Meni
BREZPLAČNA poštnina za vsa plačila s kartico ali po predračunu.
Logotip Soria Natural Št. izdelkov: 0 | Skupaj: 0,00 

Imunski sistem

Imunski Sistem

Priporočljivo je povečati odzivnost imunskega sistema proti zunanjim dejavnikom. Še posebej je to pomembno za vse, ki pogosto zbolijo, zlasti za nalezljivimi tipi bolezni.

Odpornost je sposobnost telesa, da prepreči razvoj bolezni. Poznamo dve vrsti imunskega sistema: nespecifični ali prirojeni in specifični ali pridobljeni imunski sistem.

Nespecifični imunski sistem sestavljajo različni mehanizmi (koža in sluznica kot prva obrambna linija, želodčna kislina, antimikrobni proteini, vnetje, vročina, fagocitoza, naravne celice ubijalke ipd. ), ki delujejo takoj na splošni ravni in varujejo telo pred različnimi patogenimi mikroorganizmi (bakterije, virusi, paraziti).

Specifični imunski sistem pa proizvaja specifične imunske celice (limfocite B, ki proizvajajo protitelesa in T celice), ki so usmerjene proti specifičnim antigenom (mikroorganizmom, tujim snovem ali celicam). Ta imunski sistem se v vsakem posamezniku razvija drugače, saj vsak pride v stik z različnimi antigeni, zato se razvija v lastnem ritmu. Specifični imunski sistem je usmerjen proti specifičnim antigenom in ima »imunski spomin«. V stiku z istim antigenom sproži hitrejši in intenzivnejši odziv kot prvič. Ta imunski sistem se gradi prek naravno prebolelih infekcij in s pomočjo cepljenja.

Splošni ukrepi

  • Hrana je zelo pomembna pri ohranjanju imunskega sistema v dobrem stanju. Prehrana mora biti uravnotežena in bogata z vitamini in minerali. Izogibati se je treba pretiranemu uživanju mleka in ogljikovih hidratov, še posebej rafiniranih (kruh, testenine, sladkarije in bela moka), ker znižujejo učinkovitost imunskega sistema.

Cink, železo in baker so minerali, ki izboljšujejo delovanje imunskega sistema. Cink se nahaja v žitaricah, pivskem kvasu, školjkah in mehkužcih. Vir železa so jetra in meso, in zelenjava, kot sta blitva in špinača. Baker je v polnozrnatih žitih, oreških in stročnicah.

Vitamini B6, B12, folna kislina, C, A in E so tisti, ki imajo bolj pomembno vlogo v imunskem sistemu.

  • Zelenjava iz družine križnic: brstični ohrovt, cvetača, brokoli, redkev vsebujejo izotiocianate in glukozinolate, ki spodbujajo delovanje imunskega sistema.
  • Probiotiki in prebiotiki: Pomagajo ohraniti črevesno floro v dobrem stanju. Probiotiki so tudi v jogurtih in drugih fermentiranih mlečnih izdelkih.
  • Kajenju se je treba odreči, saj draži dihalne poti. Sluznici dihal odvzame naravno obrambno sposobnost, hkrati pa porabi velik odstotek vitamina C, ki deluje zaščitno.
  • Telesu je treba zagotoviti dovolj spanca, saj utrujenost zmanjšuje obrambno sposobnost telesa.

Dovolj spanca je nujno potrebno za zmanjšanje utrujenosti in za boljše delovanje obrambnih mehanizmov telesa.

Imunski sistem deluje najbolje v parasimpatični vegetativni fazi, ki prevladuje v obdobjih počitka, sprostitve in med spanjem.

Fizični in čustveni stres ter žalost, jeza in zavist prispevajo k znižanju obrambnih sposobnosti telesa. Sprostitvene tehnike nam lahko pomagajo obvladovati te situacije.

Deli na
Sorodni članki

Imunski sistem 1269

Imunski sistem 1269

Nina iz Soria Natural
Potrebujete pomoč?
soria-natural
X
X Spletno svetovanje
soria-natural soria-natural
Nina ali Boris
vam bova takoj priskočila na pomoč
Potrebujete več informacij o svojem naročilu ali želite svetovanje pri nakupu?
Svetovalka vam bo z veseljem pomagala z nasvetom. Prosimo vnesite telefonsko številko, na katero vas bo poklicala.
Potrebujete informacijo o vašem spletnem naročilu ali pomoč pri naročanju?
Vnesite 5-mestno številko vašega spletnega naročila.
Ne najdem naročila.
Prosimo opišite težavo z vašim naročilom.
Plačilo s kartico je neuspešno.
Kartično plačilo je neuspešno zaradi različnih razlogov. Preverite ali ste uporabili pravo plačilno kartico. Če ste presegli časovno omejitev, poskusite ponovno in v krajšem časovnem roku vnesite podatke. Če plačilo kljub temu ni uspešno, izberite plačilo po predračunu ali nas pokličite na 030 280 271.
Vaše naročilo je v obdelavi. Takoj ko se status naročila spremeni, vas bomo o tem obvestili po e-pošti. Če imate kakšna dodatna vprašanja, nas pokličite na 030 280 271.
Vaše naročilo je zaključeno in odposlano [date]. Če imate kakšna dodatna vprašanja, nas pokličite na 030 280 271.
Prosimo opišite težavo z vašim naročilom.