V večini primerov je ciroza jeter posledica alkoholizma in takrat govorimo o alkoholni jetrni cirozi. Drugi možni vzroki so virusne okužbe (hepatitis), primarna biliarna ciroza, hemokromatoza, primarni sklerozantni holangitis, Wilsonova bolezen.
Ciroza jeter je kronična bolezen, pri kateri gre za fibrozno spremembo zgradbe jetrnega tkiva, ki ji sledi vozličasta regeneracija. Celice jeter se namreč na poškodbe odzovejo z brazgotinjenjem. To vodi k nezmožnosti jeter, da opravljajo svojo funkcijo.
Sprva se pojavijo naslednji simptomi: pomanjkanje apetita, utrujenost, slabost, izguba teže. V poznejših fazah pa se lahko pojavijo krvavitve v prebavila, zlatenica (rumeno obarvanje kože in sluznic), nabiranje tekočine v trebuhu, otekanje spodnjih okončin, endokrinološke motnje, pri ženskah izguba menstruacije, pri moških impotenca in povečanje prsi, pajkaste žile na koži.
Splošni ukrepi pri poškodbah jeter zaradi uživanja alkohola:
- Popolno izogibanje alkoholnim pijačam – abstinenca.
- Uravnotežena prehrana: izogibanje hrani, ki obremenjuje delovanje jeter.
Priporočena živila:
- Sadje in zelenjava, najbolje ekološke pridelave, ki zagotavljata potrebne vitamine, minerale in antioksidante. Najbolj priporočljive rastline so artičoka, pegasti badelj, čebula, redkev, vodna kreša, zelje.
- Rastlinske beljakovine so bolj primerne od beljakovin živalskega izvora. Vse stročnice, še posebej soja, so dober vir rastlinskih beljakovin. Primerne so tudi beljakovine iz mleka. Prav tako se priporoča pivski kvas, ki je vir beljakovin in vitaminov skupine B.
- Kompleksne ogljikove hidrate (polnozrnate žitarice, krompir, kruh …) jetra zlahka presnavljajo.
- Oljčno in avokadovo olje ter oreški zagotovijo telesu potrebne nenasičene maščobne kisline.
- Lahko se odločite za posebno spomladansko sezonsko kuro iz nešpelj (Mespilus germanica), ki traja dva do tri dni. Vsak dan namesto glavnih obrokov pojejte 1–2 kg nešpelj. Nešplje so dober dekongestiv.
Odsvetovana živila:
- Maščobe, suhomesnati izdelki, morski sadeži, smetana, maslo, sir, živalske beljakovine, predelana živila.
- Hrana, pečena na žaru, pražena ali ocvrta.
- Treba je omejiti porabo soli, saj lahko povzroča zastajanje vode.
- Obroke hrane je priporočljivo razdeliti v več manjših tekom dneva, da ne obremenjujemo jeter.
- Poskrbite za redno prebavo, da ne pride do zaprtja.
- Ne jemljite zdravil brez posveta z zdravnikom, saj se večina zdravil presnavlja v jetrih, kar jetra dodatno obremenjuje.
- Izogibajte se izpostavljanju strupenim snovem (izpušni plini, bencin, topila itn.)