Meni
Logotip Soria NaturalŠt. izdelkov: 0 | Skupaj: 0,00 

Žolčni kamni

žolčni kamni_ok

Žolčni kamni so skupki kristalov (nenormalni depoziti) v žolčniku. Nastanejo zaradi sprememb v presnovi nekaterih sestavin žolča.

Dejavniki, ki lahko vplivajo na nastanek žolčnih kamnov:

  • k nastanku so bolj nagnjene ženske,
  • starost,
  • nosečnost,
  • zdravila (kontracepcijske tablete, hormonsko nadomestno zdravljenje z estrogenom, fibrati),
  • družinska nagnjenost k nastanku žolčnih kamnov,
  • debelost,
  • nenadna izguba telesne teže,
  • sladkorna bolezen,
  • povišani trigliceridi in nizek HDL holesterol,
  • prehrana s preveč maščobami in premalo vlakninami,
  • ciroza jeter ali Crohnova bolezen.

Sestava žolčnih kamnov je različna. V zahodnih državah so najbolj pogosti kamni iz holesterola,  sestavljeni pa so lahko tudi iz mešanice holesterola, kalcijevega bilirubinata, beljakovin in sluzi.

Večina ljudi z žolčnimi kamni ne čuti nobenih simptomov. Ko pa se žolčni kamni premaknejo in zamašijo vod žolčnika, nastanejo tipične kolike s hudimi in neprekinjenimi bolečinami v zgornjem desnem kvadrantu (desna stran trebuha, pod rebri), ki se širijo v hrbet in desno ramo. Bolečino, ki  običajno traja od ene do štirih ur, spremljata slabost in bruhanje.

Bolečina se lahko pojavi eno ali dve uri po težkem obroku, lahko pa nastopi tudi neodvisno od obrokov.

Zapleti vključujejo holecistitis (vnetje žolčnika),  holedoholitiazo (kamni v žolčevodih) ali pankreatitis (akutno vnetje trebušne slinavke).

Splošni ukrepi pri žolčnih kamnih

  1. Priporočena živila
  • Zelenjavne juhe, riž, rezanci, testenine, tapioka.
  • Pireji: pretlačen krompir, korenje in mehko kuhana zelenjava brez olupkov.
  • Testenine, kruh, piškoti.
  • Bele ribe: list, mol, oslič. Kuhane, pečene v pečici, pripravljene na pari in začinjene z limono, zelišči in malo deviškega oljčnega olja.
  • Manjše količine pustega kuhanega ali na žaru pripravljenega piščanca brez kože ali zajca.
  • Pusta šunka z nizko vsebnostjo soli.
  • Posneto mleko v majhnih količinah.
  • Kompoti, marmelade, sokovi, kuhano ali surovo zelo zrelo sadje, če vam odgovarja.
  • Čaj iz kamilice, melise in boldovca.
  1. Živila, ki se jim je bolje izogibati
  • Čokolada.
  • Polnomastno mleko in mlečni izdelki, sir, smetana, maslo in margarina.
  • Modre ribe in morski sadeži (čeprav vsebujejo malo maščob, niso priporočljive).
  • Mastno meso, klobase, suhe salame.
  • Alkohol, omake, pekoče začimbe.
  • Oreščki.
  • Jajca: občasno lahko jeste kuhana ali zakrknjena.

3. Načini priprave hrane

Izogibajte se ocvrti in panirani hrani, mastnim omakam.

Hrano pripravite na pari, jo skuhajte, pecite na žaru ali v pečici.

Začinite z zelišči, limoninim sokom in oljčnim oljem.

  1. Splošna priporočila

Hrano razdelite na pet obrokov in pojejte majhne količine večkrat na dan.

Hrano dobro prežvečite.

Izogibajte se hrani, ki povzroča vetrove in napihnjenost, ter hrani, ki  zapira.

Telesno težo nadzorujte s pravilno prehrano in telesno vadbo.

Edini učinkoviti poseg pri holelitiazi (žolčni kamni v žolčniku) je holecistektomija (odstranitev žolčnika). Indicirana je predvsem pri bolnikih s ponavljajočimi se žolčnimi kolikami ali pri kompliciranih primerih žolčnih kamnov.

Deli na
Sorodne težave