Kopičenje plinov v prebavnem traktu, bodisi v želodcu ali črevesju, povzroča napihnjenost. Prekomerno nastajanje plinov, ki se ne izločijo, lahko povzroči akutne močne bolečine v trebuhu. Posledica kopičenja plinov je lahko tudi neprijeten občutek teže, ki ga spremljajo blažje bolečine.
Kljub temu, da je pojav zelo neprijeten, običajno ni posledica hudih boleznih. Najpogosteje je posledica slabih navad ali neprimernega izbora hrane, ki napenja, ter pijače, denimo gaziranih pijač. Pri hitrem hranjenju oseba pogoltne preveč zraka, kar povzroča napenjanje. Tudi prenajedanje škodi. Določena živila lahko povzročajo težave, ker so bogata s težko prebavljivimi vlakninami, težave pa so lahko tudi posledica intolerance na določena živila, na primer laktozo v mleku.
Zaprtost prav tako povzroča nastanek plinov, zato je treba poskrbeti za dobro prebavo.
V določenih primerih je napenjanje lahko simptom bolezni, npr. sindroma razdražljivega črevesja, divertikuloze ali pa gre le za pomanjkanje prebavnih encimov.
Splošni ukrepi pri napihnjenosti:
- Prehranjevanje v mirnem okolju, brez skrbi in brez motečih dejavnikov (TV, branje …). Počasno in temeljito žvečenje hrane, saj se prebava začne že v ustih.
- Manjša uporaba živil, ki napenjajo: stročnice, zeljnice (cvetača, zelje in sorodna zelenjava). Živilom, ki napenjajo, je priporočljivo dodajati začimbe, kot so origano, timijan, komarček, kumina ipd., saj napenjanje omilijo in obenem dajo pripravljenim jedem svojevrsten okus.
- Če jedi kuhate z zelišči, kot so origano, timijan, komarček, kumina, jih lažje prebavite, jedem pa dajo tudi svojevrsten okus.
- Stročnice so lažje prebavljive, če jih uživamo v obliki pireja – spasirane.
- Med obrokom se izogibamo pitju večjih količin tekočine.
- Po jedi ni priporočljivo jesti sadja, saj začne v želodcu vreti (fermentirati).
- Izogibajte se pijačam, ki napenjajo, kot so gazirane pijače, in pijačam, ki poživljajo (kava, čaj, Coca Cola).
- Izognite se zaprtju. K temu pripomore hrana, bogata z vlakninami. Če vam takšna hrana povzroča napenjanje, jo uvajajte postopno, začenši z manjšimi količinami.
- Izogibajte se težki, mastni in močno začinjeni hrani. Hrano pripravljajte na preprost način.
- Priporočljivo je, da se prehranjujete petkrat dnevno.
- Določeni aditivi, kot je npr. sorbitol v žvečilnih gumijih ali osvežilnih pijačah, lahko povzročajo napenjanje, zato se jim izognite.
- Masaža trebuha v smeri urinega kazalca ali tople obloge na trebuhu lahko olajšajo bolečine v tem predelu.
- Po jedi ni priporočljivo ležati, saj se plini iz želodca tako še bolj kopičijo v črevesju.
- Izogibajte se bombonom, žvečilnim gumijem in kajenju, saj pri tem požirate veliko zraka.
- Kavo, tudi brezkofeinsko in pravi čaj nadomestite z zeliščnimi čaji iz kumine, komarčka, mete, janeža, koriandra, kamilice ali podobnih zelišč s pomirjajočim, karminativnim učinkom.
- Priporočljive so vaje, ki krepijo mišice trebuha, in obleke, ki v pasu niso preveč ozke.
- Priporočljivo je, da raziščete in izločite naslednje bolezni, ki bi lahko bile vzrok za napenjanje: razjeda na želodcu ali dvanajsterniku, sindrom razdražljivega črevesja, nepravilno delovanje mišic požiralnika ali mišic ob vhodu v želodec.