Erektilna Disf

Erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija je nezmožnost doseganja ali ohranjanja zadovoljive erekcije med spolnim odnosom. Običajno se pojavi samostojno, lahko pa jo spremljajo tudi druge spolne motnje.  Gre za motnjo, ki negativno vpliva na kakovost življenja številnih  moških.

Lahko je posledica fizičnih (alkoholizem, sladkorna bolezen, bolezni na področju spolovil, motnje krvnega obtoka, neželeni učinki zdravil itn.) ali psiholoških dejavnikov, ki so najpogostejši. Običajno je povezana s stresom. Impotenca je lahko tudi opozorilni znak za bolezni srca.

Splošni ukrepi pri erektilni disfunkciji:

Poiskati je treba dejavnike tveganja ali organske vzroke, ki lahko vplivajo na razvoj erektilne disfunkcije: alkoholizem, sladkorna bolezen, spolne bolezni, srčno-žilne bolezni,  zdravila itn.

Preučiti je treba tudi psihološke dejavnike, ki so najpogostejši vzrok za težave: pomanjkanje zanimanja za spolnega partnerja, frustracije, nizka samozavest, zakonski prepiri, utrujenost … V teh primerih lahko pomaga psihoterapija, vedenjska terapija, zdravljenje anksioznosti in depresije ter partnersko svetovanje v primeru disfunkcionalnih odnosov.

Zelo pomembno je, da se prizadeta oseba umiri in pridobi prave informacije. Erektilna disfunkcija ni neizogiben ali nerešljiv problem. V sodelovanju z zdravnikom ali terapevtom lahko med različnimi možnostmi spopadanja s težavo izberite tisto, ki vam najbolj ustreza.

  • V terapevtski proces je treba vključiti tudi bolnikovega partnerja.
  • Če za nastanek težave ni organskega vzroka, je treba bolnika pomiriti in svetovati, da opravi laboratorijske in druge preglede.
  • V nekaterih primerih zadostuje že odkrit pogovor in ustrezne informacije, ki ovržejo strahove in pomagajo ponovno vzpostavi zaupanje med parterjema.
  • V prehrano je priporočljivo vključiti nekatera živila in zdravilne rastline, med drugim sibirski ženšen, oves, sabljasti triplat ali grško seno, pšenične kalčke, živila bogata s cinkom: ostrige, školjke, rdeče meso, stročnice, oreščke, jajčevce, beluše, banane in fige. Med afrodiziake sodijo tudi nekatere začimbe, npr. cimet, ingver, muškatni orešček.
  • Pomagata lahko tudi akupunktura in telesna vadba.
  • Kopel: bide ali večjo posodo napolnite z mrzlo vodo. Bodite oblečeni od pasu navzgor, spodnji del trebuha, genitalije in noge so goli. Prostor naj bo primerno ogret. Sedite na rob bideja. S krpo ali gobo, namočeno v mrzlo vodo, 10 do 15 minut polivajte spolovila, anus in spodnji del trebuha. Potem se temeljito obrišite. Pomembno je, da kopel naredite na tešče, ena do trikrat na dan pred obroki.

Če je treba, se za morebitno zdravljenje posvetujte s specialistom. Na voljo so  zdravila, protetični pripomočki in podobno.

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0