Meni
Logotip Soria NaturalŠt. izdelkov: 0 | Skupaj: 0,00 

Kašelj

kaselj

Kašelj je obrambni mehanizem organizma, s katerim izloči sluz ali druge tujke iz dihalnih poti. Gre za glasen in nenaden refleks, ki se ponavlja in je običajno posledica draženja sluznice dihalnih poti. S kašljem in nenadnim potiskom zraka iz pljuč telo poskuša izločiti tujke.

Kašelj je suh, če poteka brez tvorbe sluzi, ali pa produktiven, če se tvori sluz oziroma izmeček.

Najpogostejši vzrok za kašelj so bolezni dihal: prehlad, gripa, bronhitis, pljučnica, astma in podobno.

Vzroki so sicer lahko tudi  vdihovanje dražečih snovi (prah, dim, kemikalije, cigaretni dim), gastroezofagealni refluks, postnazalni izcedek ali živčnost.

Splošni ukrepi pri kašlju:

  • Ugotoviti je treba, kaj je vzrok kašlja.
  • Pijte veliko tekočine, ki pomaga razredčiti sluz: sadni sok ali vroč čaj z medom. Med pomirja draženje grla.
  • Iz hrane odstranite mleko in mlečne izdelke, ker  povečajo tvorbo sluzi in jo zgostijo.
  • Ker je v notranjih prostorih običajno zrak zelo suh, priporočamo, da uporabite vlažilce zraka ali izparilnike, v katere nakapljate po nekaj kapljic eteričnega olja timijana, evkaliptusa ali ožepka. Zadostuje tudi posodica z vodo in eteričnim oljem, ki jo postavite na radiator.
  • Izogibajte se alkoholu in kajenju.
  • Izbirajte živila, bogata z beta karotenom kot so: korenje, buča, špinača, melone, marelice in živila bogata z vitaminom C: kivi, pomaranče, paprika ….

Recepti za doma pripravljena sredstva za lajšanje kašlja:

  • Narežite čebulo na kose in jo čez noč postavite na nočno omarico. Pripomore pri nočnem kašlju.
  • Zavrite pol litra vode, dodajte na kocke narezano čebulo in jabolka ter žlico timijana. Pokrito kuhajte 10 minut. Čez 15 minut dodajte med in limono ter popijte.
  • V skodelici vode skuhajte 2 do 3 žlice lanenih semen. Ko nastane sluz, dodajte malo limoninega soka in medu. Po potrebi jemljite po 1 žlico.
  • Pijte topel korenčkov sok z medom.
  • Čebulni sirup: tri ure v 2 litrih vode kuhajte 1 kg sesekljane čebule in 250 g medu. Ko se ohladi, shranite v nepredušno zaprt kozarec. Zaužijte 3 žlice na dan.
Deli na