soria-natural
BREZPLAČNA poštnina za vsa plačila s kartico ali po predračunu.
soria-natural Št. izdelkov: 0 | Skupaj: 0,00 

Otitis-vnetje ušesa

soria-natural

Otitis je vnetje ušesa. Ločimo dve vrsti otitisa, in sicer glede na lokacijo vnetja: vnetje zunanjega sluhovoda in vnetje srednjega ušesa.

Vnetje zunanjega sluhovoda ali otitis externa : Običajno je posledica bakterijske ali glivične infekcije. Ponavadi prizadene predvsem otroke in mlajše odrasle, kadar preživijo veliko časa v vodi (plavanje, potapljanje). Lahko pa je posledica poškodbe kože sluhovoda. Kaže se kot bolj ali manj intenzivna bolečina, ki se še poveča ob dotiku.

Vnetje srednjega ušesa ali otitis media: Povzročijo ga bakterije oz. virusi, ki pridejo skozi evstahijevo v uho iz žrela. Pogostejše je pri otrocih in se lahko ponavlja, pridruži se tudi izcedek iz ušesa.

Običajni simptomi so bolečine v ušesih, motnje sluha, vročina in splošno slabo počutje; lahko se pridružita tudi vrtoglavica in izcedek iz ušesa. Pri majhnih otrocih (do 3 let) so simptomi lahko nespecifični: razdražljivost, nabiranje sluzi v nosu, zavračanje hrane ali jok ponoči.

Splošni ukrepi pri vnetju ušesa

  • Izogibajte se čiščenju ušes z vatiranimi palčkami, saj lahko poškodujejo kožo in s tem povzročijo okužbo.
  • Izogibajte se pretiranemu čiščenju ušes, saj s tem odstranite zaščitni kislinski plašč kože in povečate možnosti za infekcijo.
  • Uporaba čepkov v ušesih za zaščito pred hrupom poveča možnost za vnetje zunanjega sluhovoda (otitis externa), saj onemogoči koži, da bi dihala, zato jih raje ne uporabljajte.
  • Uporaba čepkov v ušesih za zaščito pred vodo se priporoča samo, kadar gre za anatomsko nepravilnost v ušesu, ki ovira čiščenje ušesa, ko je vanj prišla voda, za osebe, ki so občutljive na kemikalije, dodane vodi v bazenu, in pri vstavljenih timpanalnih cevkah. Čepki pa se ne priporočajo kot preventiva pri vnetju ušes.
  • Če v ušesa pride voda, jo skušajte odstraniti z nagibom glave vstran oz. uporabite sušilec za lase na nizki temperaturi in pazite, da ga ne približate preveč ušesom.
  • Izogibajte se kajenju in ne izpostavljajte se dimu.
  • Za otroke se priporoča dojenje vsaj 6 mesecev, da se otrokov imunski sistem dodobra razvije.

Splošni ukrepi pri vnetju srednjega ušesa

Žvečenje žvečilnega gumija brez sladkorja (odrasli in otroci – odvisno od starosti), saj pomaga ohranjati dobro prezračevanje ušesa in izločanje nabrane sluzi.
V primeru vnetja preprečite stik ušesa z vodo.
Otroci, ki imajo vnetje srednjega ušesa, ne smejo plavati, dokler se okužba popolnoma ne pozdravi. Nečistoče v vodi ali kemikalije, dodane vodi v bazenih, lahko poslabšajo okužbo. Potapljanje lahko povzroči spremembe tlaka, kar izzove bolečino.
Pri vnetju srednjega ušesa ne aplicirajte toplote na prizadeto mesto, saj lahko spodbudi širjenje okužbe. Nos redno izpirajte s fiziološko raztopino.
Naučite se nežno očistiti nos.
Pojejte veliko sadja in zelenjave, ki sta bogat vir vitaminov C, A in E.

Deli na
Sorodni članki

Otitis-vnetje ušesa

Težave | Otitis-vnetje ušesa

Nina iz Soria Natural
Potrebujete pomoč?
soria-natural
X
X Spletno svetovanje
soria-natural soria-natural
Nina ali Boris
vam bova takoj priskočila na pomoč
Potrebujete več informacij o svojem naročilu ali želite svetovanje pri nakupu?
Svetovalka vam bo z veseljem pomagala z nasvetom. Prosimo vnesite telefonsko številko, na katero vas bo poklicala.
Potrebujete informacijo o vašem spletnem naročilu ali pomoč pri naročanju?
Vnesite 5-mestno številko vašega spletnega naročila.
Ne najdem naročila.
Prosimo opišite težavo z vašim naročilom.
Plačilo s kartico je neuspešno.
Kartično plačilo je neuspešno zaradi različnih razlogov. Preverite ali ste uporabili pravo plačilno kartico. Če ste presegli časovno omejitev, poskusite ponovno in v krajšem časovnem roku vnesite podatke. Če plačilo kljub temu ni uspešno, izberite plačilo po predračunu ali nas pokličite na 030 280 271.
Vaše naročilo je v obdelavi. Takoj ko se status naročila spremeni, vas bomo o tem obvestili po e-pošti. Če imate kakšna dodatna vprašanja, nas pokličite na 030 280 271.
Vaše naročilo je zaključeno in odposlano [date]. Če imate kakšna dodatna vprašanja, nas pokličite na 030 280 271.
Prosimo opišite težavo z vašim naročilom.