Ateroskleroza

Ateroskleroza

Kaj je ateroskleroza?

Ateroskleroza je splošni izraz, ki zajema več težav, za katere je značilna odebelitev arterijske stene in izguba elastičnosti ožilja. Ateroskleroza je vodilni vzrok smrti starejših v večini zahodnih držav.

Za aterosklerozo je značilna prisotnost plakov v arterijah. Plaki so sestavljeni iz maščob, celic (makrofagov in gladkih mišičnih vlaken) in beljakovin. Plaki se postopoma nalagajo znotraj arterije. Lahko počijo in s krvnim pretokom potujejo skozi arterijo do manjše žile, ki jo lahko zaprejo (embolija). Ateroskleroza vpliva na ožilje, možgane, srce, ledvice, okončine ali druge organe.

Dejavniki tveganja za nastanek ateroskleroze

Obstaja več dejavnikov, ki povečujejo tveganje za nastanek bolezni: povišan holesterol, kajenje, visok krvni tlak, sladkorna bolezen, debelost, sedeči način življenja in starost.

Simptomi ateroskleroze se pojavijo sčasoma, ko se vse več plakov naloži na stene arterije. Ali pa jih opazimo zaradi nenadne zamašitve arterije (embolija, ki zapre arterijo). Posledično premalo krvi in kisika doseže določeno področje telesa. Tako se lahko pojavijo bolečine v prsih, ko je prizadeto srce, bolečine ali krči v nogah, ko so prizadete spodnje okončine, ali nevrološki znaki, ko gre za zamašitev arterije, ki dovaja kri in kisik v možgane.

Preventiva pred nastankom ateroskleroze

Najboljši pristop je zgodnja preventiva. Odprava ali vsaj obvladovanje dejavnikov tveganja. Zdrav življenjski slog vključuje zdravo prehrano, redno telesno vadbo in opustitev kajenja.

Prehranska priporočila

  • Prehrana naj bo pestra, bogata s sadjem, zelenjavo, stročnicami, rižem in polnozrnatimi žitaricami.
  • Jejte ribe, bele in zlasti modre: sardele, tuno, palamido, skušo, losos …
  • Zmanjšajte porabo rdečega mesa na 2 dni na teden. Piščančje in puranje meso pripravljajte brez kože, 2 ali 3 dni na teden. Meso naj bo na krožniku največ 1 -krat na dan. Porcijo mesa omejite na največ 200 gramov.
  • Zmanjšajte porabo jajc na 2 do 3 na teden.
  • Izbirajte manj mastno mleko in mlečne izdelke.
  • Zaradi vsebnosti nasičenih maščob se izogibajte industrijskim sladicam, piškotom in pecivu.
  • Alkohol: na dan lahko popijete 1 ali 2 kozarca vina, po možnosti rdečega.
  • Izogibajte se ocvrti in mastni hrani, omakam, majonezi… Pred kuhanjem odstranite vidno maščobo iz hrane.
  • Začimbe, oljčno olje in aromatična zelišča precej izboljšajo okus jedi. Solite v zmernih količinah.

Redno telovadite, prilagojeno svoji starosti in zmožnostim. Redna vadba pomaga pri hujšanju, znižuje krvni tlak in raven holesterola.

Ohranite pravo težo s prehrano z ustreznim vnosom kalorij in redno vadbo.

Prenehajte kaditi. To prispeva k znižanju krvnega tlaka in holesterola. Tobak poveča LDL (slab) holesterol, zniža HDL (dober) in spodbuja nastanek krvnih strdkov, kar poslabša obstrukcijo arterij.

Z rednimi in zdravimi obroki, skrbite za normalno raven sladkorja v krvi. V primeru sladkorne bolezni, skrbno pazite, da ohranjate primerno raven sladkorja v krvi.

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0