Shutterstock 68484634 Depresija

Depresija

Za depresijo so značilne motnje razpoloženja. Posameznik občuti žalost, pomanjkanje zaupanja vase, ima nizko samozavest, slabo koncentracijo, je neodločen, izgubi  zanimanje za okolico. Ne najde več veselja in užitka v stvareh in odnosih. Občuti brezup in nemoč. V hujših primerih se lahko pojavljajo misli na smrt in samomor, razmišljanja o ničvrednosti, preganjavica, kar lahko vodi poslabšanje zdravstvenega stanja.  Depresijo pogosto spremljajo tudi fizičnimi simptomi, kot so utrujenost, anoreksija in bulimija, nespečnost, pri ženskah so lahko prisotne motnje v ciklusu mesečnega perila,  izguba telesne teže, izguba želje po spolnosti ali impotenca.

Depresija se pojavi večinoma zaradi prepleta:

 • bioloških dejavnikov (dednost, spremembe možganskih živčnih prenašalcev – nevrotransmitorjev, kot so serotonin, dopamin, noradrenalin, ali zaradi hormonskih sprememb),
 • psihosocialnih dejavnikov (stres na delovnem mestu ali na splošno v življenju, težave v partnerskih odnosih) in
 • osebnostnih dejavnikov.

Redkeje je lahko depresija povezana z določenimi boleznimi, kot so Parkinsonova bolezen, multipla skleroza, revmatoidni artritis.

Depresije v grobem delimo na tri tipe:

 • hude depresije, kjer prevladujejo dedni dejavniki in je vpliv zunanjih dejavnikov manjši,
 • reaktivna depresija, ko gre za slabo prilagoditev na zunanje stresne okoliščine (izguba ljubljene osebe, težave na delovnem mestu ali pri zaposlitvi) in
 • distimija, ki je bolj povezana z načinom življenja osebe in vplivi dolgotrajnega stresa.

Splošni ukrepi: 

 1. Prehrana mora biti uravnotežena, da se izognemo pomanjkljivemu vnosu določenih vitaminov in mineralov.
 • Določena živila vsebujejo hranila, ki lahko izboljšajo razpoloženje ljudi, ki trpijo zaradi depresije.
 • Triptofan je aminokislina, ki je  predstopnja aminoserotonina, nevrotransmiterja, povezanega z občutki uravnoteženosti, blagostanja in sreče. Ima tudi analgetični učinek (vpliva na zaznavo intenzivnosti bolečine), pomemben pa je tudi za spanje in pri spolnih odnosih.
 • Vir triptofana so kivi, banane, ananas, kakav v prahu, meso, suho sadje.
 • Omega 3 maščobne kisline: Uživanje prinaša številne koristi, kot so več serotonina in izboljšanje depresivnih simptomov. Najdemo jih v ribah (losos, skuša, slanik, tuna, sardine), v lanenih in chia semenih ter v oreških.
 • Ogljikovi hidrati povečajo dostopnost triptofana za možgane, zato jih je za večjo proizvodnjo serotonina priporočljivo vključiti v vse obroke. Polnozrnate žitarice in rjavi riž vsebujejo tudi minerale in vitamine (zlasti skupine B).
 • B vitamini: Potrebni so za pravilno delovanje živčnega sistema. Pivski kvas je dober vir.
 • Izogibajte se kofeinu, poživljajočim pijačam in alkoholu, kajenju in živilom z nasičenimi maščobami in rafiniranim sladkorjem.
 1. Redno telovadite: S tem lahko olajšate številne telesne in čustvene simptome, ki jih povzroča depresija. Med telesno vadbo nastaja serotonin in druge snovi, na primer endorfini, ki ugodno vplivajo na razpoloženje. Druženje s prijatelji ali vključitev  v kakšno skupinsko športno aktivnost (hoja, pohodništvo, kolesarjenje, plavanje …) pomaga premagati izolacijo, ki je pogosto težava depresivnih ljudi.
 2. Pojdite na sonce: Ultravijolični žarki povečuje proizvodnjo serotonina. Sonce prispeva k vitalnosti, krepi telo in izboljša kakovost spanja.
 3.  Poskrbite za aktivno življenje in motivacijo. Poiščite hobi, ki vam je všeč: zbirateljstvo, ustvarjanje, glasba, naredi sam, vrtnarjenje, učenje tujih jezikov, notranje oblikovanje, slikarstvo, ples …
 4. Glasbena terapija: Zdravilni učinki glasbe so znani že od nekdaj. To obliko terapije izvajajo za to usposobljeni terapevti na podlagi znanstvenih dognanj. Trenutno potekajo raziskave o uporabi te terapije za izboljšanje simptomov in posledic nekaterih telesnih ali duševnih bolezni in za izboljšanje kakovosti življenja ljudi na splošno.
 5. Akupunktura: Izvajajo jo posamezniki, ki so za to posebej usposobljeni. Lahko se kombinira s fitoterapijo – terapijo z zdravilnimi rastlinami.
 6. Če je potrebno, se posvetujte s psihologom ali psihiatrom.
 7. Osebe, ki jemljejo zdravila (antidepresive), zdravljenja ne smejo prekiniti nenadoma. Prekinitev jemanja zdravil naj poteka postopoma in pod zdravniškim nadzorom.

Sorodni članki

Comments are closed.

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0