Meni
Logotip Soria NaturalŠt. izdelkov: 0 | Skupaj: 0,00 

Anksioznost – tesnoba

Tesnoba je neprijetno čustveno stanje, ki ga spremljajo določeni duševni, telesni in vedenjski simptomi.

Občasno se tesnobni občutki pojavljajo pri vseh. V primerih, ko tesnoba postane nesorazmerna glede na prejete dražljaje, ko posameznika ovira pri vsakdanjih opravilih ali pa se tesnobni občutki pogosto pojavljajo, gre za težavo, ki jo je potrebno rešiti.

Anksioznost ali tesnoba se izraža skozi različne simptome:

 • prekomerno potenje,
 • razbijanje srca, bolečine v prsih,
 • težko dihanje,
 • vrtoglavica,
 • občutek kepe v želodcu, bolečin v trebuhu,
 • suha usta,
 • strah: strah pred izgubo nadzora, strah pred letenjem, zaprtimi prostori… Zaradi takega strahu se oseba izogiba ali želi pobegniti iz situacije, ki jo skrbi, saj jo dojema kot izredno nevarno, čeprav ni.

 

Anksioznost ali tesnoba  je motnja, h kateri je potrebno pravilno pristopiti. Če se ne lotimo reševanja, tesnobo sproža vedno več stvari in situacij, kar bolj in  bolj otežuje življenje.

Splošni ukrepi za zmanjšanje tesnobe:

Telesna vadba: hoja, plavanje, kolesarjenje… Pri telovadbi se sproščajo endorfini, hormoni povezani z dobrim počutjem. Pomaga pa tudi odvrniti misli od skrbi.

Dihalne vaje: dihanje je osnovna funkcija, ki se je večino časa ne zavedamo. Pravilno dihanje je zelo koristno za zmanjševanje tesnobnih občutkov. Dihajte počasi in globoko, s trebušno prepono. Ne samo z zgornjim delom pljuč. Pri dihanju je pomembno, da dihamo sproščeno in da se ob vdihu trebuh napolni z zrakom in ob izdihu sprazni. To mehko gibanje in pozornost usmerjena na dihanje nas lahko pomiri.

Hidroterapija: voda je koristna za sprostitev in lajšanje stresa. Sprehod ob reki, morju ali jezeru pomirja. Tudi doma si lahko pripravimo sproščujoče vzdušje v kopalnici. Uporabimo nežno svetlobo, dišeče svečke, sproščujočo glasbo in si pripravimo toplo kopel z eteričnimi olji ali kopalnimi solmi.

Nežna masaža z eteričnimi olji sivke ali pomaranče sprosti in pomirja.

Naučiti se moramo kako ravnati v težavnih situacijah in kako se rešiti neracionalnih skrbi. Če je potrebno, poiščimo strokovno pomoč.

Izbirajmo uravnoteženo prehrano, brez alkohola, tobaka in poživljajočih napitkov.

Akupunktura in kromoterapija: uporaba tehnik, ki pomagajo uravnotežiti čustveno stanje z uporabo igel v določene točke na koži ali s pomočjo barv.

Dobra organizacija: načrtujmo aktivnosti, določimo prednostne naloge in ne razmišljajmo, da je potrebno narediti vse naenkrat.

Vsak dan namenite nekaj časa zase in za prostočasne dejavnosti, ki so vam všeč in jih opravljate brez težav.

Pogovor z zaupno osebo.

Osredotočite se na pozitivne vidike sebe, drugih in  dogodkov.

Deli na
 • 5 out of 5

  Baldrivel XXI kapsule s podaljšanim sproščanjem

  5 out of 5
  14,85 
  Dodaj v košarico
 • 5 out of 5

  Nerval kompleks XXI brezalkoholne kapljice

  5 out of 5
  16,46 
  Dodaj v košarico
 • 5 out of 5

  Pasijonka brezalkoholne kapljice XXI

  5 out of 5
  10,95 
  Dodaj v košarico

Sorodni članki