Shutterstock 193519934 Gripa

Gripa

Gripa je akutna respiratorna bolezen, ki jo povzročajo različne skupine virusov, virus influence A, B in C. Gripa je zelo nalezljiva bolezen, ki se širi kot epidemija. Pogostejša je v hladnejšem delu leta.

Gripa se prenaša s človeka na človeka s kapljicami sline in nosnih izločkov, ki jih bolna oseba izloča med kašljanjem, kihanjem in govorjenjem. Viruse tako lahko neposredno inhalira druga oseba ali pa se razširijo po zraku v prostoru ali na površini predmetov.

Inkubacijska doba je dva dni – to je čas, ki je pretekel od stika z osebo, ki je okužena z virusom, in pojavom bolezni. Po dveh dneh se nenadoma pojavijo značilni znaki in simptomi gripevisoka vročina, kašelj (običajno suh), bolečine v žrelu, glavobol, kihanje, bolečine v mišicah in izcedek iz nosu. V nekaterih primerih tudi slabost z bruhanjem.

V večini primerov po enem tednu in simptomatskem zdravljenju vsi simptomi izginejo. Sledi lahko še utrujenost kakšen teden dni. Pri določenih skupinah ljudi pa lahko gripa povzroči dodatne zaplete. Ogroženi so starostniki, otroci, mlajši od dveh let, osebe z boleznimi srca, ledvic, pljuč, jeter, metabolnim sindromom ali imunosupresivnimi boleznimi.

Splošni ukrepi pri gripi:

Najboljši način je preprečiti okužbo. Upoštevajte preproste higienske ukrepe in okrepite imunski sistem. Jejte zdravo hrano, pijte veliko tekočine, zagotovite dovolj spanja. Ne kadite in ne pijte alkoholnih pijač.

Ukrepi med boleznijo:

 • Splošen počitek, redni obroki.
 • Sadje in zelenjava, ki so vir vitaminov A in C, beta karotena, cinka in drugih antioksidantov. Pijte veliko sokov iz citrusov, ker so bogati z vitaminom C.
 • Pijte veliko tekočine: voda, sokovi, čaji.  Tekočina mehča sluz in pospešuje njeno izločanje. Pri povišani telesni temperaturi in potenju je pomembno nadomeščanje izgubljenih tekočin.
 • Nekatera živila, ki so zelo koristna: česen in čebula, limonin sok z medom, redkev, por ali boraga.
 • Uporaba izparilnika ali vlažilca zraka z eteričnimi olji (evkaliptus, timijan, ožepek, niaouli) za podporo dihalom in višjo vlago v prostoru. Eterična olja lajšajo  kašelj in delujejo antiseptično.
 • Za lajšanje simptomov zamašenega nosu: spiranje s toplo slano vodo ali fiziološko raztopino.
 • Nosnih kapljic in inhalatorjev ne delite z drugimi družinskimi člani, saj se tako prenašajo virusi.
 • Visoko vročino lahko znižate s pomočjo hladnih kopeli ali pa s hladnimi obkladki na čelu, prsih in trebuhu. Krpe namočite v hladno vodo in pripravite obkladke.
 • Antibiotiki niso potrebni, z izjemo primerov, ko gre za bakterijsko okužbo.
 • Roke pogosto umivajte z milom in vodo. Umivajte jih najmanj eno minuto.  Obvezno jih umijte pred in po obroku, po uporabi stranišča, po stiku z bolno osebo ali z osebo, ki kašlja in kiha. V primerih, ko v bližini ni vode, uporabite robčke z alkoholom.
 • Ko kašljate, si pokrijte usta in nos z robčkom ali rokavom.
 • Izogibajte se prijemanja predmetov (očal, jedilnega pribora in drugih predmetov za vsakdanjo rabo), ki so bili v stiku z bolnimi  osebami.
 • Izogibajte se poljubljanju in/ali tesnim stikom. S tem preprečite okužbo zdravih ljudi.
 • Prezračite in redno čiste sobe (z običajnimi čistili). Večkrat obrišite površine pohištva in kljuke, kjer lahko virusi preživijo tudi nekaj ur ali dni.

Ukrepi za preprečevanje okužbe z virusom gripe:

Preprečevanje gripe je še posebej pomembno pri osebah s povečanim tveganjem za zaplete. Gre predvsem za kronične bolnike, osebe z oslabljenim imunskim sistemom in starejše.

Cink, baker, beta karoten, vitamini C, E, B12 in folna kislina so potrebni za pravilno delovanje imunskega sistema.

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0