soria-natural
BREZPLAČNA poštnina za vsa plačila s kartico ali po predračunu.
soria-natural Št. izdelkov: 0 | Skupaj: 0,00 

Kronična vnetna črevesna bolezen

soria-natural

Kaj je kronična vnetna črevesna bolezen?

Kronična vnetna črevesna bolezen je kronično vnetje prebavnega trakta. Prizadene predvsem črevesje. Težave se pojavljajo občasno in se izmenjujejo z asimptomatičnimi obdobji. Lahko nastane v kateri koli starosti, najpogosteje pa v 20-tih in 30-tih letih starosti.

Vzrok ni natančno poznan. Domnevajo, da ima pomembno vlogo genetska preddispozicija ter spremenjen imunski odziv na prehranske ali bakterijske antigene.
Vnetna črevesna bolezen zajema več bolezni, med katerimi sta najbolj poznani ulcerozni kolitis in Crohnova bolezen.

Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis prizadene debelo črevo, predvsem rektum (danko). Najpogostejši simptom je pogosto odvajanje blata, lahko tudi driska in izločanje krvi skozi rektum. Lahko ga spremljajo bolečine v trebuhu, ki se z odvajanjem blata za trenutek izboljšajo. Odvisno od trajanja in resnosti izbruha kolitisa lahko pride tudi do vročine in hujšanja.

Chronova bolezen

Crohnova bolezen lahko prizadene katero koli območje prebavne poti od ust do anusa. Najpogosteje pa zadnji del tankega črevesa. Glavni simptomi so driska in bolečine v trebuhu, ki se praviloma nahajajo na desni strani. Lahko pride do zvišane telesne temperature, izgube teže, slabosti in bruhanja.
Tako pri ulceroznem kolitisu kot pri Crohnovi bolezni se lahko pojavijo tudi izvenčrevesne manifestacije: vnetje sklepov, vnetja na koži, vnetje žolčnih vodil, vnetje oči.

Splošni ukrepi pri kronični vnetni črevesni bolezni

Ni dokazov, da lahko določeno živilo sproži ali poslabša vnetje črevesja. Da bi preprečili pojav prehranskega pomanjkanja, priporočajo naj bo prehrana raznolika in uravnotežena. Izogibajte pa se tistim živilom, za katera veste, da vam ne ustrezajo. Toleranca do živila je lahko različna v različnih obdobjih (v izbruhu ali v asimptomatski fazi bolezni). Omejitev uživanja določene hrane, tako med izbruhi kot med remisijo, naj bo povezana s tem kako jo posameznik prenaša. Omejitve pri prehrani zato ne veljajo za vse enako.

Nasveti glede prehrane pri kronični vnetni črevesni bolezni

 • Hrano dobro prežvečite, jejte mirno in počivajte po obrokih.
 • Izogibajte se obilnim obrokom. Hrano razdelite na 5 manjših obrokov.
 • Nelagodje po živilu, ki na vas ni dobro vplivalo, se običajno pojavi v 6 urah po zaužitju. Pojav nelagodja po zaužitju hrane je lahko tudi naključen, zato ga ne bi smeli sistematično črtati iz prehrane, kar bi to lahko vodilo do pretirano restriktivne, enolične in verjetno pomanjkljive prehrane.
 • Simptomi, ki jih lahko povzroči določena hrana, so odvisni tudi od zaužite količine, zato je priporočljivo začeti z majhnimi količinami hrane za katero samo sumite, da vam povzroča težave.
 • Ko uvajate novo hrano, jo zaužijte v majhnih količinah in skupaj s hrano za katero veste, da vam ne povzroča težav. Tako boste vedeli, katera živila dobro prenašate in katerih ne.
 • Hrano kuhajte na preprost način (na pari, kuhano, pečeno), izogibajte se ocvrti hrani, omakam itd.
 • Uživanje vlaknin med izbruhi bolezni: med izbruhi je priporočljivo jesti prehrano z nizko vsebnostjo vlaknin, zlasti pri hudih izbruhih v primeru ulceroznega kolitisa ali pri bolnikih s Crohnovo boleznijo s črevesnimi zožitvami. Ne jejte živil, ki vsebujejo veliko netopnih vlaknin (pšenični in ovseni otrobi, žita in polnovredna živila ter nekatere zlasti “olesenele” zelenjave, kot so artičoke ali beluši). Živila s topnimi vlakninami (sadje, stročnice) so manj problematična. Če jih prenašate, jih lahko jeste v omejenih količinah , saj so koristne. Ko jih bakterije v črevesju fermentirajo, nastajajo različne snovi, ki so koristne za debelo črevo. Kot posledica te fermentacije sicer nastajajo plini, ki lahko poslabšajo nelagodje. Zato naj bo uživanje topnih vlaknin omejeno. Dobro se opazujte pri kakšni količini jih dobro prenašate in kdaj se pojavijo naštete težave.
  Bolniki s Crohnovo boleznijo, pri katerih se črevesje zoži zaradi brazgotin, naj se držijo prehrane brez netopnih vlaknin in z malo topnimi vlakninami tudi v fazi remisije bolezni.
Deli na[simple-social-share]

Sorodni članki

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaVrni se v trgovino
  Nina iz Soria Natural
  Potrebujete pomoč?
  soria-natural
  X
  X Spletno svetovanje
  soria-natural soria-natural
  Nina ali Boris
  vam bova takoj priskočila na pomoč
  Potrebujete več informacij o svojem naročilu ali želite svetovanje pri nakupu?
  Svetovalka vam bo z veseljem pomagala z nasvetom. Prosimo vnesite telefonsko številko, na katero vas bo poklicala.
  Potrebujete informacijo o vašem spletnem naročilu ali pomoč pri naročanju?
  Vnesite 5-mestno številko vašega spletnega naročila.
  Ne najdem naročila.
  Prosimo opišite težavo z vašim naročilom.
  Plačilo s kartico je neuspešno.
  Kartično plačilo je neuspešno zaradi različnih razlogov. Preverite ali ste uporabili pravo plačilno kartico. Če ste presegli časovno omejitev, poskusite ponovno in v krajšem časovnem roku vnesite podatke. Če plačilo kljub temu ni uspešno, izberite plačilo po predračunu ali nas pokličite na 030 280 271.
  Vaše naročilo je v obdelavi. Takoj ko se status naročila spremeni, vas bomo o tem obvestili po e-pošti. Če imate kakšna dodatna vprašanja, nas pokličite na 030 280 271.
  Vaše naročilo je zaključeno in odposlano [date]. Če imate kakšna dodatna vprašanja, nas pokličite na 030 280 271.
  Prosimo opišite težavo z vašim naročilom.