Elodec Encimi Te Ka Prebava Encijan Soria Natural

Holesterol in trigliceridi – povišan

POVIŠANE MAŠČOBE V KRVI  (HIPERHOLESTEROLEMIJA IN HIPERTRIGLICERIDEMIJA)

Motnja presnove maščob se kaže kot povišana količina holesterola in / ali trigliceridov v krvi.

Holesterol in trigliceridi nastajajo v jetrih. V telo pa jih vnašamo tudi z določeno hrano.

Povišane maščobe v krvi so pomemben dejavnik tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja. Čeprav imajo negativno konotacijo, holesterol in trigliceridi niso slabi. V telesu imajo pomembno vlogo.

Holesterol je pomembna sestavina celičnih membran. Uravnava prepustnost in fluidnost membrane.

Pomemben je tudi za tvorbo žolča, ki je shranjen v žolčniku in pomaga prebavljati maščobe in lipidotopne vitamine A, D, E in K.  Holesterol je poglavitni prekurzor v sintezi vitamina D in številnih hormonov (kortizol, aldosteron, spolni hormoni). Je tudi sestavina živčnih ovojnic.

Maščobe so v krvnem obtoku vezane na posebne beljakovine, lipoproteine. Najpomembnejši je HDL ali “dober holesterol”, ki preša holesterola v jetra in prepreči nalaganje v žilah.  LDL ali “slab holesterol”  pa prenaša holesterol iz jeter v druga tkiva. Če imamo povišane vrednosti LDL holesterola, se lahko nalaga v arterijah in tvori aterosklerotične plake.

Zelo poenostavljeno lahko povišane maščobe v krvi razvrstimo v dva segmenta: povišan holesterol, povišane trigliceride v krvi in mešano hiperlipidemijo, ko sta povišana holesterol in trigliceridi.

Vzroki za povišan holesterol in trigliceride v krvi:

  • genetska preddispozicija,
  • prehrana z veliko nasičenih maščob,
  • debelost,
  • uporaba zdravil (kortikosteroidi, kontraceptivi, beta blokatorji),
  • določene bolezni (nefrotski sindrom, hipotiroidizem, dekompenzirano diabetes, anoreksija nervoza).
  • Kajenje.
  • Premalo gibanja.
  • Prekomerno uživanje alkohola.

Simptomi povišanega holesterola:

• Povečane vrednosti maščob v krvi običajno ne povzročajo akutnih simptomov.
• Zelo redko pa lahko visoka raven trigliceridov povzroči pankreatitis, vnetje trebušne slinavke.
• Na vekah, pod očmi ali v tetivah lahko nastanejo ksantomi, rumene podkožne tvorbe iz maščob.

Odlaganje holesterola v arterijah vodi do ateroskleroze in razvoj srčno-žilnih bolezni.

Splošni ukrepi in  prehranska priporočila za ohranjanje normalne ravni holesterola v krvi:

  • Raznolika prehrana, ki vključuje veliko sadja, zelenjave, riža in polnozrnatih žitaric. Pojejte vsaj 2 sadeža na dan.
  • Izbirajte polnozrnate izdelke (kruh, riž, testenine).
  • 3-krat na teden jejte stročnice: fižol, leča, grah.
  • Vsak dan pojejte najmanj 2 obroka zelenjave (surove ali kuhane) ali solate.
  • Namesto mesa naj bo na krožniku večkrat riba. Še posebno sardine, tuna, skuša, losos.
  • Zmanjšajte uživanje rdečega mesa na največ 2 dni na teden. Ne več kot enkrat na dan in ne več kot 200 g.
  • 2 ali 3-krat na teden skuhajte piščančje, puranje ali zajčje meso (brez kože). Tudi tu velja količina do 200 g in ne več kot enkrat na dan.
  • Jajca vsebujejo veliko koristnih hranljivih snovi. Rumenjak vsebuje tudi veliko holesterola, zato omejite uporabo na 2-3 jajci na teden.
  • Izbirajte posneto mleko in mlečne izdelke.
  • Ne jejte pekovskih izdelkov in peciv, ki vsebujejo nenasičene maščobe.
  • Alkohol: izberite rdeče vino, največ 1 ali 2 kozarca na dan.
  • Jedi kuhajte ali pripravljajte na sopari. Ne jejte cvrte hrane, mastnih omak. Pred pripravo mesa, odstranite vidno maščobo.
  • Za izboljšanje jedi uporabljajte dišavnice. Solite zmerno, do 5 g na dan.
  • Ne pojejte velike količine hrane v samo dveh glavnih obrokih. Hrano razdelite na več manjših obrokov. To pozitivno vpliva na nivo maščobe v krvi. Jejte počasi.
  • Poskrbite za redno fizično aktivnost, prilagojeno vaši starosti in zdravstvenemu stanju.
  • Vsakodnevno gibanje prispeva k izgubi telesne teže, znižanju krvnega tlaka in holesterola v krvi.
  • Ohranite normalno telesno težo s prehrano z ustrezno količino kalorij in telesno vadbo.
  • Prenehanje kajenja pomaga pri zniževanju krvnega tlaka in holesterola. Kajenje poveča LDL (slabi) holesterol, znižuje HDL (dober) holesterol in pospešuje nastajanje krvnih strdkov, kar lahko vodi v zamašitve arterij.
  • Pri sladkorni bolezni poskrbite za uravnano raven sladkorja v krvi.
  • Klorofil iz zelenjave pomaga zniževati raven holesterola in trigliceridov v krvi.
  • Uživajte zdravilne rastline, ki povečajo izločanje žolča. Žolčne kisline se v jetrih sintetizirajo iz holesterola, zato pri povečani proizvodnji žolča organizmu odvzamemo odvečen holesterol.

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0