestu. Poškodbe so lahko nevnetne – komedoni (ki vsebujejo maščobe, keratin, luskaste celice, lase, melanin) in vnetne – rdečkaste papule, pustule, vozliči in ciste. Vozliči in ciste lahko na koži pustijo brazgotine.

Splošni ukrepi

Prehrana:

 1. Čeprav ni dokazano, lahko določena živila (industrijsko pripravljeni pekarski izdelki, čokolada, orehi, suhomesnati izdelki) spodbudijo nastanek aken. V primeru, da ugotovite povezavo med uživanjem določenih živil in nastankom aken, morate ta živila črtati z jedilnika.
 2. Priporočljiva je raznolika in uravnotežena prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo, stročnicami, žiti in polnozrnatimi testeninami, pustimi beljakovinami in nenasičenimi maščobami, namesto mesa raje uživajte ribe.
 3. Odločajte se za enostavno pripravo jedi. Izogibajte se pečenju, cvrtju, paniranju in pripravi omak.
 4. Izogibajte se predpripravljenim jedem, konzervam in podobno, ker vsebujejo kemične dodatke.
 5. Ugotovite, kateri rizični dejavniki vas obremenjujejo (zaprtost, stres, spremembe življenjskega ritma itn.) in jih odpravite.
 6. Ne dotikajte se ali stiskajte komedonov, papul, pustul, saj to poveča širjenje okužbe in verjetnost za nastanek brazgotin.

Nega:

 • Kožo dvakrat na dan umijte s toplo vodo in blagim milom. Umivanje z drgnjenjem ali pilingi lahko draži kožo. Kožo obraza nežno obrišite z mehko brisačo.
 • Izogibajte se uporabi kozmetičnih izdelkov, ki mašijo pore, vlažilnih krem, sončnih krem ali ličil.
 • Poskrbite, da se dolgi lasje ne bodo dotikali obraza in s tem dražili kožo.
 • Sonce izboljša stanje kože z aknami, vendar se je treba zaščititi, da vas ne opeče. Pri nekaterih zdravilih za zdravljenje aken je intenzivno sončenje kontraindicirano.
 • Bodite pozorni, če uporabljate zdravila za zdravljenje aken, saj sončenje takrat ni priporočljivo.

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0