Košarica
Revesni Paraziti

Črevesni paraziti

Črevesni paraziti so organizmi, ki se naselijo v človeškem črevesju, to pa povzroča nelagodje in v nekaterih primerih bolj ali manj resno škodo za zdravje. Pogosti so pri otrocih, ki si roke velikokrat dajejo v usta in si jih pred jedjo ne umijejo. Lahko pa se širijo tudi z uživanjem slabo opranega sadja in zelenjave.

Najpogostejši črevesni paraziti v našem okolju so:

PODANČICA (Enterobius vermicularis) ali otroška glista

So bele, tanke, manj kot 1 cm dolge gliste. Najpogosteje se prenašajo s slabo opranimi rokami, s katerimi se dotikamo ust. Okužbe se hitro prenašajo v skupinah otrok. Gliste živijo v zadnjem delu tankega črevesja in na začetku debelega črevesja. Ponoči samičke ležejo jajčeca okrog anusa. To povzroča srbenje. Okužena oseba se praska in tako poskrbi za ponovno samookužbo. Jajčeca se lahko prenesejo na spodnje perilo, pižamo, rjuhe, tla, predmete in hrano.

Simptomi, pri katerih lahko pomislite na okužbo s podančico:

 • srbenje ponoči na analnem področju,
 • bruksizem (neprostovoljno škripanje z zobmi ponoči),
 • nespečnost,
 • nočno prebujanje,
 • praskanje lahko povzroči draženje kože,
 • pri deklicah in ženskah lahko povzroči vaginitis.

Sledove glist lahko opazite v blatu ali pa na lepilnem traku, ki ga ponoči ali zjutraj nalepite na kožo okrog anusa, na katerega se prilepijo gliste in jajčeca (včasih je vidno le z mikroskopom).

ASCARIS – navadna človeška glista

Ascaris (Ascaris lumbricoides) imenujemo tudi navadna človeška glista. Gliste živijo v tankem črevesju in lahko merijo med 10 in 25 cm. Jajčeca se izločajo z blatom in tako onesnažijo vodo, hrano, zemljo in predmete. Okužba se največkrat pojavi pri ljudeh s slabo higieno in na območjih s slabimi sanitarnimi pogoji. Bolezen se širi z zaužitjem jajčec, s kontaminirano hrano ali vodo, prek stika rok z okuženimi predmeti in osebami.

Simptomi:

Pri otrocih lahko povzroči izgubo apetita, izgubo telesne teže, razdražljivost, bolečine v trebuhu, drisko, ki se izmenjuje z zaprtjem, zaostajanje v rasti, srbenje analnega področja in nosu, koprivnico.

Pri odraslih lahko nastopijo tudi asimptomatski znaki, ki pa so redki. Lahko pride do vdora vode v pljuča ali črevesne zapore.

Splošni ukrepi v obeh primerih okužb s črevesnimi paraziti:

Za lajšanje srbenja lahko pripravite sedeče kopeli ali večkrat na dan očistite območje okoli anusa s poparkom iz katerekoli od naslednjih rastlin: nepozebnik, leska, fumaria, ognjič, repinec.

Glina: Zjutraj popijte vodo in glino (na začetku pol čajne žličke gline raztopimo v kozarcu vode in pustimo, da se usedlina poleže). Prve dni popijte samo vodo, kasneje pa vodo in glino.

Obkladki z glino na spodnjem delu trebuha lahko pomagajo pregnati parazite.

Pripravki s česnom:

 • Narežite tri stroke česna na majhne koščke. V kozarčku jih prelijte z vrelo vodo in pustite čez noč. Zjutraj na tešče popijte. Koščke česna lahko tudi pojeste ali poiščete že pripravljene standardizirane pripravke.
 • Skuhajte štiri cele stroke česna v četrtini litra polnomastnega mleka. Pustite stati in po potrebi sladkajte z medom ali rjavim sladkorjem. Topel napitek pijte pred spanjem 8 dni. Na večer devetega dne uporabite enak, vendar nesladkan pripravek za klistir. Vzemite tudi odvajalo: odrasli krhliko ali seno, otroci pa magnezijev karbonat.

Pripravki z bučnimi semeni:

 • Vsak dan pojejte žličko semen z medom, dokler paraziti ne izginejo.
 • Olupite in strite 200–400 g bučnih semen (do 800 g pri odraslih). Dodajte med ali rjavi sladkor in naredite pasto, ki jo razdelite na tri enake dele. Prvi del pojejte za zajtrk, drugega za kosilo in zadnjega za večerjo. Ne jejte druge hrane tekom dneva, razen korenja, ki prav tako pomaga odpraviti parazite. Pripravite odvajalni čaj s krhliko ali senom. Uro po zadnjem odmerku bučnih semen popijte ta odvajalni čaj. Pri otrocih je bolje uporabiti magnezijev karbonat. Pred začetkom tega postopka je treba biti tešč približno 12 ur. Zadnji obrok zaužijte večer pred postopkom. V tem obdobju lahko pijete samo vodo. Če je potrebno, lahko postopek čez 2 ali 3 dni ponovite.

Drugi pripravki:

 • Pet dni zapored na tešče popijte pol kozarca zeljnega soka.
 • Na tešče popijte sok papaje, ki ste mu dodali enak del medu.
 • Notranji beli deli, ki ločujejo zrna granatnega jabolka, vsebujejo alkaloide, ki delujejo proti parazitom.

Preizkusite Česen kompleks brezalkoholne kapljice

Česen kompleks brezalkoholne kapljice so naravna rešitev proti črevesnim parazitom. Primerne so tako za odrasle in otroke, kot za starostnike. Kapljice ne vsebujejo glutena, sladkorja ali alkohola.

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki