Metabolni

Metabolni sindrom

Metabolni sindrom je presnovna bolezen, ki ga povzroča povečana stopnja glukoze v krvi. To je posledica manjše proizvodnje hormona inzulina v trebušni slinavki ali odpornost celic na delovanje inzulina. To vodi do spremembe v presnovi ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin.

Po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije obstajajo 3 vrste sladkorne bolezni:

Avtoimuna sladkorna bolezen tipa 1  (juvenilni ali od inzulina odvisni diabetes) se pojavlja predvsem pri mladih in redkeje pri odraslih. Trebušna slinavka zaradi avtoimune bolezni ne proizvaja inzulina.

Sladkorna bolezen tipa 2 (diabetes pri odraslih): Trebušna slinavka sicer proizvaja inzulin, vendar ga ni dovolj ali pa so celice odporne na njegovo delovanje. Pojavlja se pri odraslih in je povezana z debelostjo.

Gestacijski diabetes mellitus: Pojavi se med nosečnostjo. Domnevno zaradi hormonskih sprememb med nosečnostjo, ki povzročijo odpornost proti inzulinu.

Glavni simptomi diabetesa so: poliurija (povečano izločanje seča, pogosto uriniranje), polidipsija (povečana žeja), polifagija (pretirana lakota) in hujšanje brez očitnega razloga.

Pri poteku bolezni lahko pride do akutnih zapletov (hipoglikemija, ketoacidoza, koma). V primeru nespremljanja in nezdravljenja bolezni lahko nastanejo kronični zapleti (bolezni srčno-žilnega sistema, nefropatija, retinopatija, nevropatija in mikroangiopatija).

Zdravilo za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 1 in gestacijskega diabetesa je inzulin. Za sladkorno bolezen tipa 2  pa peroralni antidiabetiki in v nekaterih primerih tudi inzulin.

Splošni ukrepi pri metabolnem sindromu:

Za nadzor nad sladkorno boleznijo je pomembna dieta, telesna vadba in zdravljenje z inzulinom ali antidiabetiki. Poleg tega je pomembno, da bolnik pridobi potrebno znanje o bolezni in se aktivno vključi v zdravljenje in živi kolikor je mogoče normalno življenje.

  1. Prehrana: biti mora uravnotežena in zdrava.
  • Omejite količino enostavnih sladkorjev (vse vrste sladkorja, medu, marmelad, želejev, bombonov, čokolad, tort, pit, sladkarij, brezalkoholnih pijač, konzerviranega sadja). Enostavni sladkor se hitro absorbira in povzroči nenadno zvišanje koncentracije glukoze v krvi.
  • Sveže sadje, naravni sokovi, kompoti brez sladkorja v zmernih količinah, saj prav tako vsebujejo sladkor.
  • Zelo koristna so živila, bogata z vlakninami (kruh in rjavi riž, sadje, zelenjava, stročnice), saj vlaknine zmanjšajo absorpcijo sladkorja in prispevajo k urejeni prebavi oz. rednemu izločanju blata.
  • Beljakovine: meso, ribe, jajca, sir. Potrebne so za rast in obnovo tkiv v telesu.
  • Maščobe: olivno olje. Zmanjšati je treba porabo živalskih maščob.
  • Reden urnik obrokov. Pet obrokov na dan pomaga vzdrževati krvni sladkor pod nadzorom.
  • Izogibajte se alkoholnim pijačam z visoko vsebnostjo sladkorja: pivo, sladka vina, likerji, sladek mošt.V zmernih količinah in med obrokom lahko pijete brezalkoholne pijače z nizko vsebnostjo sladkorja in suha vina.
  1. Telesna teža: Če je potrebno, jo zmanjšajte.
  2. Telesna vadba: Poveča učinkovitost inzulina in zniža raven glukoze v krvi. Na ta način boste tudi lažje shujšali in izboljšali zdravje srca in ožilja.
  3. Redni pregledi za spremljanje delovanja ledvic, krvnega tlaka, pregledi oči, maščob v krvi …
  4. Če kadite, opustite kajenje.
  5. Merjenje inzulina doma in vodenje dnevnika meritev za osebno spremljanje stanja in za kontrolo pri zdravniku.
  6. Zaradi nevroloških in srčno-žilnih zapletov, ki se lahko pojavijo v poznejših fazah bolezni, je še posebej pomembna nega stopal: Vsak dan natančno preglejte noge in preverite, ali je nastal kakšen žulj, mehur, odrgnina ali praska. Ne pozabite pogledati za morebitne poškodbe med prsti. Nohte strizite naravnost. Žuljev ne smete preluknjati. Pedikerja seznanite s tem, da ste diabetik. Vsak dan temeljito umijte noge in jih dobro osušite, še posebej med prsti. Lahko uporabite vlažilno kremo. Izogibajte se zelo nizkih ali zelo visokih temperatur. Preverite temperaturo vode pred kopeljo. Če imate ponoči hladne noge, obujte nogavice. Ne uporabljajte vročega termoforja ali grelnih blazin. Ne uporabljajte kemičnih snovi za odstranjevanje žuljev. Nosite mehke in udobne čevlje. Nosite nogavice, ki se vam popolnoma prilegajo. Ne uporabljajte nogavic z debelimi šivi. Vsak dan jih zamenjajte. Ne uporabljajte nogavic, ki imajo na zgornjem robu elastiko in stisnejo nogo. Nikoli ne hodite bosi.
  7. Skrbite za ustno higieno.  Redni zobozdravniški pregledi.

Sorodni članki

Ekološka pridelava na lastnih poljih.
Lastna, moderna proizvodnja
Stroge kontrole kakovosti
Standardizirani izdelki
0