soria-natural
BREZPLAČNA poštnina za vsa plačila s kartico ali po predračunu.
soria-natural Št. izdelkov: 0 | Skupaj: 0,00 

Putika (giht, protin)

soria-natural

Gre za bolezen zaradi presežka sečne kisline v telesu. Mikrokristali sečne kisline se kopičijo v sklepih in povzročajo vnetja. Lahko se odlagajo tudi v mehkih tkivih ob sklepih in tako nastanejo vidne vozličaste tvorbe oziroma  tofi. Kristali se lahko odlagajo tudi v ledvicah, kar povzroči ledvične kolike oziroma vpliva na delovanje ledvic. Na pojav putike vplivajo spol, starost in predvsem način življenja. Običajno pogosteje prizadene moške.  Putika je  pogosto povezana še z drugimi težavami, kot so diabetes, povečana telesna teža, povišan holesterol v krvi ali arterijska hipertenzija (povišan krvni tlak).

Težave s putiko se razvijejo,  ko je v krvi previsoka raven sečne kisline, ki je ledvice ne morejo izločiti. Organizem proizvede več sečne kisline pri presnovi hrane, bogate s purini (alkohol, morski sadeži, meso, drobovina), in pri uživanju nekaterih zdravil (diuretiki, aspirin, teofilin, nekatera zdravila za Parkinsonovo bolezen).

Putika se izraža v nenadnih  »napadih« oziroma epizodah pojavljanja artritisa, s hudimi bolečinami in otekanjem sklepov. Najpogosteje prizadene palec na nogi, lahko pa vpliva tudi na druge dele stopala, gležnja in kolena.

Splošni ukrepi pri putiki:

 • Pijte veliko tekočine, predvsem poleti, med 2,5 in 3 litri na dan.
 • Poskrbite, da bo urin alkalen, ker preprečuje zgoščevanje sečne kisline in nastanek kristalov.
 • Obvladovati je treba morebitne druge dejavnike tveganja: diabetes, povečana telesna teža, povišan holesterol v krvi ali arterijska hipertenzija (povišan krvni tlak).
 • Ne pijte alkohola, predvsem piva, ker poveča tvorbo sečne kisline in zmanjša njeno izločanje iz ledvic.
 • Poskrbite za uravnoteženo življenje, izogibajte se stresu, tako fizičnemu kot psihičnemu, saj lahko vodi do napada protina.
 • Bodite redno telesno dejavni: hoja, plavanje, kolesarjenje.

Ravnanje pri akutnem napadu putike:

Pripravite si hladne obkladke z glino in jih položite na prizadeto mesto. Pripravite lahko tudi hladilne obkladke (mokro brisačo namočite v mrzlo vodo, vanjo ovijte nekaj ledenih kock in položite na vneti sklep).

Pripravite si prečiščevalno redko juho iz zelene in čebule ter dodajte limonin sok. Juho pijte čez dan.

Prehrana:

 • Odsvetuje se uživanje drobovine, morskih sadežev, rdečega mesa, klobas, polnomastnega mleka, mastnih sirov. Zaradi vsebnosti purinov ni priporočljivo uživati pivskega kvasa, gob, blitve in špinače ker vsebujeta oksalno kislino, ki otežuje izločanje sečne kisline.
 • Vsak dan naj bo na krožniku sadje in zelenjava. Pripravite si obroke iz: piščanca in purana (brez kože), stročnic in žit,  riža, testenin, zdroba,  bele ribe. Uživate lahko mleko in mlečne izdelke z nizko vsebnostjo maščob, jajca, mesne juhe, zelenjavne omake, olivno olje.
 • Sol uporabljajte zmerno.
Deli na

Sorodni članki

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaVrni se v trgovino

  Putika (giht, protin)

  Težave | Putika (giht, protin)

  Nina iz Soria Natural
  Potrebujete pomoč?
  soria-natural
  X
  X Spletno svetovanje
  soria-natural soria-natural
  Nina ali Boris
  vam bova takoj priskočila na pomoč
  Potrebujete več informacij o svojem naročilu ali želite svetovanje pri nakupu?
  Svetovalka vam bo z veseljem pomagala z nasvetom. Prosimo vnesite telefonsko številko, na katero vas bo poklicala.
  Potrebujete informacijo o vašem spletnem naročilu ali pomoč pri naročanju?
  Vnesite 5-mestno številko vašega spletnega naročila.
  Ne najdem naročila.
  Prosimo opišite težavo z vašim naročilom.
  Plačilo s kartico je neuspešno.
  Kartično plačilo je neuspešno zaradi različnih razlogov. Preverite ali ste uporabili pravo plačilno kartico. Če ste presegli časovno omejitev, poskusite ponovno in v krajšem časovnem roku vnesite podatke. Če plačilo kljub temu ni uspešno, izberite plačilo po predračunu ali nas pokličite na 030 280 271.
  Vaše naročilo je v obdelavi. Takoj ko se status naročila spremeni, vas bomo o tem obvestili po e-pošti. Če imate kakšna dodatna vprašanja, nas pokličite na 030 280 271.
  Vaše naročilo je zaključeno in odposlano [date]. Če imate kakšna dodatna vprašanja, nas pokličite na 030 280 271.
  Prosimo opišite težavo z vašim naročilom.