Meni
Logotip Soria NaturalŠt. izdelkov: 0 | Skupaj: 0,00 

Jetra

jetra

Jetra so največja in najbolj kompleksna žleza v telesu, ki ima pomembno vlogo pri presnovi. Delovanje jeter je zelo pomembno.  Sodelujejo v večini presnovnih procesov v telesu: pri presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob ter pri njihovi pretvorbi v snovi, ki so nujno potrebne za normalno delovanje živih bitij.

Poleg tega jetra uravnavajo nastajanje in izločanje žolča ter urejajo plazemsko koncentracijo številnih  majhnih molekul, ki so bistvenega pomena za normalno presnovo organizma. Iz krvnega obtoka izločajo številne snovi, kot so določena zdravila, hormoni in drugi presnovni ostanki, ter skladiščijo zalogo glikogena, železa, bakra ter vitaminov A in D.

Iz navedenega sledi, da lahko vsaka bolezen, ki prizadene ta organ, vodi do velikih neravnovesij, ki vplivajo na zdravstveno stanje posameznika.

Nekatere izmed najbolj pogostih bolezni  jeter so ciroza, hepatitis, zamaščena jetra,  hemokromatoza, rak.

Simptomi, ki lahko kažejo na motnje v delovanju jeter, so:

  • slabost,
  • izguba apetita,
  • črevesne motnje,
  • težave s presnovo maščob,
  • glavobol,
  • slab zadah.

Pri večjih težavah so lahko prisotni tudi naslednji simptomi:

  • zlatenica,
  • nagnjenost h krvavitvam,
  • nabiranje tekočine v trebušni votlini,
  • oslabljeno delovanje možganov (encefalopatija).

Splošni ukrepi pri motnjah v delovanju jeter:

Pomembno vlogo ima pravilna prehrana, ki lahko prepreči poslabšanje že prizadetih jeter.

Priporočena živila:

  • Sadje, zlasti jabolka, grozdje, nešplje, češnje, slive.
  • Zelenjava. Za jetra so blagodejne  predvsem artičoke, pegasti badelj, redkev, čebula.
  • Polnozrnata žita (riž, testenine, kruh) in stročnice.
  • Nenasičene maščobe: oljčno olje, avokado, oreščki.
  • Beljakovine. Viri rastlinskih beljakovin so izdelki iz soje (tofu, tempeh in seitan) pšenični gluten, stročnice, oreščki, pa tudi alge in ribe.
  • Dodatki: sojin lecitin, pivski kvas.
  • Uživate lahko nemastno mleko in mlečne izdelke, predvsem jogurte.

Odsvetovana hrana:

  • Nasičene maščobe: meso, klobase, mastni sir, smetana, maslo.
  • Morski sadeži.

Drugi ukrepi:

  • Popolnoma izločite alkoholne pijače.
  • Priprava hrane: kuhana, na sopari, pečena brez olja.
  • Izogibajte se uživanju ocvrte, panirane hrane, mastnih omak, pikantne hrane.
  • Glineni obkladki na predelu jeter.

Vas zanima kako razstrupiti telo in obnoviti jetra? Kliknite in preberite članek.

Deli na
Sorodne težave