soria-natural
BREZPLAČNA poštnina za vsa plačila s kartico ali po predračunu.
soria-natural Št. izdelkov: 0 | Skupaj: 0,00 

Astma

soria-natural

Astma je reverzibilna obstrukcija dihalnih poti, ki jo povzroča pretiran odziv dihalnih poti na različne dražljaje. Posledice so krčenje bronhialnega gladkega mišičja, oteklina, vnetje sluznice in nastanek viskozne sluzi.

Astma se lahko pojavi pri katerikoli starosti, najpogosteje pa v otroštvu in je velikokrat povezana z drugimi alergijskimi boleznimi, kot so atopični dermatitis, družinska anamneza astme in v družinah, kjer starši kadijo. Pri odraslih je astma lahko povezana z nosnimi polipi, sinusitisom, alergijami na aspirin ali je posledica pogosti izpostavljenosti plastičnim smolam, lesnemu, kovinskemu prahu ipd. med delovnim časom.

Dražljaji, ki lahko sprožijo astmatični napad, so različni: cvetni prah, prah, živalske dlake, glivice, plesen, virusne okužbe, vremenske spremembe, čustvene motnje, dražeči dim in vonj, telesna vadba itn.

Najpogostejši simptomi so kašelj, piskanje z občutkom zadušitve (naduhe) in stridor. Ti simptomi se ponavljajo pogosto, z različnimi presledki. Čeprav se lahko pojavijo kadarkoli, so najpogostejši v nočnih in zgodnjih jutranjih urah. V nekaterih primerih pa lahko pacienti simptome občutijo bolj ali manj neprekinjeno.

Splošni ukrepi

 • Izogibajte se alergenov (prah, cvetni prah, plesni, glivice, virusi, podnebne spremembe, stres itn.).
 • Pijte veliko tekočine (2–3 litre na dan), da se zmanjša viskoznost sluzi.
 • Nekatera živila lahko prispevajo k zmanjšani bronhialni občutljivosti in zmanjšajo nagnjenost k napadom astme.

Čebula in česen, hren, med, sadje in zelenjava, bogata z beta karotenom.

Domači pripravki, ki so lahko v pomoč

Litru vode dodajte 2 sesekljani čebuli, 2 žlici medu in 2 žlici evkaliptusovih listov. Vre naj 15–20 minut. Medtem lahko paro vdihujete kot inhalacijo. Nato si natočite čaj in ga popijte.

V posodo dajte  narezano čebulo in jo pokrijte s kakovostnim medom. Pustite stati nekaj dni. Lahko dodate tudi nekaj strokov česna (6–8). Sirup uživajte po potrebi 3 žličke na dan.

Topla obloga s čebulo: Čebulo narežite na rezine in pokrijte z medom. Nanesite neposredno na prsi, pokrijte s krpo in se oblecite.

 • Fizioterapija za lažje izkašljevanje in dihalne vaje, da sprostite mišice ramen in izdihujete do konca z uporabo trebušne prepone.
 • Vadite zmanjšano dihanje: Dihajte počasi in tako lahkotno, da ne čutite vdiha in izdiha, če držite prst pod nosom. Dihajte kot skozi slamico, dokler ne začutite rahlega občutka »potrebe po vdihu«. Poskusite upočasniti potek dihanja in sprostiti trebušno prepono. Vaje so popolnoma neškodljive in imajo dolgoročne terapevtske učinke.
 • Naučite se tehnik sproščanja za odpravo anksioznosti, stresa. Če je potrebno, poiščite psihoterapevtsko pomoč.
 • V primeru prehlada ali druge okužbe dihal lahko ti virusi povzročijo tudi akutno poslabšanje astme.
 • Pomembno je, da ohranite črevesno floro v ravnovesju.
 • Osteopatija, akupunktura in homeopatija.
 • Ohranite primerno telesno težo. Prekomerno težke osebe z astmo so kljub bronhialni hiperaktivnosti z znižanjem telesne teže uspele zmanjšati simptome in izboljšati delovanje pljuč.
Deli na

Sorodni članki

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaVrni se v trgovino

  Astma

  Težave | Astma

  Nina iz Soria Natural
  Potrebujete pomoč?
  soria-natural
  X
  X Spletno svetovanje
  soria-natural soria-natural
  Nina ali Boris
  vam bova takoj priskočila na pomoč
  Potrebujete več informacij o svojem naročilu ali želite svetovanje pri nakupu?
  Svetovalka vam bo z veseljem pomagala z nasvetom. Prosimo vnesite telefonsko številko, na katero vas bo poklicala.
  Potrebujete informacijo o vašem spletnem naročilu ali pomoč pri naročanju?
  Vnesite 5-mestno številko vašega spletnega naročila.
  Ne najdem naročila.
  Prosimo opišite težavo z vašim naročilom.
  Plačilo s kartico je neuspešno.
  Kartično plačilo je neuspešno zaradi različnih razlogov. Preverite ali ste uporabili pravo plačilno kartico. Če ste presegli časovno omejitev, poskusite ponovno in v krajšem časovnem roku vnesite podatke. Če plačilo kljub temu ni uspešno, izberite plačilo po predračunu ali nas pokličite na 030 280 271.
  Vaše naročilo je v obdelavi. Takoj ko se status naročila spremeni, vas bomo o tem obvestili po e-pošti. Če imate kakšna dodatna vprašanja, nas pokličite na 030 280 271.
  Vaše naročilo je zaključeno in odposlano [date]. Če imate kakšna dodatna vprašanja, nas pokličite na 030 280 271.
  Prosimo opišite težavo z vašim naročilom.