Funkcija žolčnika je shranjevanje žolča, ki ga proizvajajo jetra in izločanje žolča med procesom prebave. Izločanje žolča se lahko spremeni zaradi nastanka žolčnih kamnov in zapore žolčevoda, manjše tvorbe žolča, nepopolnega praznjenja žolčnika in sprememb v izločanju.
Simptomi, ki kažejo na žolčne težave:
• počasna in težka prebava,
• slabost,
• bolečine pod desnim rebrnim lokom,
• glavobol,
• grenak okus v ustih,
• napenjanje ali bruhanje.
V primeru žolčnih kamnov obstaja tveganje za žolčne kolike.
Kako si lahko pomagate pri težavah z žolčnikom in slabo prebavo?
- Jejte počasi in hrano dobro prežvečite.
- Vsak dan si pripravite tri glavne obroke in dva prigrizka. Obroki morajo biti majhni. Naenkrat pojejte majhno količino hrane.
- Priporočena živila: pusto meso, bela riba, nemastni mlečni izdelki, skuta, sadje in zelenjava, testenine, juhe.
- Pomagajte si z uživanjem živil, ki spodbujajo izločanje žolča in praznjenje žolčnika: artičoke, endivija, radič, jajčevci, oljke in oljčno olje, rabarbara.
- Hrano pripravljajte kuhano, na pari in pečeno v pečici. Izogibajte se ocvrtim, paniranim jedem in mastnim omakam.
- Zmanjšajte porabo maščob glede na to koliko jih še prenesete brez težav, saj so pomembno hranilo, zaradi katere žolčnik najbolj deluje.
- Živila, ki se jim je treba izogniti: mastno meso, klobase, polnomastni mlečni izdelki, mastni siri, modra riba, morski sadeži, jajčni rumenjak, margarine in maslo, oreški.
- Izogibajte se uživanju alkohola, tobaka, omak, začinjenih jedi.
- Ne uživajte agrumov (še posebno pomaranč) na prazen želodec, saj močno spodbujajo krčenje žolčnika in lahko povzročijo blago nelagodje, slabost, rahle bolečine na strani jeter ali občutek teže v trebuhu.
- Izogibajte se živilom, ki povzročajo napenjanje.
- Poskrbite za redno, vsakodnevno odvajanje blata.