Celulit Splt

Celulit

Celulitis je akutna bakterijska okužba kože in podkožnega tkiva, ki lahko nastane kot posledica rane, opekline, ureznine, pikov insektov in podobno. Celulitisa ne smemo zamenjevati s celulitom.

Celulit običajno opisujemo kot kožo z videzom “pomarančne lupine”. Celuliti ni bolezen,  je pa estetski problem. Nasveti naravne medicine, ki jih boste brali na tej strani, se nanašajo na to težavo.

Pri celulitu nastanejo spremembe v površinski teksturi podkožnega tkiva. Vzrok je zastali obtok v podkožnem vezivnem tkivu, tvorba edemov okrog maščobnih celic, čemur sledi fibroza in nastanek celičnih poškodb.

Vzroki za nastanek celulita:

Na nastanek celulita vplivajo dednost, krvni obtok, ženski hormoni, povečana količina estrogena, slabše delovanje ščitnice, stres, slabši venski in limfni pretok, nepravilna prehrana, kajenje, sedeči način življenja….

4 stopnje razvoja celulita:

 1.  stopnja je edematozna faza, za katero sta značilna slab limfni in venski pretok. Ker tekočina zastaja, okrog maščobnih celic nastanejo edemi. Koža je že na videz manj elastična.
 2. stopnja je edem-fibrozna faza, za katero so značilne motnje cirkulacije in povečanje edemov, ki pritiskajo na konjunktivna vlakna in živce, kar lahko povzroči bolečino. Kot reakcija nastane večje število povečanih mrežastih vlaken okrog kapilar in maščobnih celic. Koža je še bolj pastozna in z vidnimi nabreklinami v katerih zastaja tekočina.
 3. stopnja je fibrosklerotična faza: prejšnje spremembe so poslabšane, vidni so podkožni vozlički. Sledi degeneracija kolagena, ki tvori brezoblične bloke, ki zapirajo maščobne celice. Vse to vodi v izgled kože kot “pomarančne lupine“. Nastane več edemov in oseba občuti več bolečine ob dotiku. Koža je zaradi pomanjkanja cirkulacije hladna in bleda.
 4.  stopnja je sklerotična faza, pri kateri se zaradi večjega stiskanja žil in živcev spremeni preskrba tkiv s hranilnimi snovmi. Vozlički so združeni skupaj in povečani, da se prekrivajo in tvorijo tršo plast kot v prejšnjih stopnjah.

Splošni ukrepi za zmanjšanje celulita

 • Prehrana z več sadja in zelenjave. Zdrava mešana prehrana, ki vsebuje tudi stročnice in polnozrnata žita (kruh, testenine, riž), ribe, pusto meso in jajca ter posnete mlečne izdelke.
 • Sadje vsebuje vodo, vitamine in minerale. Vlaknine iz sadja in zelenjave pomagajo k redni prebavi in lažjemu izločanju blata. Ker sadje in zelenjava vsebujeta malo kalorij, jih lahko zaužijemo večje količine.
 • Izogibajte se uživanju rdečega mesa, drobovine, predelane ali konzervirane hrane, sladkorja, nasičenih in trans maščob, kave, alkohola in kajenja.
 • Pri pripravi hrane izberite kuhanje na pari, v pečici, zelenjavo uživajte tudi surovo. Hrane ne cvrite in ne dodajajte mastnih omak. Solite zmerno.
 • Jogurt vsebuje dobre bakterije, ki podpirajo delovanje črevesja.
 • Pijte veliko tekočine. Voda je  bistvenega pomena za telo. Popiti bi jo morali med 1,5 do 2 litra na dan. Tudi zelenjavne juhe in sokovi ter sveže stisnjeni ​​naravni sokovi in čaji so zelo primerni napitki. Iz zelene, čebule, pora, peteršilja in borage si lahko pripravimo redko čistilno juho, ki jo pijemo tekom dneva.
 • Vsaj tri dni na teden pol ure telovadite (plavanje, tek, kolesarjenje, hitra hoja).  Telovadbi dodajte vaje za spodnji del telesa: počepe, trebušnjake.
 • Ne nosite tesnih oblačil, pri sedenju ne prekrižajte nog, saj vse to ovira cirkulacijo.
 • Če je potrebno zmanjšati telesno težo, poskrbite za to.
 • Zmanjšajte stres in obvladajte tesnobne občutke. Naučite se sprostitvenih tehnik, dihalnih tehnik, joge, tai chi…
 • Pomagajo tudi hidroterapija, limfna drenaža, mezoterapija, akupunktura.

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0