Helicobacter pylori je Gram negativna bakterija. Najdemo jo v onesnaženi vodi, od koder preide v zemljo in od tam tudi v hrano. Tako pride do ljudi. Okužena oseba postane njen naravni rezervoar. Veliko okuženih nima simptomov, lahko pa več let ostanejo gostitelj te bakterije in jo izločajo z blatom.
Kako pride do okužbe s Helicobacter pylori?
H. pylori je specifičen človeški želodčni patogen, ki je prisoten pri vsaj polovici svetovnega prebivalstva. Okužbo osebe pridobijo najpogosteje v predšolskem obdobju. Razlik med spoloma ni, okužbe pa so pogostejše v manj razvitih državah.
Večina okuženih posameznikov je asimptomatskih. Okužba pa lahko povzroči kronični gastritis, neatrofični in multifokalni atrofični gastritis, gastroduodenalni čir, želodčni limfom MALT in adenokarcinom, vendar večina okuženih nikoli ne razvije klinične bolezni v povezavi z okužbo. Razvoj bolezni je posledica zapletenih interakcij med gostiteljem, patogeno bakterijo in zunanjimi dejavniki.
Večina okuženih s H. pylori je asimptomatskih ali ima nespecifične simptome (kot so nelagodje v žlički, občutek sitosti po obroku, slabost, napenjanje itd.).
Pri nekaterih posameznikih pa se okužba razvije v gastritis in lahko povzroči različne simptome:
- bolečine v želodcu se lahko pojavijo na tešče ali 2-3 ure po obroku,
- izgubo teže zaradi slabega apetita,
- občutek teže v želodcu s slabostjo, bruhanjem in spahovanjem.
Kako lahko omejite možnost za okužbo s Helicobacter pylori?
Izogibajte se dejavnikom tveganja za okužbo in izboljšajte osebno higieno!
- Pred vsako jedjo si dobro umijte roke.
- Po uporabi stranišča si obvezno dobro umijte roke.
- Ne pijte vode ali hrane dvomljivega izvora.
- Izogibajte se uživanju stare, slabo ohranjene hrane, saj je lahko vir snovi, ki lahko resno poškodujejo želodčno sluznico.
- Higienskih ukrepov se morajo še posebno skrbno držati v nekaterih poklicnih skupinah (medicinske sestre, endoskopisti, osebje, ki ravna z izločki), saj lahko hitreje podležejo okužbi in jo prenašajo naprej.
- Priporočljivo je izogibanje kajenju, pitju kave in alkohola. Izogibajte se tudi drugim snovem, ki dražijo želodčno sluznico, pekoči in mastni hrani.
- Zmanjšajte porabo prekajenih mesnin, konzerviranih v soli ter jedem, ki vsebujejo konzervanse in barvila.
Nasveti za boljše počutje, če imate težave zaradi Helicobacter pylori:
- Protibolečinska, protivnetna ali protirevmatična zdravila jemljite skladno z navodili zdravnika ali farmacevta.
- Priporočamo uživanje brokolija, saj vsebuje veliko sulforafana, kemične spojine, za katero se je izkazalo, da je zelo učinkovita v boju H. Pylori, še posebej, če je le-ta postala odporna na antibiotike.
- Priporočamo, da uživate več sadja in zelenjave: korenje, paradižnik, jagode, avokado, pomaranče, jabolka, kivi, špinača, krompir, čebula, papaja, cvetača in zelena ter soja.
- Izogibajte se predelani hrani in rafiniranim sladkorjem.
- Jejte hrano bogato z betakaroteni, vitaminom A, C, E.
- Živila, bogata s flavonoidi, kot so jabolka, zelena, borovnice, česen, čebula, čaj, zavirajo rast Helicobacter pylori. Jejte živila, bogata z antioksidanti: borovnice, češnje, paradižnik.
- Izogibajte se pretiranemu uživanju soli, predelane hrane, konzerv in vnaprej pripravljenih obrokov.