Meni
Logotip Soria NaturalŠt. izdelkov: 0 | Skupaj: 0,00 

Gastritis

shutterstock_435012367_gastritis

Gastritis je vnetje želodčne sluznice, ki je lahko akutne ali kronične narave.

Lahko je posledica okužbe z bakterijo Helicobacter pylori ali se pojavi zaradi jemanja določenih nesteroidnih protivnetnih zdravil (aspirin, ibuprofen), uživanja alkohola, zaužitja jedke snovi, kroničnega refluksa žolča iz dvanajsternika ali stresa, ki povečuje izločanje želodčne kisline.

Vzrok pa je lahko avtoimune narave, in sicer v primeru perniciozne anemije, pri kateri je zaradi pomanjkanja intrinzičnega faktorja v želodcu zmanjšana absorpcija vitamina B12.

Simptomi se razlikuje od osebe do osebe in lahko vključujejo bolečine v predelu trebuha, slabost, bruhanje, zgago, slabo prebavo, izgubo teka, napenjanje.

Splošni ukrepi pri vnetju želodčne sluznice:

  • Poiskati vzrok in ga zdraviti.
  • Izogibajte se snovem, ki delujejo dražilno na želodčno sluznico, kot so tobak, kava, alkohol, zdravila.
  • Izogibajte se stresu in naučite se tehnik sproščanja, da bi imeli bolj uravnoteženo življenje. Za več informacij si oglejte poglavje Stres.

Prehranski nasveti:

  • Priporoča se uravnotežena, lahko prebavljiva hrana. Izogibajte se maščobam, pikantni in ocvrti hrani. Hrano pripravljajte na način, pri katerem ni treba dodajati maščob; hrano skuhajte, dušite, pripravite na sopari ali v pečici.
  • Prvih nekaj dni se priporoča, da uživate lahko hrano, kot je na vodi kuhan riž, zdrob, pire krompir, kuhana riba, mehko kuhana jajca ali jajca na oko, mladi sir ipd.
  • Izogibajte se jedem, ki lahko delujejo dražilno: začimbe, pikantne jedi, nasitne jedi, zelo vroče ali zelo hladne jedi, gazirane pijače, alkohol, kava, pravi čaj, suhomesnati izdelki, prekajena hrana, soljene ribe ipd.
  • Izogibajte se jedem iz paradižnika (omake, sokovi) in soku iz citrusov, saj lahko povzročijo nelagodje v želodcu.
  • Priporoča se, da oseba sama ugotovi, katera hrana ji škoduje, da se ne izogiba določenim jedem po nepotrebnem.
  • Jejte počasi, hrano dobro prežvečite, da se zmeša s slino. Tako omogočite želodcu, da ima manj dela s prebavljanjem hrane.
  • Jejte manjše obroke; štiri do pet dnevno.
  • Po jedi se priporoča počitek vsaj 20 minut.
  • Priporoča se, da en teden vsak dan na tešče spijete kozarec soka, ki ga pripravite iz treh do štirih korenčkov in polovice surovega krompirja (naj bo dobro opran).
  • Ne priporoča se uživanja mleka ali sode bikarbone (antacid), ker imata povratni učinek. Sprva res učinkujeta kot nevtralizator želodčne kisline, vendar se nato izločanje želodčne kisline poveča. Kalcij v mleku neposredno spodbuja izločanje kisline.
Deli na
Sorodne težave