bolna deklica

Bronhitis

Pri bronhitisu gre za vnetje sluznice bronhijev, ki ga povzročajo virusne ali bakterijske okužbe. Cigaretni dim in onesnažen zrak prispevata k pojavu teh težav tudi pri nagnjenosti k alergijam. Težave so pogostejše v  hladnejšem delu leta in so v nekaterih primerih lahko tudi posledica slabo pozdravljenega prehlada.

Bronhitis se lahko razvije sočasno z nekaterimi srčnimi ali pljučnimi boleznimi  (emfizem, tuberkuloza, bronhialna astma, pljučnica in podobno).

Akutni bronhitis kot posledica virusne ali bakterijske okužbe se običajno pozdravi v 15–20 dneh. V nekaterih primerih pa lahko kašelj traja več dni ali tednov po okužbi.

Kronični bronhitis je povezan z izpostavljenostjo dražečim nespecifičnim elementom, ki motijo dihala. To so lahko mikroorganizmi, cigaretni dim, onesnažen zrak … Povzročajo bronhialne motnje, kot so celično luščenje kože, fibroza in hiperplazija gladkih mišic. Kronični bronhitis traja dlje od akutnega in se pogosto ponavlja.

Simptomi pri bronhitisu: produktivni kašelj, oteženo dihanje, boleč kašelj in sikajoč oz. piskajoč zvok med dihanjem zaradi obstrukcije dihalnih poti in vnetja. To lahko spremljajo povišana telesna temperatura, slabo počutje in bolečine v mišicah.

Splošni ukrepi pri bronhitisu:

 • Počitek v akutni fazi.
 • Izogibajte se izpostavljenosti škodljivim dejavnikom, kot so cigaretni dim, onesnaženost zraka in podobno.
 • Pijte veliko tekočine (2–3 litre na dan).  Primerna hidracija olajša izkašljevanje. Primeren je čaj iz zdravilnih rastlin, ki ugodno delujejo na dihala: timijan, evkaliptus, slez. Lahko ga sladkate z medom.
 • Izogibajte se nenadnim spremembam temperature ali izpostavljenosti hladnemu in mokremu vremenu.
 • Uporabljajte vlažilce prostora, ki jim lahko dodate nekaj kapljic eteričnega olja (evkaliptus, ožepek, bor, origano, timijan).
 • Grejte prsni koš s termoforjem, ogrevalno blazino ali električno odejo.
 • Jejte veliko sadja in zelenjave. V času bolezni iz prehrane izločite mleko, ker povzroča večje izločanje sluzi.
 • Propolis je znan po antimikrobnem, protivnetnem delovanju. Poleg tega povečuje obrambne sposobnosti telesa.
 • Higienski  ukrepi, s katerimi  se izognete okužbi, so umivanje rok, uporaba maske v primeru prehlada.
 • Antibiotike uporabljajte le, če gre za dokazano bakterijsko okužbo.  Antibiotiki niso učinkoviti proti virusom.
 • V nekaterih primerih, zlasti pri bolnikih s kroničnim bronhitisom ali drugimi pljučnimi boleznimi,  kjer se sluz težko izloča, lahko  izvajate naslednje: perkusija (nežno udarjanje po hrbtu v višini pljuč) in postularna (položajna) drenaža.

Sorodni članki

Comments are closed.

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0