Shutterstock 371146478 Astma

Astma

Astma je reverzibilna obstrukcija dihalnih poti, ki jo povzroča pretiran odziv dihalnih poti na različne dražljaje. Posledice so krčenje bronhialnega gladkega mišičja, oteklina, vnetje sluznice in nastanek viskozne sluzi.

Astma se lahko pojavi pri katerikoli starosti, najpogosteje pa v otroštvu in je velikokrat povezana z drugimi alergijskimi boleznimi, kot so atopični dermatitis, družinska anamneza astme in v družinah, kjer starši kadijo. Pri odraslih je astma lahko povezana z nosnimi polipi, sinusitisom, alergijami na aspirin ali je posledica pogosti izpostavljenosti plastičnim smolam, lesnemu, kovinskemu prahu ipd. med delovnim časom.

Dražljaji, ki lahko sprožijo astmatični napad, so različni: cvetni prah, prah, živalske dlake, glivice, plesen, virusne okužbe, vremenske spremembe, čustvene motnje, dražeči dim in vonj, telesna vadba itn.

Najpogostejši simptomi so kašelj, piskanje z občutkom zadušitve (naduhe) in stridor. Ti simptomi se ponavljajo pogosto, z različnimi presledki. Čeprav se lahko pojavijo kadarkoli, so najpogostejši v nočnih in zgodnjih jutranjih urah. V nekaterih primerih pa lahko pacienti simptome občutijo bolj ali manj neprekinjeno.

Splošni ukrepi

  • Izogibajte se alergenov (prah, cvetni prah, plesni, glivice, virusi, podnebne spremembe, stres itn.).
  • Pijte veliko tekočine (2–3 litre na dan), da se zmanjša viskoznost sluzi.
  • Nekatera živila lahko prispevajo k zmanjšani bronhialni občutljivosti in zmanjšajo nagnjenost k napadom astme.

Čebula in česen, hren, med, sadje in zelenjava, bogata z beta karotenom.

Domači pripravki, ki so lahko v pomoč

Litru vode dodajte 2 sesekljani čebuli, 2 žlici medu in 2 žlici evkaliptusovih listov. Vre naj 15–20 minut. Medtem lahko paro vdihujete kot inhalacijo. Nato si natočite čaj in ga popijte.

V posodo dajte  narezano čebulo in jo pokrijte s kakovostnim medom. Pustite stati nekaj dni. Lahko dodate tudi nekaj strokov česna (6–8). Sirup uživajte po potrebi 3 žličke na dan.

Topla obloga s čebulo: Čebulo narežite na rezine in pokrijte z medom. Nanesite neposredno na prsi, pokrijte s krpo in se oblecite.

  • Fizioterapija za lažje izkašljevanje in dihalne vaje, da sprostite mišice ramen in izdihujete do konca z uporabo trebušne prepone.
  • Vadite zmanjšano dihanje: Dihajte počasi in tako lahkotno, da ne čutite vdiha in izdiha, če držite prst pod nosom. Dihajte kot skozi slamico, dokler ne začutite rahlega občutka »potrebe po vdihu«. Poskusite upočasniti potek dihanja in sprostiti trebušno prepono. Vaje so popolnoma neškodljive in imajo dolgoročne terapevtske učinke.
  • Naučite se tehnik sproščanja za odpravo anksioznosti, stresa. Če je potrebno, poiščite psihoterapevtsko pomoč.
  • V primeru prehlada ali druge okužbe dihal lahko ti virusi povzročijo tudi akutno poslabšanje astme.
  • Pomembno je, da ohranite črevesno floro v ravnovesju.
  • Osteopatija, akupunktura in homeopatija.
  • Ohranite primerno telesno težo. Prekomerno težke osebe z astmo so kljub bronhialni hiperaktivnosti z znižanjem telesne teže uspele zmanjšati simptome in izboljšati delovanje pljuč.

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0