Celiakija Soria Natural

Celiakija

Kaj je celiakija?

Celiakija je kronična, sistemska avtoimuna bolezen, ki prizadane tanko črevo in je posledica preobčutljivosti na gluten. Za celiakijo je značilna črevesna malabsorpcija zaradi neprenašanja glutena (beljakovine iz pšenice, rži, ječmena in ovsa). Ta beljakovina povzroči spremenjen imunski odziv z vnetjem sluznice in pomembnim uničenjem resic v tankem črevesu. Gre za dedno motnjo, pri kateri moramo gluten izključiti iz prehrane.

Bolezen se običajno pojavi pri otrocih, starih od 1. do 3. let, čeprav obstajajo primeri zgodnjega pojava pri mlajših od enega leta in primeri pojava pri starejših otrocih ali odraslih.

Simptomi celiakije:

  • slabost,
  • bruhanje,
  • driska,
  • napihnjenost v predelu trebuha,
  • anoreksija (izguba apetita),
  • razdražljivost,
  • izguba teže,
  • anemija,
  • nizka rast.
  • Blato je pastozno, belkasto sivkaste barve, zlepljeno, penasto, neprijetnega vonja.

Diagnoza temelji na analitični določitvi nekaterih markerjev (protiteles) in črevesni biopsiji (dvanajstnik ali jejunum), ki je dokončni pokazatelj.

Ukrepi za izboljšanje počutja pri celiakiji:

Prvi in najpomembnejši je popolna izključitev glutena iz prehrane. To je potrebno upoštevati vse življenje. Zaužitje glutena tudi v majhnih količinah lahko povzroči težave.

Živila, ki vsebujejo gluten:

– pšenica, ječmen, rž, oves, zdrob, kamut (sorta pšenice), pira (zelena pšenica ali divja pšenica) in
– hrana, ki vsebuje ta žita: kruh, testenine. Bodite pozorni saj lahko tudi juhe, predelano meso, nadevi, panirani izdelki, marinirani izdelki, omake, prelivi, imitacije morskih sadežev in druge pripravljene jedi vsebujejo škrob ali moko iz teh žit za zgostitev.

Živila brez glutena:

– riž, koruza, soja, tapioka, krompir, tofu, fižol, kvinoja, proso, ajda, amarant,
– mleko in mlečni izdelki,
– jajca, meso, sveže ribe in morski sadeži, zamrznjeni (ne panirani) ali konzervirani v olju,
– sadje, zelenjava in stročnice,
– sladkor, med, olja, sol, vinski kis in naravne začimbe,
– kava, čaji, brezalkoholne pijače, vina in peneče pijače,
– oreščki in semena.

Previdnost pri izbiri jedi:

Vedno je priporočljivo prebrati oznake vseh, tudi dietetičnih izdelkov, ki jih kupite.
Iz prehrane raje izločiti vse izdelke, ki niso označeni “brez glutena” in tiste pri katerih seznama sestavin ni mogoče preveriti.
Izogibajte se cvrtju brezglutenske hrane v olju v katerem so že prej cvrli izdelke, ki vsebujejo gluten. Enako velja za pripravo drugih jedi.
Previdnost je potrebna pri izboru jedi v barih in restavracijah (krompirjeve omlete lahko vsebujejo gluten, ocvrt krompir, narejen v fritezah v katerih cvrejo tudi krokete in panirane jedi, omake, so lahko zgoščene z moko…). Preden jih zaužijete, preverite način njihove priprave in sestavine.

Povežite se z društvom za podporo osebam s celiakijo v vašem kraju, ki vam lahko nudi potrebno socialno in strokovno podporo.

Zdravila za celiakijo ni, zato je potrebno gluten dosledno izločiti iz prehrane.

  • 16,49 Dodaj v košarico

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0