Imunski Sistem 167467136

Imunski sistem

Priporočljivo je povečati odzivnost imunskega sistema proti zunanjim dejavnikom. Še posebej je to pomembno za vse, ki pogosto zbolijo, zlasti za nalezljivimi tipi bolezni.

Odpornost je sposobnost telesa, da prepreči razvoj bolezni. Poznamo dve vrsti imunskega sistema: nespecifični ali prirojeni in specifični ali pridobljeni imunski sistem.

Nespecifični imunski sistem sestavljajo različni mehanizmi (koža in sluznica kot prva obrambna linija, želodčna kislina, antimikrobni proteini, vnetje, vročina, fagocitoza, naravne celice ubijalke ipd. ), ki delujejo takoj na splošni ravni in varujejo telo pred različnimi patogenimi mikroorganizmi (bakterije, virusi, paraziti).

Specifični imunski sistem pa proizvaja specifične imunske celice (limfocite B, ki proizvajajo protitelesa in T celice), ki so usmerjene proti specifičnim antigenom (mikroorganizmom, tujim snovem ali celicam). Ta imunski sistem se v vsakem posamezniku razvija drugače, saj vsak pride v stik z različnimi antigeni, zato se razvija v lastnem ritmu. Specifični imunski sistem je usmerjen proti specifičnim antigenom in ima »imunski spomin«. V stiku z istim antigenom sproži hitrejši in intenzivnejši odziv kot prvič. Ta imunski sistem se gradi prek naravno prebolelih infekcij in s pomočjo cepljenja.

Splošni ukrepi pri ohranjanju dobro delujočega imunskega sistema:

  • Hrana je zelo pomembna pri ohranjanju imunskega sistema v dobrem stanju. Prehrana mora biti uravnotežena in bogata z vitamini in minerali. Izogibati se je treba pretiranemu uživanju mleka in ogljikovih hidratov, še posebej rafiniranih (kruh, testenine, sladkarije in bela moka), ker znižujejo učinkovitost imunskega sistema.

Cink, železo in baker so minerali, ki izboljšujejo delovanje imunskega sistema. Cink se nahaja v žitaricah, pivskem kvasu, školjkah in mehkužcih. Vir železa so jetra in meso, in zelenjava, kot sta blitva in špinača. Baker je v polnozrnatih žitih, oreških in stročnicah.

Vitamini B6, B12, folna kislina, C, A in E so tisti, ki imajo bolj pomembno vlogo v imunskem sistemu.

  • Zelenjava iz družine križnic: brstični ohrovt, cvetača, brokoli, redkev vsebujejo izotiocianate in glukozinolate, ki spodbujajo delovanje imunskega sistema.
  • Probiotiki in prebiotiki: Pomagajo ohraniti črevesno floro v dobrem stanju. Probiotiki so tudi v jogurtih in drugih fermentiranih mlečnih izdelkih.
  • Kajenju se je treba odreči, saj draži dihalne poti. Sluznici dihal odvzame naravno obrambno sposobnost, hkrati pa porabi velik odstotek vitamina C, ki deluje zaščitno.
  • Telesu je treba zagotoviti dovolj spanca, saj utrujenost zmanjšuje obrambno sposobnost telesa.

Dovolj spanca je nujno potrebno za zmanjšanje utrujenosti in za boljše delovanje obrambnih mehanizmov telesa.

Imunski sistem deluje najbolje v parasimpatični vegetativni fazi, ki prevladuje v obdobjih počitka, sprostitve in med spanjem.

Fizični in čustveni stres ter žalost, jeza in zavist prispevajo k znižanju obrambnih sposobnosti telesa. Sprostitvene tehnike nam lahko pomagajo obvladovati te situacije.

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0